Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zedix1995

Zostać w Polsce czy wyjechać do UK...

Polecane posty

Witam, mam 19 lat, właśnie wróciłem z 3 miesięcznego pobytu w UK (Irlandia Północna - Belfast), założyłem konto w banku, insurance number wyrobiłem, porejestrowałem się w agencjach i pozałatwiałem wszystkie najważniejsze sprawy, pracowałem sobie przez ten pobyt w drukarni gdzie wysłała mnie agencja, praca łatwa, przyjemna, fajni ludzie, język umiem dobrze, ogólnie bardzo mi się podobało w tym państwie (mam w Belfaście najbliższą rodzinę). Teraz została mi ostatnia klasa technikum i mam dylemat, czy zostać w Polsce w której chcę zostać chyba ze względu na sentyment i znajomych i tutaj zrobić studia czy lecieć do UK gdzie rodzina nie wiem jak długo jeszcze zostanie, na tą chwilę mam punkt zaczepienia za kilka lat może ich już tam nie być i mnie nie ściągną i po doszlifowaniu języka i zarobieniu pieniędzy wyjechać do Australii lub USA co jest moim marzeniem od zawsze. Co myślicie? Warto zostawać w Polsce? Sądzę, że w UK chyba czeka mnie lepsze życie ale raczej nie spełnię się zawodowo i będę pracował na marnych stanowiskach, dodatkowo przez pobyt w UK czułem się bardzo samotny bez rówieśników...

Gość gość
W UK nic Cie nie czeka dobrego Wyjeżdżać to trzeba było 10 lat temu Teraz pracy już nie ma nawet dla tubylców, a za dobre pieniądze to już w ogóle

Gość gość
wyjezdtac trzeba bylo 30 lat temu

Gość gość
50 lat temu trzeba było wyjezdzac

Gość gość
30 starczy, przed upadkiem komuny, a nie po.

Gość gość
oczywiście, że wyjechać z Polski, co tu Cię dobrego spotka ? ja z mężem mamy ambitne prace, ale śmieciowe płace i co Ty na to ?

Gość gość
Ha ha ha A w Anglii co ??? Praca za minimum na śmieciowej umowie ! Sorry, najpierw trzeba pokonać ogroooomna konkurencja by w ogóle zdobyć JAKAKOLWIEK prace !

Gość gość
Jak pisali 10 lat temu to odpisywali trzeba bylo wyjeżdżać 15 lat temu :-D . Jedz jak masz okazje tam aie ucz.

Gość gość
Niektorzy dalej zyja w Matrixie i mysla ze za granica ktos czeka na Polakow czy inne nacje. Nawet na zmywak zeby sie zalapac to trzeba miec szczescie.

Gość gość
Dla nieudaczników pracy nie ma nigdzie

Gość gość
Wyjezdzac pracy w anglii jest full do oporu kryzys sie skonczyl kilku znajomych pozmienialo teraz prace na lepsze ja nie zmieniam bo mam dobrze poki co z overkami jak przyjde wvsobote to 550 prawie do lapki tylko funt moglby stac tyle cow 2008

Gość gość
I 550 tyg przy obecnych cenach w uk to dobrze?? Jest koszmarnie drogo !!!

Gość gość
radze ci wyjechac do anglii jaki punkt startowy do australii i dzialac w tym kierunku.

Gość gość
w polsce to napewno nie warto siedzieć - to trzeci świat. jedż gdziekolwiek na zachód byle jak naj dalej stąd.

Gość gość
^^ Naucz sie najpierw ortografii lamusie, a pozniej pisz swoje madrosci.

Gość gość
jakby znal ortografie to by nie musial szukac pracy za woda, w polsce nie cenia analfabetow, w Uk nikt sie nie zoririentuje :)

Gość gość
W anglii jest drogo ? Ciekawe niby co jest takie drogie bo nie zauwazylem ... chata one bed 400 rachunki 200 ubez. Auta 50 silka 17 tel 10 samochody tanie wakacje tanie zarcie tanie londyn to nie cala anglia... ceny sa jak w pl nawet duzo rzeczy jest tanszych

Gość gość
Nie rozumiem jak komus moze sie podoba Irlandii Polnocna. Ja, gdyby nie dzieci w szkole to uciekalabym stad jak najdalej. Zreszta tak robi mlodziez, ktora tu mieszka... Do zadupie Europy, z chamstwem, ktore sie wzajemnie nienawidzi. Komunikacji tu prawie nie maja (musisz miec koniecznie samochod, zeby gdziekolwiek dojechac), wciaz parady, ktore robia tylko zamieszanie, zamieszki, bojki I brud... Wszedzie psie kupy, bo kochaja pieski, ale nie lubia juz po nich sprzatac, w parku sprobuj rozlozyc kocyk, to masz uwalony od tego... Jezeli jestes dziewczyna, to lepiej tu nie zamieszkuj, Irlandii Polnocna to nie Anglia, tutaj maj inne prawodawstwo I odrazu ci powiem, ze jak bedziesz w ciazy, to nie zrobia ci przeziernosci karkowej u plodu, nie masz prawa do usuniecia ciazy, robia koszmarne problem z ciesarkami, czyli na sile kaza ci rodzic sn. Opieka po porodzie tragedia... Kompletny zascianek. Jak bedziesz chciala robic jakie konkretne kursy to musisz wyjezdzac za wode, bo tutaj jest tylko jeden college, ktorey dodatkowo z rou na rok podnosi ceny swoich kursow, a nauczyciele czytaja wiadomosci z ksiazek...Ogolnie chamy byli, sa, I stana sie jeszcze gorsi, bo zyli, przez te swoje wojenki, w duposcisku przez dlugi czas, a teraz rynek sie uwolnil I dostali na glowe. W sklepach wozkami chca cie rozjechac, samochodami jezdza jak wariaci, ogolnie masakra. Ja po szkole dzieci, chce stad uciekac, bo nawet nei wiadomo, gdzie tu kupic dom, bo wciaz te ich sekciarkie burdy I slamsy przewazaja, albo bomby na parapetach.... Jestes mloda, wybierz inny kraj, a nei jakas dziure, gdzie psy dupami szczekaja....

Gość gość
A doadam jeszcze, ze jak potrzebne ci badanie specjalistyczne ginekologiczne, to do ginekologa specjalisty czeka sie w Polnocnej Irlandii pol roku... Wiem, bo ja mam wypadanie pochwy po porodzie I od marca wciaz czekam na appointment, a prywatne kliniki z braku konkurencji biora tutaj za badanie 800 funtow... Ogolnie to dno, Irlandii Polnocna to katolicko-protestancko zascianek, gdzie ludzie sie wzajemnie nienawidza...Maja calkiem inne prawodastwo niz Anglii, Walia, czy Szkocja. Z tymi krajami sa tylko z przypadku...

Gość gość
Siedziec tam tylko ze dziexko chodzi do szkoly jest bez sensu...do gb sie przeniescie

Gość gość
Widac nie posiadasz dzieci, ze nie rozumiesz o czym napisalam. W PL zbyt duzo razy sie przeprowadzalismy za praca, bo w PL "trzeba byc mobilnym" wciskaja tego typu banaly... Trafilismy tu 10 lat temu, losie w szoku bylam jak zobaczylam ten "nowoczesny, rozwiniety Zachod, ktory podobno PL ma gonic... Ale zdobylismy dobre prace, dzieciaki poslalismy do szkoly. Dopiero w miare uplywu czasu zorientowalismy sie jak tutaj jest. Mlodzi, co zdolniejsi stad uciekaja, normalne rodziny tez. Czekamy tylko z mezem jak dzieciaki skoncza szkoly, bo chodza do dobrej szkoly, oczywiscie musimy placic 700 funtow rocznie za rok... Do zwyklej nie trzeba placic, ale tam to jest kompletne dno, u nas dzieciaki nawet z najgorszych dzielnic to aniolki przy tutejszych. Tutejsi maja np wieczorne atrakcje, rzucaniem kamieniami, jajkami itd w okna ludziom I to niezaleznie od ulicy, nawet w tych lepszych... Poprostu wychowanie bezstresowe I samotne mamuski co w dupie mja swoje dzieci, tylko potrzebuja domy I benefit na nie, do tego sie przyczynilo. Syn starszy juz w przyszlym roku aplikuje na studia w Anglii, wiec powoli bedziemy przenosic manele, bo tutaj ten kraj jest jak polska wies, tylko z angielsko-irlandzkim beblaniem...

Gość gość
A I ta cale gadanie, jakoby Irlandia Polnocna juz miala za soba te wszystkie zamieszki to propaganda, oni wciaz sa w stanie wojny, tylko narazie troche przycichla, bo kryzys daje im w dupe, wiec maja teraz co innego na glowie....