Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy ktos z was zna psychopate?

Polecane posty

Gość gość

Takiego prawdziwego, bez uczuc, sumienia, itp?

Gość salomejka
podobno codziennie na ulicy spotykamy przynajmniej 2 potencjalnych psychopatów, nie wiem czy to prawda ale czytałam o tym ;) osobiście nie znam, a ty nim moze jestes? ;O

Gość gość
Nie jestem, ale przerażają mnie tacy ludzie gotoei na wszystko

Gość salomejka
przerazają, ale coz poradzic ze tacy są ;) nic nie zrobimy

Gość gość
Manipuluja strasznie ludzmi aby cos uzyskać

Gość gość
Psychopaci mają uczucia, po prostu nie potrafią się "odnieść" do cudzych (zerowa empatia). I znam takiego gościa, nawet go lubię.

Gość salomejka
...

Gość gość
10% społeczeństwa to spełnia "wymagania" kliniczne na bycie uznanym za psychopatów. To nie jest nic strasznego, takie osoby po prostu mają tendencje być "bez serca".

Gość gość
I to nie jest straszne?!

Gość gość
każdy ich zna. osobiście. jest ich po prostu dużo. ale nie łatwo się zorientować bo oni potrafią udawać, odgrywać wyższe uczucia i emocje takie jak współczucie, empatia etc.

Gość gość
"Psychopaci mają uczucia, po prostu nie potrafią się "odnieść" do cudzych (zerowa empatia). I znam takiego gościa, nawet go lubię" - ale on Cię nie lubi (oczywiście jeśli na prawdę jest psychopatą).

Gość salomejka
ja nie znam przynajmniej tak mi się wydaje ;O

Gość gość
Tak znam takiego mieszkamy razem pod jednym dachem,świetny aktor,klamczuch,manipulant i przede wszystkim bez uczuć,zimny jak lod

Gość gość
lubić mnie lubi, ale pewnie jakby mnie autobus przejechał to by się nie przejął :P Psychopaci mają bardzo egocentryczne podejście do relacji z innymi. Oni mogą lubić czy nawet kochać innych (!!!) ale nie interesują ich za bardzo uczucia tych osób. Dlatego są tacy upierdliwi w związkach - bo takiemu komuś może faktycznie zależeć żeby z kimś być, ale ma gdzieś jak ta druga osoba się czuje.

Gość gość
Tak niestyty spotkalam przyczepil sie do mnie obcy facet w pracy molestowal probowal wymusic seks gnebil wymyslal klamstwa zaczelu znikac mi dokumenty koles.to mistrz manipulacji bez empatii uczuc wyzszych moralne zero grajacy przes innymi poszkodowanego oraz idealnego meza i ojca smial mi sie w twarz niestety uwierzono jemu nie mi czuje do.tego czlowieka.zal i obrzydzenie zycze mu jak najgorzej jak nigdy nikomu

Gość gość
wydaje mi się, że to jest możliwe w przypadku narcyzów ale nie psychopatów

Gość gość
narcyzm to schorzenie psychiczne, więc coś zupełnie innego. Poczytaj o tym.

Gość gość
Zapomnialam.dodac.ze jest msciwy z wybujalym ego zakochany z sobie facet z wygladu oblesny a uwazajacy sie za 8 cud swiata do tego agresywny w tych swoich cechach

Gość gość
zarówno narcyzm jak i psychopatia to zaburzenia osobowości

Gość gość
Barłoś i naczelnik

Gość gość
Ale ten facet byl agresywny w tym wszystkim narcyz kojarzy mi sie z zakochanym w sobie facecikiem skaczacym z kwiatka na kwiatek

Gość gość
Problemy w związku nie dziwią nikogo, przecież normalne, że zawsze może zdarzyć się kłótnia, a nawet awantura. Co jednak zrobić, jeżeli to jest związek toksyczny? Jak poznać, czy tworzymy relację z psychopatą? W psychopatologii nie używa się raczej terminu „psychopatia”. Częściej stosuje się określenia typu „socjopatia” albo „osobowość dyssocjalna”. Charakterystyczne cechy dla tego rodzaju zaburzenia osobowości, to: bezwzględne nieliczenie się z uczuciami innych, duża różnica między zachowaniem a obowiązującymi normami społecznymi, silna i utrwalona postawa nieodpowiedzialności, lekceważenie reguł i zobowiązań społecznych, ignorowanie autorytetów, niemożność utrzymania trwałych związków, chociaż nie ma trudności w ich nawiązywaniu, instrumentalne traktowanie osób (tzw. „pasożyty społeczne i drapieżnicy”), manipulowanie ludźmi dla zyskania określonych gratyfikacji, bardzo niska tolerancja na frustrację, agresywność, zachowania gwałtowne, niezdolność do przeżywania poczucia winy i empatii, racjonalizowanie własnych błędów, które są źródłem konfliktów z otoczeniem, obwinianie innych, niezdolność do korzystania z doświadczeń, np. kar, narcystyczne przekonanie o własnej wyjątkowości, „moralna ślepota” i brak sumienia, niejednokrotnie okrucieństwo i brak poszanowania praw innych, w okresie dorastania częste zachowania patologiczne – kłamstwa, kradzieże, rozboje, nadużywanie alkoholu, obniżony poziom odczuwania lęku, tendencja do poszukiwania wrażeń i adrenaliny. Powyższy katalog cech jest na tyle odpychający, że można zadać pytanie: Dlaczego kobiety wiążą się z tego typu mężczyznami? Dlaczego na własne życzenie tworzą takie trudne związki? Odpowiedź jest prosta – psychopata to świetny obserwator, urodzony aktor i manipulator. Chociaż sam nie jest w stanie odczuwać żadnych emocji, to reaguje na konkretne przejawy uczuć u innych, a szczególnie wyczulony jest na oznaki słabości drugiej osoby.

Gość gość
Nie.zycze nikomu spotkania z taka osoba bardzo mnie skrzywdzil

Gość gość
Do gosc 21:48 Wypisz,wymaluj moj toksyczny maz,mam myśli samobójcze przez niego,

Gość gość
zresztą, nikt poza specjalistami (psychiatrą, terapeutą) nie jest w stanie zdiagnozować swoich znajomych. ale w życiu zetknęłam się dwukrotnie z kimś kto przypomina mi psychopatę. byłam kiedyś z chłopakiem, który od początku "prał mi mózg", manipulował, kłamał, oszukiwał, wykorzystywał. Dopiero po zakończeniu tego "związku" (bo tak naprawdę to jak się później okazało to on miał wiele dziewczyn z różnych miast i żadna o sobie nie wiedziała) zaczęło do mnie docierać jak mnie traktował... miałam też koleżankę, z którą przez jakiś czas wynajmowałam mieszkanie. zanim zamieszkałyśmy razem uważałam ją za przesympatyczną, wrażliwą, zabawną dziewczynę. zawsze mówiła to co chciałam usłyszeć. potem zauważyłam, że wszystko jest przez nią odgrywane, z zimną kalkulacją obierała sobie cele i dobierała znajomości do własnych celów. wszystko potrafiła wyłudzić. po dłuższym przebywaniu z nią zaczynałam wariować. celowo też uderzała w moje najsłabsze punkty do podkopywania mojej pewności siebie. i robiła tak ze wszystkimi. nie jest zdolna do lubienia czy kochania kogokolwiek. to jest straszne!! ale tylko bliższy kontakt z takimi ludźmi otwiera oczy

Gość gość
Kazda srednio inteligetna osoba powinna zauwazyc ze jest manipulowana psycjopaci swietnie sie maskuja jesli czujesz.ze jestes manipulowany a pozornie wszystlo jest ok i nie powinas sie zle czuc to jest duze prawdopodobienstwo ze masz do czynienia z psychopata

Gość gość
narcyz też może być agresywny. jest wiele odmian osobowości narcystycznej i wiele różnych przypadków osób antysocjalnych czy dysocjalnych. właściwie to każdy przypadek jest inny. jest tylko ileś tam wspólnych cech żeby zaliczyć osobę zaburzoną do konkretnej nazwy

Gość gość
gość dziś oj, nie jest łatwo tego zauważyć.

Gość gość
Mozemy sonie gdybac ale czy koles jest psychopata czy narcyzem to tylko moze stwierdzic specjalista