Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

siadanie w wieku 5 miesięcy

Polecane posty

Gość gość

Moja córka skonczyla 5 miesięcy. Ostatnio coraz częściej i chętniej podrywa się do siadania. Chwyta nas za ręce i podciaga się bez problemu do siadu prostego, potrafi tak siedzieć dłuższą chwilke gdy jest podtrzymywaniapodtrzymywana. Tylko czy to nie za wcześnie na takie zabawy? Nie wiem czy można jej już na takie siedzenie pozwalać. Nie chce żeby sobie nadwyrezala kręgosłup, z drugiej strony my jej do niczego nie zmuszamy, nie ciagniemy do góry za ręce. A wasze dzieci. Kiedy zaczynały siadać? Pozwalałyście im na takie siedzenie gdy same były jeszcze niestabilne ale garnely się do siadania?

Gość gość
Nie pozwalaj jej na to bo faktycznie cos sobie zrobi.Moja corka ma 8 miesiecy tez zaczynala siedziec majac 5 miesiecy pozwalalam jej chwilke tak usiasc i na tym koniec.Za miesiac bedzie silniejsza i wtedy pomalutku czesciej jej na to pozwalaj ale bez przesady.Nic na sile.Moja juz siedzi sama a minely tylko 3 miesiace,wiec najwazniejszy jest umiar.

Gość gość
Każdy rehabilitant Ci powie, że dziecko powinno zacząć siadać w tej kolejności: leżenie na plecach+ obrót na brzuch, przyjęcie pozycji do raczkowania i z tej pozycji powinno usiąść. Podciąganie się to jeszcze nie do końca samodzielne siadanie, ale4 oczywiście raz na czas pozwalaj, dzieci są zafascynowane inną perspektywą świata:)