Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiedząca co robić

mam iść na rozm. kwalifik. a nie czuje się na siłach, co robić?

Polecane posty

Właśnie otrzymałam informację, iż mam przyjechać na rozmowę kwalifikacyjną do pracy, do której złożyłam dokumenty, w sumie za namową męża. Pewnie na to stanowisko już jest ktoś wybrany a rozmowa musi po prostu być ale ja nie czuję się na siłach na niej być, studia w tym kierunku robiłam8 lat temu, nic już nie pamiętam z tego a dodatkowo praca ta wiąże się z przejściem kursu kilkumiesięcznego ok. 400km od mojego miejsca zamieszkania a mam roczne dziecko. Teraz troche żałuję, że te dokumenty złożyłam ale nie wiem co robić. Jak powiem mężowi, że dzwonili to pewnie nie da mi żyć i każe iść na rozmowę, zastanawiam się czy przypadkiem nie zataić tego przed nim i najwyżej "się okaże", że mnie nie wzięłi na tą rozmowę. Ja zrobię z siebie idiotkę bo już nic nie pamiętam z moich studiów. Co Wy byście zrobili? Dodam, że ja teraz pracuję (no jeszcze jestem na zaległych urlopach ze względu na macierzyński i ciążę) tylko zarabiam mały i stąd te dokumenty o pracę.

pomocy bo mam mało czasu do namysłu

Gość gość
Olej to i nie idź. Nic nie mów mężowi. Skoro nie czujesz się na siłach i nie masz ochoty tego robić.

najchętniej tak bym zrobiła ale jakoś nie wiem, mam moralniaka

Gość gość
Daj spokój. Jeszcze będziesz chciała żeby ktoś do Ciebie z propozycją pracy zadzwonił. Widać nie czas i miejsce na to. Poza tym jechać 400 km na szkolenie... Ja bym nie jechała

no te szkolenie ... i dzieci prawie nie widzieć, nie wiem :/

przecież ja pracuję, po prostu tam zarabiałabym więcej i tyle

Gość gość
Ja uważam, że powinnaś pójść. Od pójścia na rozmowę do zatrudnienia droga daleka i możesz się wycofać jeśli jakieś tam warunki nie będą ci odpowiadać. Nawet już po zatrudnieniu możesz się rozmyślić. Idąc nabędziesz trochę obycia z branżą, zorientujesz się ile faktycznie pamiętasz ze studiów i na ile to przydatne (samemu trudno to określić), o co mogą zapytać na takich rozmowach. Przy następnej rozmowie pójdzie ci już łatwiej.

Gość gośćula
oczywiście ze iść i pokazać się z jak najlepszej strony ,widzisz małżeństwo to taka ułuda ,dziś macie wspólną kase ,jutro ty nie masz na lekarstwa dla dziecka a on śpi z kochanka w sheratonie. Nie zycze Ci zle ,ale musisz wiedzieć że w życiu można polegać wyłącznie na sobie , a Ty już nie jesteś sama ,masz dziecko.

mam dwójkę dzieci, 8 letnie i roczne, ja się przyznam, że boję się tej rozmowy, jestem przekonana, że bym się ośmieszyła bo ja już dosłownie nic nie pamiętam więc choćby z tego względu na pewno tej pracy nie dostanę, nie przygotowywałam się, ponadto zdaję sobie sprawę, że oni te konkursy organizują bo po prostu taki jest wymóg a na to stanowisko już jest ktoś obsadzony, boję się najzwyczajniej tej rozmowy

Gość gośćula
ale nie ma się czego bać ! chyba ze boisz się zmian na lepsze ... Najwyżej nie dostaniesz tej pracy ,a będziesz miała dośw w rozmowach kwalifikacyjnej. Bać to się będziesz jak zadzwoni telefon i powiedza Ci że dostałaś tę robote. Ludzie więcej wiary w siebie .

boję się tego, że zrobię z siebie idiotkę, że staram się o pracę a nie mam potrzebnej wiedzy

Gość ellaellaa
Dobrze wiem co czujesz, bo sama tak samo przeżywam każdą z rozmów kwalifikacyjnych... Ostatnio kolega żeby mnie pocieszyć powiedział mi, żebym wynajęła sobie Kandyducha - przeszkolonego sobowtóra który pójdzie za mnie na rozmowę. Nie wiem co to za akcja, ale ciekawe pomysły teraz ludzie mają. Zobacz sobie sama http://praca.gratka.pl/kandyduch/ Fajnie by było jakby coś takiego działało naprawdę :)

Gość gość
jak nie pojdziesz - nie dostaniesz tej pracy jak pojdziesz i dasz plame - tez jej nie dostaniesz wiec czego ci szkoda? czasu pracodwacow? oni maja za niego zaplacone :classic_cool:

na każdą rozmowę kwalifikacyjną (bez ważnego powodu do rezygnacji) warto iść nawet ot tak, natomiast dziwny ten Twój mąż, tradycyjnie władczy, ale utrzymywać juz Cię nie chcę:(

Gość gość
Idź. Zobacz jak bedzie. Mogą przecież Cię nie przyjąć.

Gość gość
Będzie dobrze.

Gość princessinthesky
Ale jakie długie to szkolenie? Wydaje mi się że boisz się zmian i nowych wyzwań i szukasz wymówek. To tylko jedna rozmowa. Przeważnie trzeba iść na parę lub kilkanaście żeby znaleźć pracę. Ale umiejętności prezentacji i odpowiadania na pytania na rozmowie też trzeba ćwiczyć, więc warto iść nawet jeśli tym razem się nie uda.