Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

samodzielne siadanie dziecka

Polecane posty

Gość gość

cześć dziewczyny. chciała bym zapytać kiedy wasze pociechy zaczeły samodzielnie siadać bez podpierania. wiem że we wszystkich poradnikach piszą że między 8 a 9 miesiącem na ogół, ale chciała bym dowiedzieć się jak to u różnych dzieci wygląda w praktyce.

Gość gość
Tu nie ma dziewczyn tutaj są Kafeterianki damy z zamożnych domów dobrze się prowadzących i bardzo mądre, wykształcone które twierdzą że zwrot madame bardziej pasuje do nich:)

Gość gość
Mój miał ok 8 miesięcy jak się nauczył siadać sam. Próbował z leżenia na plecach dużo wcześniej, ale ostatecznie nauczył się dopiero jak się zebrał do raczkowania i wtedy z pozycji na brzuchu siadał. Praktycznie w tym samym momencie nauczył się też raczkować.

Gość gość
bo właśnie mój maluszek ma 7,5 miesiąca i jak się go posadzi to się zapiera rączkami a nóżki i siedzi ale sam nie bardzo wie jak usiąść a kiedy leży na brzuszku to zaczyna odpychać się nogami, czyli jest szansa że niedługo opanuje raczkowanie i siedzenie.. Dużo ludzi muwi mi żebym go już sadzała do chodzika ale nie jestem przekonana czy chodzik nie zrobi więcej złego niż dobrego jeśli on sam jeszcze nie siada

Gość mama_ololo
W łóżeczku z leżenia 6mcy i 3 tygodnie, a tak bez żadnego przytrzymania się to w wieku 7 mcy i 1,5 tygodnia.

Gość gość
moja córka samodzielnie siadała jak skończyła 7 miesiąc. Wtedy już swobodnie zaczęła się obracać z brzuszka na plecy, z plecków na brzuszek. Raczkować nauczyła się jakieś 2 tygodnie później, czyli w 7,5 miesiąca. Wstawać sama w łóżeczku umiała już jak miała 8 miesięcy, poruszała się już swobodnie po ramach łóżeczka, wstawała po mebelkach. Dzisiaj ma 10 miesięcy i cały czas czekamy jak ruszy z chodzeniem, bo jest za wysoka jak na swój wiem i to sprawia, że ma problem z koordynacją. Jednak stania bez podpórki też się już nauczyła, więc chyba kwestia tygodnia, dwóch jam ruszy :) aj to wspaniałe momenty widzieć jak dziecko się rozwija :)

Gość gość
widzę po odpowiedziach ze jedne dzieci szybko sobie poradziły z siadaniem i raczkowaniem inne wolniej ale mój maluch jak już pisałam ma 7,5 miesiąca czyli chyba jeszcze nie muszę się martwić że coś jest nie tak.

Gość gość
Oj różnie to była, synek stał w łóżeczku sam w wieku 8cy, bez trzymania i nawet robiąc kosi kosi stawał ok 11 miesiąca na pewno, a właśnie skończył 13 miesięcy i chociaż pierwsze samodzielne 3 kroki zrobił jak miał 12,5 mca dopiero od minionego weekendu robi samodzielnie po kilka metrów. Czyli od samodzielnego stania do chodzenia było u nas 2-3 mce.

Gość gość
do 11:52 Oj różnie to bywa, synek stał w łóżeczku sam w wieku 8cy, bez trzymania i nawet robiąc kosi kosi stawał ok 11 miesiąca na pewno, a właśnie skończył 13 miesięcy i chociaż pierwsze samodzielne 3 kroki zrobił jak miał 12,5 mca dopiero od minionego weekendu robi samodzielnie po kilka metrów. Czyli od samodzielnego stania do chodzenia było u nas 2-3 mce.

Gość gość
" czyli jest szansa że niedługo opanuje raczkowanie i siedzenie.." Nauczy się jak będzie jego czas. Do chodzików żadnych nie wsadzaj nigdy, porozmawiaj z ortopedą to ci wyjaśni czemu. Co ci tak zależy żeby się już nauczył tego czy siamtego. Każde dziecko rozwija się swoim tempem.

Gość gość
po prostu to moje pierwsze dziecko i się martwię czasem czy prawidłowo się rozwija. Nie mam porównania jak to wygląda u innych dzieci i z tąt moje pytania

Gość gość
"z tąt"... matko z córką o.O

Gość gość
Jak się martwisz to idź do neurologa lub pediatry. Przez internet nie da się sprawdzić, czy dziecko się dobrze rozwija...

Gość gość
Mój miał 9,5 miesiąca

Gość gość
"z tąt" i "muwi" ... no wiesz, to czy Twoje dziecko będzie się prawidłowo rozwijać zależy tylko od jego ojca, bo patrząc po Tobie to marne szanse

Gość gość
"z tąt" i "muwi" ... no wiesz, to czy Twoje dziecko będzie się prawidłowo rozwijać zależy tylko od jego ojca, bo patrząc po Tobie to marne szanse :D:D:D

Gość gość
Widzę że pytanie o rozwój waszych dzieci na tym forum było pomyłką. Kilka pań odpisało rzeczowo i kulturalnie a inne się nabijają z formy pisania. Dla tych drugich pań- przepraszam wielmożne primadonny za pisownię z błędami ortograficznymi ale trzymam mojego maluszka na kolanach i piszę jedną ręką i się nie skupiam na pisowni. I proszę mnie nie obrażać bo jestem bardziej wykształcona od pewnie połowy tych osób które objeżdżają innych na tym forum. Jeśli nie macie nic interesującego do napisania to nie odpowiadajcie na posty !!!

Gość gość
piszę jedną ręką i się nie skupiam na pisowni x Przecież to odruch, o jakim skupianiu się mowa? To wykształcenie raczej problematyczne.

Gość gość
moj jak usiadł miał 6mc, zaczał tez raczkowac wtedy, wstał jak miał niecałe 7 a pierwsze samodzielne kroczki 8 mc:)

Gość gość
PEWNIE JESTES PO POLITOLOGGII ALBO PEDAGOGICE :d

Gość gość
bsrdzo dziwia mnie mamy ktire z wielkim zachwytem mowia zw dziecko robi wszystko szybko a w wieku 8 mies chodzi. hmm jestem rechabilitantka i niestety 80% dzieci ktore tak szybko robia te czynnpsci uczeszczaja do.mnie z wieloma problemami. niestety matki na sile ich tego ucza i nie mowcie ze nie bo sadzacie dzieci pd 4 mies oblozone ppduchami stawiacie na nogi prowadxice za rece a konsekwencje tego beda wkrotce. mojemu dziecku na sile niczego nie emuszalam. nie sadzalam nie stawialam na nogi. w wieku 6,5 mies zaczela obracac sie z brzucha na plecy i na odwrot. do 8 mies tylkp sie turlala. tersz ma 8 mies i tydz i dzis zaczela raczkowac. tzn poki co na czworaka sie husta. po co zmuszac dzieci pne same wiedza kiedy sa gotpwe.