Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy to jest spleśniały grzyb ???

Polecane posty

Gość gość

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d2bb3dbd7c7cf64.html wczoraj sąsiadka przyniosła mi cały koszyk grzybów i chciałabym je dzisiaj zasuszyć ale niektóre są właśnie takie jak na zdj wyżej i chyba są już spleśniałe.Pomóżcie bo nie wiem czy mogę je do czegoś użyć. Niektóre wyglądją na zdrowe ale przy kapeluszu na nóżce jest coś białego wydaje mi się,że pleśń ale nie jestem pewna bo na zdjeciach w internecie widzialam jak niektore grzyby maja przy koncu nozki zaraz pod kapeluszem taki nalot.

Gość gość
no raczej:)

Gość gość
a jak mam inne wygldajace na zdorwe a tylko na nozce jest cos lekko bialego to tez jest splesnialy ? wtedy caly koszyk musialabym wyrzucic :( :( i tak po 1 dniu by splesnialy no masakra ..

Gość gość
Hahaha :D Może lepiej odpuść sobie grzyby :D

Gość gość
Już nie przesadzaj. Od odrobiny pleśni jeszcze nikt nie umarł. Wymyj dobrze,odetnij tam gdzie jakaś pleśń a reszta się wysmaży,wygotuje czy co tam z nich bedziesz robić Nie takie rzeczy się jadło

Gość gość
to może właśnie te przeznaczę na marynowanie bo pierwsze je gotuję i będzie ok a na suszenie najwyżej sobie nowych nazbieram. Jestem w szoku gdybym wiedziala,że tak szybko się zepsują to bym już w nocy je obrobiła no ale niestety myśłałam że przez jeden dzień im się nic nie stanie.

Gość gość
oczywiscie te co są identyczne jak na zdj wyrzucę ! :)

Gość gość
Jadłam już tyle przeterminowanych rzeczy że możnaby książke napisać. Żółty ser spleśniały obkrajałam i do jedzenia robiłam jak nie było nic innego. Ze słoików ze środka jak mam pleśń też zeskrobuje. Kiedyś latami jadłam takie wielkie grzyby olszówki które jak się potem okazało są trujące. Smażyłam z nich kotlety i jakoś nie umarłam. Wydaje mi się że ten biały meszek to nie jest pleśń. Ja często takie grzyby zbierałam i dla mnie to normalne było. Jakbyś mieszkała gdzieś blisko mnie to bym z chęcią wzięła ten koszyk grzybów niż żeby znalazły się w śmieciach

Gość gość
Fuj ...ja bym to wszystko wywaliła ...Ciekawe ile te grzyby były u sąsiadki ( bo po jednym dniu raczej taka pleśń się nie zrobi ) Pewnie zobaczyła ,że gniją i dobrotliwie Ci przyniosła ...

Gość gość
gość dziś słusznie, szkoda by było gdybyś się zatruła :classic_cool:

Gość gość
naprwdę szkoda mi je wyrzucać bo niektóre były naprwde duże i ładne i kapelusze od spodu są ok tylko na nóżce jest minimalny kawałek nalotu i mi sie wydaje że to są grzyby siniaki tak mój tata je nazywał i są ok

Gość gość
Wrzuć foto całego koszyka z bliska to ci powiem czy dobre czy nie

Gość gość
ona te grzyby nazbierała wczoraj rano :)

Gość gość
12,28 Jesteś tym co jesz ...więc ty jesteś "śmietnikiem "...Na starość żołądek ci się odwdzięczy jakąś Helicobacter pylori ...

Gość gość
ok zrobie zdjęcie i wrzucę na tamta stronę i dam linka dajcie mi 5 min dobrze :)

Gość gość
Jem to na co mnie stać. Jakbym miała kiedyś zachorować to od tego są leki żeby wyzdrowieć. Poza tym lepiej żeby organizm był zachartowany

Gość gość
ładne grzybki.

Gość gość
czyli jednak niektóre są dobre tak ? :)

Gość gość
Na pierwszym zdjęciu jedynie ten grzyb wyżej może bym wywaliła a reszta są ok. Trochę poobijane niektóre więc miały prawo się troche poodgniatać. Na reszcie grzybów jakoś nie widze żadnego spleśniałego nalotu

Gość gość
tak mi się wydaje :D poczekaj może jakiś grzybiarz lub grzybiarka :D się wypowie :)

Gość gość
dziękuję bardzo ! :) zaraz zawołam sąsiadkę taką starszą babcie ona powinna sie znać bo też na grzyby chodzi to :)

Gość gość
Nóżki możesz obrać naokoło i będą ok

Gość gość
wyglądają na podgrzybki