Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sówka Orzechówka

Prośba o radę jak powiedzieć facetowi, że chciałabym wziąć ślub i mieć dziecko

Polecane posty

Gość Sówka Orzechówka

Problem polega na tym, że kiedy zaczęliśmy się spotykać, oboje nie chcieliśmy ślubu i dzieci, ja jednak zmieniłam zdanie, co się czasem zdarza. Nie chcę na niego naciskać, więc czy sądzicie, że "Słuchaj Kochanie, chciałabym Ci powiedzieć coś ważnego. A mianowicie doszłam do wniosku, że jednak chciałabym wyjść za mąż i mieć dzieci, chociaż kiedyś tego nie pragnęłam. Czy mógłbyś się zastanowić i za kilka tygodni powiedzieć mi, co Ty o tym sądzisz?" brzmi wg Was dobrze? Dzięki za radę.

Gość gość
Ile razem jesteście ?

Gość gość
Można prościej. "Słuchaj kochanie, będziesz tatusiem, zaciążyłam."

Gość Sówka Orzechówka
Niecałe 6 lat.

Gość Sówka Orzechówka
Proszę o wypowiedzi... na serio i na poziomie.

Gość gość
no jak potrafisz tak prosto z mostu,to wal. najwyzej jeszcze napomknij,ze wiesz,ze nie takie byly plany,ale nic na to nie poradzisz,ze twoje pragnienia sie zmienily.daj mu czas,bo to czy ktos chce miec dzieci czy nie to decydujacy czynnik w sprawie pozostania razem lub nie.

Hej;) moim zdaniem powinnas tak powiedziec , zegar biologiczny tyka. A skoro chcesz zostac mama i zona to taka rozmowa jest nieunikniona. Potem przez reszte zycia bedziesz sobie plic w brode, ale bedzie juz za późno .

Gość Sówka Orzechówka
No potrafię, tylko czy wg Was moja propozycja była dość grzeczna i delikatna? Fajnie byłoby przeczytać zwłaszcza radę faceta. W jaki sposób chciałby się o tym dowiedzieć?

Gość Sówka Orzechówka
Proszę...

Gość gość
moim zdaniem dobrze to ujelas

Gość Sówka Orzechówka
Dziękuję za rady.

Gość gość
Powiedz jak napisałaś ale może nie dawaj mu terminu do zastanowienia ( bo jeszcze pomyśli,że za kilka tygodni chcesz ten ślub ) ...

Gość Sówka Orzechówka
Dlaczego? Powiem mu wyraźnie, że proszę aby się zastanowił i nie musi mi odpowiadać od razu. Wystarczy za parę tygodni.

Gość gość
6 lat to długo. Znacie się jak lyse konie. Nigdy ten temat nie byl przez was poruszany? Nie przewinal sie przy okazji rozmowy o czym innym? Normalnie mu powiedz ze chciałabys miec dziecko i wziac slub.

Gość gość
No dobra - by się zastanowił tak ale mówię Ci nie wyznaczaj terminu bo się wystraszy ,speszy ,będzie w szoku ,poczuje się osaczony ...Wiesz to jest FACET ..a oni myślą inaczej niż my ...Pozdrawiam ( 22 letni staż małżeński )

Gość Sówka Orzechówka
Był poruszany... Przecież napisałam w pierwszym poście, że z początku obydwoje nie chcieliśmy ślubu i dzieci. Później u mnie się to zmieniło.

Gość gość
Po prostu spytaj czy mógłby to przemyśleć i się nad tym zastanowić. Możesz tez dodać, ze nie naciskasz, ale nie ze ma iles tyg na zastanowoenie się, bo wtedy możesz faktycznie czekać z 2 miesiące na taka rozmowe

Gość Sówka Orzechówka
Mogę czekać 2 miesiące, w końcu to poważna decyzja i musi oswoić się z tym, że zmieniłam zdanie o 180 stopni.

Gość gość
10.21 Ma rację ...też bym tak pomyślał ( że chcesz mnie zaobrączkować w kilka tygodni )

Gość Sówka Orzechówka
A w jaki sposób chciałbyś się o tym dowiedzieć?

Gość gość
Ile macie lat?

Gość gość
Hm ...dowiedziałem się ,że będę tatą :) .Oczywiście pobraliśmy się

Gość Sówka Orzechówka
Nie żartuj sobie, proszę. W jaki sposób chciałbyś się dowiedzieć o tak ważnej rzeczy? "Stawianie pod ścianą" i manipulacje odpadają.

Gość Sówka Orzechówka
Mamy sporo lat. Choć temat i pytanie na to nie wskazują, prawda?

Gość gość
ile macie lat i czy już się Tobie oświadczył?

Gość gość
Sówko, szczerość będzie najlepszym wyjściem. Powiedz mu szczerze czego pragniesz i jakie masz oczekiwania. Moja bratanica mieszkała z facetem 5 lat i kiedy zbliżała się do 30 powiedziała, że zegar jej tyka a on na to, że on jeszcze nie dojrzał. Rozstanie było natychmiastowe i burzliwe. Szkoda czasu na faceta, który nie wiadomo, czy będzie Twoim mężem.

Gość Sówka Orzechówka
Tak, jak wspomniałam, z początku nie myśleliśmy o ślubie. Wydaje mi się, że nadal nie jest mu do niczego potrzebny, a do tego myśli, że mnie także, więc nie oświadczył się.

Gość Sówka Orzechówka
Pytacie mnie o nasz wiek - on 41, ja 34.

Gość gość
Pogadaj z nim tak szczerze bez pisku bez łez i powiedz,że nie dziś nie jutro ale kiedyś chciałabyś z nim ślub...Moja Pani zawsze ze mną rozmawia spokojnie i to mi się podoba ( bez cyrku bez walenia drzwiami ...) o ciąży też mi spokojnie powiedziała ...decyzja była oczywista i natychmiastowa -Ślub .

Gość Sówka Orzechówka
Nie szkoda mi czasu na niego, ponieważ go kocham. Myślałam, co zrobię, jeśli nie zechce ślubu i dzieci, ale wciąż nie wiem. Zastanowię się nad tym, kiedy da mi taką odpowiedź, mam jednak nadzieję, że tak się nie stanie. Nie umiem w tej chwili przewidzieć swojej reakcji. Wszystko jest dodatkowo skomplikowane naszą sytuacją finansowo-zdrowotną. Nie wiadomo, czy dane nam będzie mieć potomstwo, a na ślub w zasadzie czas jest zawsze. Chciałabym jednak, aby on miał podobne pragnienia do moich... rozumiecie to?