Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćmama

11 msc dziecko zaparcia pomocy

Polecane posty

Gość gośćmama

Hej dziewczyny pomóżcie bo już nie wiem co mam robić mój 11 msc synek robi co 3 dni kupki ale wyglądają jak bobki kozy są twarde i od jakiegoś czasu trochę pomagam mu termometrem bo nie może zrobić sam nie wiem czy boi się czy go to boli sama już nie wiem, je wszystko to co my oczywiście nic ostrego i tłustego pije wodę i herbatkę zwykłą soków nie ruszy nie lubi i może to jest błąd może jakby pił te soki nie byłoby tego problemu mleko Bebilon Pepti pije 2 razy po 200 ml wieczorem i rano lub w nocy jak coś mu się przypomni i się obudzi, pomóżcie bo ja już nie wiem co robić lekarz na niewiele się zdał herbatka z rumianku też nie działa nie wiem już co dalej przecież z tym termometrem to też na dłuższą metę odpada tzn niewskazane to jest.

Gość gość
Dawaj mu codziennie przed poludniem przetarte jablko, mojemu to pomagalo. I unikaj zapychaczy typu banan czy gotowana marchewka.

Gość gość
MORELE !!!! Moga byc sloiczkowe! Dzialaja cuda ! Naprawde! Surowe,nie suszone!

Gość gośćmama
zapomniałam dodać je owoce codziennie jabłko lub brzoskwinka banan chociaż widzę że nie wskazany lub śliwki i nic to nie daje a kupka twarda i widać że ją wstrzymuje prostuje nóżki zaciska tylko żeby nie zrobić a kupa twarda jak cholera

Gość gość
a siemienie lniane?

Autorko, a może to przez ząbki? Moja córka miała tylko jeden objaw ząbkowania - zatwardzenie!! Dokładnie jak u Ciebie. Jak tylko żabki wyszły wróciła normalna kupa. Lekarz mi tez powiedział, ze być może to było przez zęby.

Gość gość
daj mu suszone sliwki ze sloika tylko patrz na sklad, zeby bylo jak najwiecej % u nas to pomagalo.nasza pediatra tez kazala wspomagac termometrem jak dziecko nie moglo samo zrobic. Uwazala, ze nie jest to nic zlego i organizm sie nie rozleniwi. Dzisiaj synek ma 4 lata i juz dawno jest wszytstko ok:)

a nie podajesz żelaza? My jak podawaliśmy (anemia) to też miał zaparcia a termometr-wyrzuć możesz uszkodzić dziecko, w skrajnych przypadkach lepszy czopek.

Gość gośćmama
nie wychodzą mu teraz żadne ząbki ma 7 problem z zaparciami był od urodzenia ale nie aż taki jak teraz niepokoi mnie to wstrzymywanie

Aha, w takim razie czopki może pomogą, termometr może peknąc, po co ryzykować.

Gość gośćmama
nie podaję żelaza, a mam pyt co myślicie o sokach takich prosto z sokowirówki może by pomogły śliwki pomagały te ze słoiczka ale teraz już też to nic nie daje nie wiem czy się przyzwyczaił

Gość gość
W jadłospisie niemowląt starszych oprócz zwiększenia ilości wody, należy ograniczyć podawanie ryżu. Kaszki i kleiki ryżowe warto zamienić na produkty kukurydziane lub zbożowe. Soki np. śliwkowy, gruszkowy i jabłkowy mogą zmniejszać zaparcia, tak jak i przeciery z jabłek i śliwek w słoiczkach. Można je dodać do np. do kaszki kukurydzianej. Również dodawanie do każdego posiłku 2-3 łyżeczek oliwy z oliwek ułatwi wypróżnienie. Poza tym także gotowana dynia ma właściwości regulujące. Nie dawać: gotowanej marchewki, bananów, gotowanego jabłka.

Gość gość
u nas pomoglo duuuzo wody, i picie jej na czczo, poki synek tak w okolicach roku nie polubil picia wody, to meczylismy sie od jego 4msca zycia, probujac wlasnie owocow, sokow, zero marchwi, ryzu, bananow... Termometr czy czopki to bledne kolo, kilku lekarzy mi odradzalo ile syn wypije wody dziennie?

Gość gość
to jedno zdanie jest? co to za be'lkot?

Gość gość
My mielismy taki problem,moze to i bylo zabkowanie bo trwalo dlugo jedno i drugie,i jak juz prawie wszystkie zeby wyszly to fakt,ze raptem z dnia na dzien zaczal robic po 2 kupy dziennie. U nas wzglednie pomagalo podawanie codziennie jednego jablka,zadnego ryzu i banana,czasami zamienniw albo dodatkowo gruszki. Wszystkie owoce swieze,niegotowane. I jakos mu szlo,odrobine lzej,bo jak pominelo sie i np.nie zjadl owocow czy zjadl ryz to byla tragedia,krzyk,placz i konczylo sie termometrem by mu pomoc,bo te bobki byly bardzo duze. Wez pod uwage,ze im dluzej ma zatwardzenie to moga przechodzic one w zaparcia nawykowe, maly bedzie hamowal wyproznianie bo bedzie bal sie bolu i im dluzej sie nie wyprozni tym stolec bedzie bardziej sie zapiekal. Moj dopiero od jakiegos czas zaczal znow kucac przy kupie. Wczesniej tez nozki zaciskal i plakal,ale przeszlo na szczescie. I nawet banana moze jesc i to nie wraca. Wlacz moze probiotyk?

Gość gość
Autorko nie byłaś jeszcze u gastroenterologa? Dziwne... skoro zaparciami ma problem od urodzenia. Niestety będzie już tylko gorzej. To przejdzie w zaparcia nawykowe. Lada moment zacznie wstrzymywać. Zaciśnie pośladki, wyprostuje nózki bądź stanie na palcach. Wszystko aby nie zrobić kupy. Znajdz na forum temat zaparć nawykowych tam jest dużo dobrych rad. Ja podaje debridat, laktuloze dawałam siemię lniane, koperek, rumianek, dużo wody, suszone owoce, nie dawałam kaszek ryżowych. W skrajnych przypadkach doszło do lewatyw. Mój syn potrafił wstrzymać nawet 7 dni...

Gość gośćmama
przeraża mnie to co piszecie o zaparciach nawykowych ale wszystko wskazuje na to że ten problem i nas dotyczy też prostuje nóżki i zaciska pośladki byle żeby nie zrobić nie podaje ryżu ani kaszek marchewkę rzadko a wody wypija w ciągu dnia około 400 ml + herbatka jak jest upał to więcej

Gość gość
Sprobuj tych moreli,tylko surowych !

Gość gość
A czy marchewka go zapiera? Bo to moze sie wyda dziwne ale mojego nie zapierala nigdy. Jadl duzo i wiedzialam ze go "przepycha".

Gość gość
gotowana zapiera

Gość gośćmama
dzięki dziewczyny spróbuję wszystkiego może akurat pomoże