Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama2014alana

Karmienie piersią proszę o pomoc

Polecane posty

Gość mama2014alana

Witam otóż moja 6 dniowa córeczka domaga się piersi po co chwilę i ssie ją tylko po 5 minut po czym robi kupkę przysypia na chwilę i znowu chcę cyca kupka i przysypia czy to normalne?Czy ona aby na pewno się najada?Drugi problem polega na tym iż po każdym karmieniu robi kupkę w nocy jest ich ze 4 proszę o pomoc

Gość gość
daj jej smoczek

Gość gość
Nie dawaj smoczka! Smoczek podany tak wcześnie po porodzie może zaburzyć prawidłowy odruch ssania. To że córeczka domaga się piersi co chwila jest zupełnie normalne. 6-dniowy noworodek ma żołądek niewiele wiekszy od orzecha włoskiego. Dodatkowo mleko z piersi jest lekkostrawne i dzieciaczek szybko je trawi i szybko znów jest głodny :-) Poza tym noworodek zaspokaja nie tylko głód ale i potrzebę bliskości. Jeszcze niedawno był w Twojej macicy, było mu ciasno, ciepło, był ukołysany przez Twoje ruchy a teraz wszystko jest obce, szorstkie i straszne (z jego perspektywy). Pierś daje takiemu maluszkowi ukojenie, ciepło, słychac bicie serca mamy. Nie słuchaj nikogo kto twierdzi że takie maluszki powinny głównie leżeć i spać. Dawaj pierś na żądanie nawet co chwila. Co do czasu ssania to przez pierwsze 2 tyg ja też się stresowałam że mała za krótko ssie i mierzyłam czas timerem ;-) Potem odpuściłam i czas stopniowo się wydłużał. Spokojnie! I nie słuchaj jakichs przedpotopowych rad rodem z PRL-u że masz pokarm chudy, słaby czy nie masz go wcale. Pokarm ZAWSZE jest idealny dla Twojego dziecka. A jedynym miarodajnym sposobem by sprawdzić czy maluszek prawidłowo je jest sprawdzenie przyrostów. Pójdź do przychodni i poproś o zważenie maluszka i sprawdź po tygodniu. Minimalny przyrost jaki powinno odnotować dziecko to 125 gr.

Gość gość
Aaaa no i liczba kupek - u takiego maluszka jest to zupełna ale to zupełna norma. Moga być rzadkie, płynne etc. jeśli mają kolor żółty czy musztardowy to wszystko jest ok. Moja przez pierwsze tyg robiła po 10 kupek dziennie. To też z czasem ulegnie zmianie. Życzę Ci powodzenia i gratuluję wyboru KP. Nigdy nie będziesz tego żałować :)

Gość gość
Skąd wiesz ze nie będzie zalowac?

Gość gość
Skąd wiesz ze nie będzie zalowac? Wybacz ale nie zamierzam się wdawać w tego typu dyskusje. Jesli będą jeszcze jakieś pytania w kwestii merytorycznej to chętnie pomoge. Sama przeszłam baaardzo trudną drogę i walczyłam o KP konsultujac nasze problemy z doradca laktacyjnym i czytając wiele na ten temat. Dziś wyszłyśmy na prosta więc chętnie pomoge innym potrzebujacym :-) Ew dam namiary na bardziej profesjonalną pomoc.

Gość gość
czeste kupki to norma u mnie mała robiła kupke po kazdym posiłku dosłownie. Z kazdym Tygodniem będzie lepiej. Będzie jadła rzadziej. Aczkolwiek trochę krótko ssie, moze taka jej natura, zje troszkę i jej wystarczy.

Gość gość
Hehe, ja też prowadziłam zeszycik :D Ale chyba tak z 2 tygodnie wyrobiłam. Problem w tym, że pierwsze mleko najłatwiej leci, ale jest też najchudsze. Dlatego nas pielęgniarka uczyla, żeby dziecko karmić te 20 min do 30 min. Z synem rzadko się tyle udawało, ale te kilkanaście minut próbowałam karmić. Jeżeli boisz się, że mała nie wyssała tego treściwszego mleka, to zaczynaj karmienie od piersi, którą wcześniej karmiłaś. W ten sposób dziecko będzie musiało zjeść ten gęstszy pokarm.

Gość gość
ja myślę ze smoczek nie jest taki straszny, czasem dziecko chce tylko possać, jego naturalan potrzeba, smoczek naprawdę odciąża mame. ja dawaąłm od początku bo dziecko miało silny odruch ssania i nie wpłyneło to na karmienie piersią. Karmiłam do roku.

Gość gość
idz na wielodzietni org tam bardziej doswiadczeni ludzie maja po 14 dzieci

Gość gość
Ja też dawałam smoczek i też nie miało to negatywnych skutków. Młody już w szpitalu dostał. Sam odrzucił w wieku 6 mcy. Koleżanka natomiast piersią dziecko przekarmiła, a młody tylko chciał possać ;)

Gość gość
Moje dzieci też przysypiały przy piersi. Od samego początku byłam zmuszona do używania butelek.

Gość gość
Z tym dłuższym ssaniem to jest tak, że podczas jednego karmienia wydziela się najpierw tzw mleko I fazy które jest wodniste i zawiera więcej laktozy. Dziecko zaspokaja nim pragnienie a laktoza (czyli cukier) daje dziecku siłę do dalszego ssania. Potem dziecko zaczyna ssać inaczej, mleko wolniej leci i maluch wolniej przełyka. To NIE ZNACZY że nie je. Po prostu jest to już II faza, teraz maluch je II danie ;-) Bardziej tłuste i treściwe. Z tego względu mówi sie, że lepiej jak possie min 15 min żeby tego drugiego mleczka wyciągnął. Ale dziecko autorki ma dopiero 6 dni i minie trochę czasu a zacznie ssac dłużej i dłużej. Mozna zrobic tak jak ktos radził i "przydzielać" dziecku jedną piers na dwie godz a potem zmiana. Ps. Nie da sie przekarmić piersią, to mit i kompletna bzdura.

Gość gość
Autorko wszystko jest ok. Nie zniechęcaj się i karm tak to wygląda na początku. Wszystko się unormuje

Gość gość
Art nie jest zły. Jako szybką pigułkę wiedzy polecam dosyć rzetelny portal mlekomamy.pl A prawdziwą kopalnią wiedzy jest książka "Warto karmić piersią", mnóstwo tego w księgarniach internetowych czy na Allegro. Tak naprawdę to KP jest łatwiejsze niż się na początku wydaje tylko narosło wokół niego wiele mitów i tylko nieliczne osoby mają rzetelną wiedzę na ten temat więc warto wiedziec kogo słuchac.