Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wypisać się z religii

Polecane posty

Gość gość

I również najlepiej z etyki, tak by nie chodzić na żadne. Zaczynam liceum i wychowawczyni nic nie powiedziała na ten temat. Jutro mam pierwszą religię. I nie wiem. Czy nie powinniśmy dostać jakichś deklaracji? Jeśli tak, to kiedy? Przecież nie mogą założyć z góry, że wszyscy są wierzący. Byłam w sekretariacie i dostałam taki papierek, ale uwzględnia wybór: albo religia, albo etyka i nie wiem teraz, czy wypełniać od razu, że będę chodzić na etykę, czy poczekać. Bo jest tam napisane "niezłożenie oświadczenia oznacza, że uczeń nie będzie uczestniczył w lekcjach religii ani etyki", ale jeśli nie złożę, a szkoła założy z góry, ze wszyscy chcą religii to się wkopię i będę musiała chodzić. Mam zamiar jeszcze zapytać jutro o to nauczyciela. Ale jak to u was jest? Dawano wam lub rodzicom takie deklaracje? Kiedy? Czy musieliście się prosić?

Gość gość
od razu z góry jest zakładane że jesteś katolikiem musisz napisać deklaracje i podpis rodzica nie ważne czy masz ukończone 18 lat czy nie jeżeli w szkole nie jest prowadzona etyka to masz wolne jak jest to musisz na nią chodzić i nie masz wyboru

Gość gość
Na pewno się nie wkopiesz, bo wybór nie ma mocy cyrografu: w każdym momencie można się wypisać z religii, jak również na nią zapisać. Twój wybór muszą potwierdzić Twoi rodzice. Nie wiem, czy istnieje możliwość nie chodzenia na żaden z przedmiotów (wydaje mi się, że nie).

Gość gość
A po co się chcesz wypisać ? Z nauki religii nauczysz się tylko dobrych rzeczy .Nie zaszkodzi ci.

Gość gość
to bylo ponad 20 lat temu,ale moze sie nic nie zmienilo.mi dal podpis tylko ojciec,wystarczylo i bylam wolna.zreszta zrobil niezly cyrk w szkole,wiec moze dlatego wystarczylo.

Gość gość
Na stronie MEN jest dokładnie napisane, że ani religia ani etyka nie są obowiązkowe i w każdej chwili można się i z jednego i z drugiego wypisać. Napisz po prostu oświadczenie, że nie chcesz uczęszczać na obydwa te zajęcia i zanieś do dyrektora czy wychowawcy.

Gość gość
Mama Ci krzywdę wyrządziła.

Gość gość
Wypełnisz deklaracje i zostawiasz w sekretariacie.Wiem bo nie uczęszczałam na religie w szkole średniej.Była etyka i na te lekcje chodziłam z moimi koleżankami.Przez całą podstawówkę chodziłam na religię. Zraziłam się do księdza gdy zaczął p.ksiądz opowiadać pierdoły i mizdrzyć się do nas [do dziewczyn]

Gość gość
A nie zrazilas się do matematyki , fizyki polskiego , geografii ? Nauczyciele tych przedmiotów też czasami wygaduja glupstwa a i są tacy co sie "mizdrza "