Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KUZYNKA wściekła

Ręce mi już opadają :(

Polecane posty

Gość KUZYNKA wściekła

Mam kuzynkę, która ma zwyczaj zapraszania nas na jakąś jedną imprezę, podkreślając, że jest to "milion " okazji i rocznic (ślubu, urodziny, imienny itp.) Jestem chrzestną Jej córki i dowiedziałam się, że w maju będzie następna "impreza" czyli ślub kościelny (na cywliny dostała już kasę ), komunia starszego syna i chrzest córki, która urodzi się w listopadzie. Kurdę co mam zrobić ?, maż wsciekły, bo to ewidentnie wyciąganie kasy, przy swoich niskich kosztach.

Gość gość
To kuzynka wie jak się ustawić , cwaniara :)

Gość gość
ale ja trochę nie rozumiem. Czy ona robi jedną imprezę z okazji "miliona okazji" czy ciągle was zaprasza na imprezy?

Gość KUZYNKA wkurzona
Robią 1 imprezę z "miliona" okazji i to nas wkurza

Gość gość
no ale to nie obliguje was do "miliona" prezentów.Ja uściśliłabym przy okazji zaproszenia, kto akurat tu i teraz ma jakieś święto i tylko tej osobie dałabym prezent, żartujac ,że na nastepnej uroczystości ( w terminie! ) sprezentuję coś swiętującemu :)

Gość gość
no i co w związku z tym, u mnie też często rodzice robią - bo akuart maja obok siebie w sierpniu urodziny i moje imieniny - jak jeszcze mieszkałam z nimi 3in1 i nikt nigdy problemu nie robił nawet lepiej bo jedna impreza do zrobienia a dla gości bo 1 sobota zajęta zamiast 3. Aczkolwiek ślub z komunią i chrzcinami to faktycznie... Po ślubie to wesele i chlanie a nie I komunia i chrzciny.

Gość gość
No dobrze, ale jeśli mówi, że jest ślub, komunia starszego dziecka i chrzest małego to komu mam dać ?

Gość gość
Dodam jeszcze że mam urodziny tego samego dnia co dziadek i co roku mamy razem urodziny wyprawiane! Dziwne byłoby nie przyjść do dziadka bo mam swoje. No i rodzinka która musiałaby wybierać do kogo iść?

Gość gość
no wszystkim, 3 "solenizantów jest - jeden ma w niedziele komunię drugi chrzciny a na koniec dnia rodzice ślub biorą.

Gość gość
a "impreza" skromna tylko jedna

Gość gość
"doczepiają" i planują okazję, żeby jak najmniej wydać

Gość gość
ale jak to slub ,komunia i chrzciny w jednym dniu? Ja tego nie ogarniam.Przeciez to czasowo niemożliwe z wyrobieniem? Chyba wtedy cały dzień w kościele siedzicie czy jak?

Gość KUZYNKA wkurzona
no tak, jedna impreza a prezenty trzy. Ja rozumie, że ktoś ma urodziny czy imieniny jednego dnia, komunia też raczej "narzucona" ale chrziny czy ślub sami wybierają

Gość KUZYNKA wkurzona
ja też nie wiem jak, bo o szczegółach technicznych nie mówiła, a ja zszokowana nie zapytałam (to była luzna rozmowa przez tel) Powiedziała, że to będzię skromne przyjęcie z tych okazji

Gość gość
Dziwna jestes.......gdyby te 3 uroczystosci odbyly sie w trzech roznych dniach, to przyszlabys na nie bez prezentu? Ja bym sie cieszyla, ze czas oszczedzam:D

Gość gość
Dokładnie tak byś musiała przyjść 3 niedziele a tak hop siup i po zawodach. Jedziesz do domu a w następny weekend nad jezioro czy inną majówkę a nie po rodzinie latasz. A jak dziewczyna nie ma kasy fajnie ze mimo wszystko chce jakoś ugościć ludzi i łączy bo inaczej głupio by się czuła że zaprasza na ślub kościelny i nawet ciasta z kawą nie postawi.

Gość gość
''...Opadają Ci ręce? Dobrze, że nie więcej...''

Gość KUZYNKA wkurzona
Oczywiscie,z z 3 prezentami, na trzy oddzielne imprezy ale to jest 1 z przykładów jak wymyślają, zeby wydać jak najmniej kasy. Wiele razy było tak, że była rocznica ślubu, rocznica poznania, urodziny kuzyna czy pierwszy ząbek i zawsze podkreślają z jakiej ("milionowej") okazji jest ten obiad, czy ta kawa a te wszystkie okazje są / były w odstępie jakiegos czasu

Gość gość
daj 1 koperte 500 zloty i tyle

Gość KUZYNKA wkurzona
Moze to dobry pomysł z tą kopertą ? Do gościa wyzej, mnie też się nie przelewa

Gość gość
lepiej chyba raz wydać 200zł i za miesiąc znowu, niz rzedem 600zł, no ludzie a swoja drogą, co to za dziwne okazje? rocznica poznania? to chyba dla pary jest a nie dla rodziny -.- tez mi się widzi że wyciąga kase...bo jakby robiła osobno no to kto przyjdzie na rocznice poznania? a tak zwiąże to z urodzinami i głupio nie przyjść

Gość gość
Gościu z 12 i o to mi chodzi :) Nigdy nie było tak, że wpadnijcie na obiad/ kolację/ kawę zawsze jest dodane, bo mamy rocznice, pierwszy kroczek, nowa praca, a że my zawsze dawaliśmy coś chrześnicy, to mam wrażenie , że nas wykorzystują. My zapraszamy ich również "bez okazji "

Gość KUZYNKA wkurzona
12'5 to ja :)

Gość gość z 1200
z nową pracą to pierwsze co mi się kojarzy, ze to ja stawiam bo się ciesze ze mam dobre zarobki, a nie ze ja oczekuje prezentów bo sobie radze w życiu zawodowym :D Szczerze, na część okazji przestałabym przechodzić. a teraz własnie zamiast 1 koperty to może 3 drobne rzeczy, ale spersonalizowane, bo pieniądze to wiadomo dla kogo idą. i na ślub kwiaty/wino/czekoladki bo co będa w kazdym obrzadku po kolei robili slub i za każde chca pieniądze? :D

Gość KUZYNKA wkurzona
No teraz mi się przypomniało, ze na studniówkę i odbiór świadectwa maturalnego chrześnicy,też nas zaprosili na kawę

Gość gość
chyba zartujesz z ta studniowka i swiadectwem ;p a na pierwszy okres chrzesnicy i rocznice poznania pierwszego chlopaka tez byla impreza??

Gość gość
a ja mam wrażenie ze im chodzi o kase czy prezenty a nie Waszą obecność i być może komunia czy ślub w inny dzień a przyjecie jedno cwaniaki :)

Gość KUZYNKA wkurzona
Nie, nie żartuję, nawet załatwili mi przepustkę, żebym mogła wejść na salę, na Poloneza :)

Gość gość
ok.dziwne zwyczaje.ja bym sie nie cackala i dala jedna koperte z jednym prezentem.ewentualnie jakies drobnostki dla dzieci i pa