Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie dzisiaj ciasto upieklyscie?

Polecane posty

Gość gość

Ja mialam piec szarlotke ale mi sie nie chce , mysle jesczze nad ciastkami ale tez mi sie nie chce bo w cholere roboty z tym jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No weź nie mów,przy szarlotce roboty od cholery?Żartujesz. Dam Ci przepis na szybką i wyjątkowo pyszną i moim zdaniem nie tak bardzo pracochłonną:) 3 szklanki mąki 2 jajka 2 budynie waniliowe z cukrem 1 kg jabłek kwaskowych 25 dkg miękkiego masła lub jeśli wolisz margaryny 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg wiórek kokosowych Z mąki masła,proszku do pieczenia,jajek i cukru zagnieść ciasto,podzielić na 2 kawałki(jeden 2/3 części,drugi 1/3 części,ten mniejszy zagnieć jeszcze raz z wiórkami kokosowymi),włożyć w osobne woreczki i dać je na 1 godzinę do lodówki.W tym czasie obierz jabłka i pokrój je na niewielkie cząstki.Większy kawałek ciasta rozwałkuj,wyłóż na wysmarowaną blaszkę,wyłożoną papierem do pieczenia,podpiecz w 180 stopniach przez 15 minut,uprzednio ponakłuwaj je widelcem dość gęsto:)na ciasto wyłóż równomiernie jabłka, zagotuj 2 szklanki mleka,w 1 szklance rozrób budynie i wlej do wrzącego mleka,energicznie mieszając ugotuj budyń,gorący wylej równo na jabłka.Na wierzch poskub mniejszy kawałek ciasta kokosowego i posyp taką kruszonkę po całym cieście,piec od 35-40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku,aż wierzch pięknie się zrumieni,po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem. A jak już tak bardzo Ci się nie chce,to kup 2 opakowania krakersów lajkonik(najlepsze do tego ciasta) w 3 szklankach mleka ugotuj 2 budynie waniliowe bez cukru i 1 cukier waniliowy j.w.wystudź budyń,zmiksuj kostkę masła z 2/3 szklankami cukru i 100 gramami wiórek kokosowych lub mielonymi orzechami,dodawaj ciągle miksując po łyżce zimnego budyniu,aż do wyczerpania.1 paczkę krakersów wyłóż na wyłożoną papierem blaszkę prostokątną,na ciastka wyłóż ponad 2/3 masy,wyrównaj,na masę wyłóż 2 paczkę ciastek,wierzch posmaruj pozostałą masą i posyp jeszcze ozdobnie wiórkami,lub polej zygzakami z rozpuszczonej czekolady,lub siekanymi orzechami,lub tartą czekoladą gorzką co wolisz:) roboty mało a efekt przepyszny,najlepsze jest na drugi dzień:) Powodzenia.Gosia:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ta znowu z tym tesco i gotowcami,co za nierób:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
I napewno sama chemia fuj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja zrobiłam szarlotkę sypaną, bo mi masło z domu wyszło z jabłkami z sadu sąsiada pycha :) i robi się błyskawicznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A to już Boże Narodzenie? Ja piekę ciasto tylko na święta, dzień babci i dzień matki, na dzień ojca już niestety nie:(. Kto to doceni, jak co niedziela ciasto na stole:).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja piekę praktycznie co tydzień i rodzina to docenia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
żadnego... grochówkę zrobiłam :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takajaaaaaaa
Ucierane ze śliwkami - sezonowe, lekkie i puszyste

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Od 8 rano w pracy do 16 siedze, nie mialam jeszcze czasu nic upiec:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja zrobilam ciasteczka 210 g masła 100 g cukru 270 g mąki 60 g rodzynek 60 g siekanych orzechów włoskich Masło zmiksować z cukrem. Dodać mąkę, krótko zagnieść do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Wsypać rodzynki i posiekane orzechy, krótko wyrobić. Uformować gruby wałek o grubości ok.4-5 cm. Pokroić nożem na plastry o grubości 0,5-0,7 cm. Kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 15-17 minut w 180°C. Jeśli ciasto po zagnieceniu jest zbyt miękkie, wówczas należy je wstawić (uformowane w wałek) na ok.30 minut do lodówki i dopiero potem pokroić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
szarlotka dzisiaj będzie grana, wczoraj zrobiłam kruche ciasto, czeka w lodówce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie opłaca mi sie piec , drogo i duzo roboty , a w ogole nie potrzebne mi to do zycia , jak mam ochotę na cos słodkiego to sobie cukru polize:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dziś zaszalałam i kupiłam, tarte cytrynową w Lajkoniku, mega dobra:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×