Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co katolicy sądzą o ateistach i o wyznawcach innych religii

Polecane posty

Gość gość

Jestem ciekawa co sądzicie o "innych" niż wy? Czy wasze poglądy są takie radykalne, ze jak ateisci to już źli ludzie, sataniści, bez żadnych zasad itp. a inne wyznania to "bzudry"(w końcu wiele religi się wyklucza np. wiara w jednego lub wielu bogów).

Gość gość
Ateiści są tacy jacyś nawiedzeni :-(

Gość gość
Najlepiej być sobą i człowiekiem dla innych

Gość niewiedzzzaca
a nic nie sadze, jakbym sie urodzila w innym kraju to pewnie bym wyznawala jakas inna religie, skad ja mam wiedziec czy moj bog jest prawdziwy , albo go nie ma albo jest jeden

Gość gość
Jestem katoliczką. O ateistach sądzę, że się trochę w życiu pogubili albo przeszli przez jakieś ciężkie doświadczenia i mają żal do Boga...wcale ich nie nienawidzę ani nimi nie pogardzam. To, czy wierzą czy nie, to ich wybór; ja nie będę ich przecież zmuszać do wiary. Co do innych religii, mam do nich szacunek, uważam że inne kultury i praktyki są fascynujące. Uważam, że jest całkiem możliwe, iż wyznawcy wszystkich większych religii monoteistycznych tak naprawdę oddają cześć jednemu Bogu, tylko że pod różnymi nazwami i za pomocą różnych praktyk. Za ludzi odrzucających Boga, zbuntowanych i zagubionych należy się po prostu modlić. I kochać, tak samo jak wszystkich ludzi.

Gość gość
ja uważam że jakakolwiek religia to zło i wymysł szatana Bóg to prawda i rzeczywistość a nie część kłamliwej religii

Gość gość
" iż wyznawcy wszystkich większych religii monoteistycznych tak naprawdę oddają cześć jednemu Bogu, tylko że pod różnymi nazwami " x x i jak większość katolików pewnie biblii nie czytałaś inni bogowie to zwyczajne demony i tyle

Gość gość
Jaki mam miec zal do czegokolwiek skoro w to nie wierze? x ale żeby nie było, że ja tak nie w temacie. raz usłyszalam, ze niewierzącym po prostu nie chce się wierzyć, ze jakby pochodzili do kościoła, zaczęli sie starac i wgle to by uwierzyli. Czyli żesmy lenie :P

Gość gość2529
Studzia, też mam agnostyczne poglądy na temat Boga i religii ( nie tylko chrześcijańskiej). Co katolicy sądzą o ateistach w głębi duszy, nie wiem. Ale z mojej strony katolicy mi nie przeszkadzają. Nie oceniam ich. Mają prawo wierzyć, tak samo jak ateiści mają prawo nie wierzyć.

Gość gość
"Czyli żesmy lenie" x x x wierz lub nie wierz ale taka prawda pomodliłam się do Bozi i uwierzyłam jeżeli nie wierzysz modlitwa ci nie zaszkodzi a może uratować duszę ja do kościoła nie chodzę bo wierzę w Boga biblijnego który jest prawdziwy

Gość gość
gość 2529, a wojujący katole ( w odróżnieniu od normalnych katolików) też Ci nie przeszkadzają? że wpływają na państwo, ustawodawstwo itd?

Gość gość
biblia o ateistach x x x "Mówi głupi2 w swoim sercu: «Nie ma Boga». Oni są zepsuci, ohydne rzeczy popełniają, nikt nie czyni dobrze. 2 3 Pan spogląda z nieba na synów ludzkich, badając, czy jest wśród nich rozumny, który szukałby Boga. 3 Wszyscy razem zbłądzili, stali się nikczemni: nie ma takiego, co dobrze czyni, nie ma ani jednego. " x x psalm 14

Gość gość
bozia to w przedszkolu byla. tak Wam cięzko zrozumiec, ze ktoś po prostu PRZESTAŁ wierzyc że to nie jest jego widzimisię? Przeciez byłoby mi z***biście gdybym wierzyła, po smierci spotkam się z bliskimi, generalnie jak mi źle to bym się modliła, caly ten dziwny świat miałby sens itd. fajna sprawa, a tak wszystko trzeba brac na barki i się mierzyć

Gość gość
wiara jest jak zbawienie czyli jest łaską daną przez Boga

Gość gość
a coś bardziej w temacie zamiast zabawy "wybierz losowe zdanie z katechizmu"

Gość gość2529
gość Mam ich głęboko... zwisa mi i powiewa co mówią myślą i robią. Mnie to nie rusza, nie mam do nich złości dopóki nie naruszają mojego osobistego terytorium. Na szczęście z tym się na własnej skórze nie spotkałam :)

Gość gość2529
Robię po swojemu. Nie przeszkadzają mi woje o krzyże, jakieś doczepki do aborcji itp... Tylko jedna rzecz mnie rusza, że kościół okrada ludzi - to powinno się zmienić.

Gość gość
Dlatego, inteligencie jeden, napisałam o religiach MONOTEISTYCZNYCH. W Biblii jest mowa o pogańskich bóstwach, czyli np. bogach greckich czy rzymskich, albo prymitywnych bożków plemiennych. Poza tym judaizm czy islam opierają się, przynajmniej częściowo, na fragmentach Biblii chrześcijańskiej.