Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wysokość żołdu a zarobki

Polecane posty

Gość gość

Czołem wszystkim. Pytanie do tych co byli w wojsku. Ile wynosi miesięczny żołd, czy to jest ustalona stawka czy procent bieżących zarobków? Dostałem kilka lat temu fajną pracę w pewnej korpo IT. Plus tym większy, że praca zdalna. Praca fajna, stabilna, możliwość awansu, więc pobudowałem się (a raczej kończę się budować), zainwestowałem sporo w naukę, wiadomo pewne kursy w IT bywają cholernie drogie. Odnowiłem mieszkanie i pomagam też finansowo rodzicom. Poszło na to trochę kredytu. Słyszałem, że zaczynają się wezwania na przeszkolenie wojskowe w związku z sytuacją na Wschodzie. Nie wiem, ile w tym prawdy a ile straszenia, ale wiadomo, że mogą wezwać tak czy siak. Z jednej strony mnie to cieszy, bo chętnie bym takie przeszkolenie odbył, z drugiej martwi mnie kwestia zarobków. Wiadomo, że to nie trwa chyba miesiąca, prawda? Wie ktoś, ile? Bo jeśli kilka miesięcy, to w pracy mogę liczyć najwyżej na urlop bezpłatny, a czegoś miesięczne zobowiązania płacić trzeba. Kumpel, co wrócił z woja mów, że żołd do góra 150zł mies. i prawie nikt tego nie dostaje. Prawda to? Czyli na żołdzie dostawałbym miesięcznie ok kilka razy mniej niż mam obecnie, co mnie po prostu uwali. Ja mogę jeść i chleb z wodą, ale są choćby raty kredytów, a bank nie poczeka. Mam możliwość zawieszenia spłaty kredytu na kilka miesięcy, ale nie wiem, ile takie przeszkolenie trwa? Pozdrawiam.

Gość banziga koko jambo
hehehehe jakbyś dostał np. połowę tego 80zł na dzień co daje miesięcznie 1600zł na rękę i mówisz że masz kilka razy tyle, powiedzmy 5 czyli 8000zł i to tylko na siebie samego bo nie psizesz nic o rodzinie to znaczy że albo masz partyjnych rodziców i cię wkręcili albo jesteś bezwzględnym cwaniaczkiem i pewnie kierowniczek. i już kredytów nabrałeś hehehe i masz problem hehehe nie żal mi cię. ludzie za 1600 utrzymują 4 osobowe rodziny albo i gorzej a tobie pewnie tyle schodzi na same raty hehehe w woju dostaniesz maks te 80zł, a resztę to jak masz na utrzymaniu rodzinę, której ty nawet nie masz, więc możesz zapomnieć. 150 to dostają najwyższi rangą a ty będziesz zwykłym kocurem. pójdziesz na półroczne przeszkolenie a bank ci zajmie dom za niepłącenie rat hehehe dobrze ci tak karierowiczu hehehe

Gość praktyk55555
http://second.life.neon24.pl/post/107232,mobilizacja-idziemy-na-wojne Masz przerąbane. Kredytu nikt za ciebie spłacał nie będzie, bank ma to w nosie. Jak masz niskie raty i za czynsz to może starczy, w końcu żarcie dostaniesz w jednostce. Ale jak masz raty większe jak powiedzmy 1500 to leżysz. Z pracy też cię mogą wywalić, kto teraz podpisuje umowy na czas nieokreślony... Na twoim miejscu bym sprzedał ten dom i kupił małe mieszkanie w bloku, bo pójdziesz pod most stary. Bank nie tylko ci zabierze dom, ale nałoży na ciebie takie odsetki i kary, że twoje wnuki tego nie spłacą.

Gość gość
Żołd szeregowca to 2400 miesiecznie na ręke.

Gość teotymtam
eeee tam, idziesz do banku, pokazujesz kartę, zawieszają spłaty, najwyżej tylko odsetki będziesz spłacał bez rat kapitałowych, tyle ci powinno z żołdu starczyć. Banki wiedzą że tego nie przeskoczysz, a one naprawdę wolą, żebyś im te kolejne 10-30 lat płacił odsetki niż cię teraz oskubać ze wszystkiego :D Tak tak, pazerność banków ma czasem WIELKIE ZALETY.

Gość gość
OK, dzięki wszystkim za informacje. Pójdę w poniedziałek do banku i spytam. Faktycznie, wydaje mi się, że bank będzie wolał iść na ugodę, bo na mnie trochę pożyje, a te 3 miechy to chyba nie tragedia. Skoro żołd szeregowca to 2400, to na odsetki starczy i czynsz, o żarcie się nie martwię, bo wikt i opierunek w woju będzie. Umowę mam na czas nieokreślony, więc luz. Piona za przydatne info. A hejterowi z początku wątku - TopolM w kakao.

Gość gość
ludzie, co za głupoty piszecie...

Gość gość
Ale z czym te głupoty? Jak coś wiesz to się proszę podziel.

Gość gość
Te 2400 to pensja miesięczną zawodowego szeregowego. Jak Cię na przeszkolenie wezmą to tyle nie dostaniesz. Nikt Cię z pracy nie wyrzuci, a nawet jeśli to kazdy Sąd Pracy Cię do pracy przywróci. Nie wiem kto tu pisze, chyba same mlode matoły.

Gość gość
Dziękuję za informację. O pracę się nie boję, gorzej z kredytem. Ale takie przeszkolenie chyba nie trwa więcej jak kwartał, więc spróbuję pogadać z bankiem, na wszelki wypadek.

Gość gość
Umowa nie jest na czas nieokreślony. Jako szeregowy zawodowy dostaniesz dwuletni kontrakt. A bezpłatne jedzenie i spanie jest tylko na poligonie albo na sluzbie.