Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziewczyny wiecie może co można zrobić z surowych grzybów?

Polecane posty

Gość gość

Mam w domu sporo grzybków, które suszę, ale i tak chodzę do lasu i zbieram jak głupia:P Jeszcze trochę a całe mieszkanie będzie w suszących się grzybach:D Zastanawiam się co moge zrobić z takich świeżych, dopiero co zebranych? Nie mam doświadczenia w przyrządzaniu jakichś grzybowych dań, z reguły suszone dodaje do farszów, ale co można zrobić z takimi prosto z lasu?

Gość gość
Tawredna mnie ubiegła ;)

Gość gość
ano wlasnie marynowac nie chce i nie bede. A moge prosic o jakis sprawdzony przepis na jakis sos grzybowy?

Gość gość
tak zwaną "smażonkę" ze śmietaną do ziemniaków. Pokrojone grzybki podduszone na maśle, sól, pieprz, śmietana - PYCHA!

Sos grzybowy - przepis ze śmietaną Składniki: - 1 kg świeżych grzybków mieszanych (podgrzybki,borowiki,kurki itp.) - 1 duża cebula - natka pietruszki - 3 łyżki gęstej śmietany - olej - sól, pieprz - opcjonalnie płaska łyżeczka mąki Sposób przygotowania: Grzyby dokładnie umyć i obrać, pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać do niej pokrojone grzyby, chwilę poddusić, dodać łyżkę śmietany i dalej dusić. Następnie znów dodać śmietanę, sól, pieprz do smaku oraz płaską łyżkę wody, znów dusić, ponownie dodać łyżkę śmietany. Jeśli sos nie bedzie wystarczająco wysmażony, należy dodać do niego płaską, małą łyżeczkę mąki. Sos grzybowy świetnie smakuje z natką pietruszki, warto więc skroić kilka gałązek i dorzucić do sosu na sam koniec.

Gość gość
moja mama smażyła ciągły się smarkami do tego śmietana lub jajko , rzygać można dalej niż widzieć , grzyby są ciężkostrawne i nie mają wartości odżywczych po co chcesz to jesc

Gość gość
bardzo dziękuję:) Muszę coś zacząć robić z tymi grzybami żeby ich nie marnować, bo wszystkich nie ususzę

Gość gość
Ja uwielbiam taki sos grzybowo-śmietanowy do makaronu - mniammm!

Gość gość
te grzybki z lasu są dużo bardziej zdrowsze niż kurczak z marketu:P ja lubię grzyby, do farszu są najlepsze:) Innych dań nie robiłam z nich, ale teraz spróbuję.

Gość gość
o, z makaronem też dobry pomysł:)

Zupa grzybowa z całymi grzybami lub zupa krem. Sos - robię tak jak dziewczyny wyżej , bo jest przepyszny moim zdaniem :D Ziemniaki faszerowane grzybami - gotuję ziemniaki ( muszą być lekko surowe) , wydrążam środek.Grzyby przysmażam z cebulą,sól,pieprz - faszeruje ziemniaka,posypuje serem i zapiekam. Ze świeżych grzybów robię też farsz do pierogów , pasztecików , krokietów

Gość gość
gość dziś moja mama smażyła ciągły się smarkami do tego śmietana lub jajko , rzygać można dalej niż widzieć , grzyby są ciężkostrawne i nie mają wartości odżywczych po co chcesz to jescMjami :D Widzę, że kuchareczka z ciebie żadna :)

Gość gość
Ooooo, takiego ziemniaka faszerowanego to bym wsunęła! Musi być pyszne! :)

Jak mam nadwyżkę grzybów to robię zaprawy i wekuję, a także gotuję przez 5 minut, potem odcedzam, studzę i zamrażam.

Gość gość
jeszcze raz dzięki:) Jutro nazbieram świeżych grzybów i na pewno coś wybiorę z waszych propozycji. A tak to je znosze tylko do domu i suszę. Wreszcie będzie z nich jakiś pożytek teraz, a nie po ususzeniu:P

Gość gość
Bo grzyby lepiej najpierw odgotowac, tak przez godzinke a wode wylac Kotlety z grzybow-zmielic, przyprawic, jajko, bułka tarta i smazysz, coś jak placki albo mielone

ja lubię sos grzybowy na śmietanie oraz jajecznicę z grzybami i cebulką

Gość gość
do sosów, na zimę zamarynować jeśli lubisz, do zup ;p i u mnie np dużo się zostawia na suszenie do kapusty Wigilijnej, żeby bogato ich było;p pełny wybór :D u mnie w lesie zawsze później się grzyby pojawiają, ale już słyszałam że są i muszę się też wybrać na małą gimnastykę;d

Gość gość
gość dziś a dasz przepis jaki sosik robisz?:P

Gość gość
u mnie właśnie mnóstwo grzybów, codziennie chodzę od kilku dni i wracam z reklamówką pełną:P Dziś troche mniej przytargałam, ale zbierałam tylko te świeże, bo te duże strasznie zarobaczone, ale zbiera się u mnie właśnie na deszcz więc będzie co jutro zbierać:)

Gość gość
jestes autorko glupia:O kto normalny zbiera sam grzyby? a potem nazrecie sie tych trujacych muchomorow bo myslicie ze to prawd***** i na koszt panstwa lecza wasza glupote

Gość gość
kto normalny zbiera grzyby? no właśnie ja, autorka tematu:) nie zbieram tych, których nie znam, a te co do których mam 100% pewności:) Z reguły to są borowiki, prawd****** maślaki, i kozaki

Gość gość
o tak, kurki jeszcze. Ja się na grzybach nie znam za dobrze, moj mąż za to jest lepszym grzybiarzem:P aczkolwiek jak pisałam ja zbieram tylko to czego jestem pewna, jeszcze lubię kanie.

Gość mama Franka
TaWredna masz przechlapane!!!! jest ta godzina, a mi od twojego przepisu ślinianki pracują idę zapalić światło w lodówce... :D niech no cię dojadę, kurde dietę mam, pierdziele idę spać :(

Gość gość
gość dziś , sama jesteś głupia,a co, jak kupisz gdzieś na bazarze czy przy drodze jaką masz pewność, że ktoś Ci sprzedaje jadalne? CHyba jak ktoś zbiera to raczej nie nieznane grzyby. ja jak mam wątpliwości, to nie zbieram.