Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy niemowlę może spać w łóżku rodziców?

Polecane posty

Gość gość

J.w. spotkałam się z opinią, że takie postępowanie może prowadzić do chorób układu moczowego u dzieci i ogólnie wpływa dodatnio na ryzyko podłapania przez nie jakiejś wrednej bakterii.

Gość gość
no chyba,ze rodzice maja jakas wtredna zaraze. Przy normalnej higienie nic sie nie dzieje.

Gość gość
może, ale co to za spanie, łóżko małżeńskie jest dla rodziców, dla niemowlaka łózeczko

Gość gość
A kto wydał taką "opinię"? Oczywiście, że może spac w łóżku rodziców. Jeśli tylko rodzice zachowuja podstawowe zasady higieny i pościel jest regularnie prana (w przypadku noworodka warto zaczać od proszku hipoalergicznego). W Ameryce jest jakas kampania przeciwko spaniu z niemowlęciem w jednym łózku ale to dlatego, że oni tam mają strasznie dużo osób z nadwaga czy wręcz otyłością i istnieje ryzyko przyduszenia takiego dziecka. Jak ktoś się boi że dziecko przez sen przygniecie to opcją idealną jest dostawka. Takie mini łóżeczko bez jednego boku które dostawia się do łóżka. My tak śpimy. Dziecko ma swój materacyk i swoją pościel a jest na wyciągnięcie reki. Mogę w ciągu nocy jednym ruchem sprawdzić czy jej nie za zimno czy za ciepło, nie musze chodzić do innego pokoju sprawdzac czy śpi i czy oddycha ;-) Jak się wybudzi to biorę ją na karmienie zanim w ogóle zapłacze w związku z czym nigdy nie płakała i nadal nie płacze w nocy bo wie, że nie musi. Śpi tak od pierwszych dni a ma teraz 3 msc.

Gość gość
W książce Searsów przeczytałam genialną uwage: czy znacie jakies ssaki które wyrzucają młode ze swojego gniazda i kazą im spac oddzielnie? Spanie z dzieckiem jest zgodne z nasza natura :-)

Gość gość
ja jestem przeciwna, ponoc jest wiekszy odsetek smierci łóżeczkowej u maluchów spiących z rodzicami co związane jest z emisja CO2

moj maluch spi z nami, i ja mam lzejsze noce i on sie nie wybudza tylko ladnie spi, i moim zdaniem dziecko sie lepiej rozwija jak czuje sie tak bezpiecznie, i maluchy kochaja byc blisko mamy