Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko z ZW

Polecane posty

Gość gość

Niedawno dowiedzialam się, że moja koleżanka urodziła córkę z Zespołem Williamsa, byłam w szoku! Może to dziwnie zabrzmi, ale po kimś kto jest bystry, wyedukowany, ambitny i może nawet trochę przemądrzały, ciężko spodziewać się że urodzi chore dziecko, niepełnosprawne intelektualnie i po części też fizycznie. Strasznie jej współczuję, nadal to do mnie nie dociera, miała takie plany, po studiach chciala robić podyplomówkę, zdobyć dobrą, kierunkową pracę i nagle trach, wszystko pękło jak bańka mydlana. Musi porzucić marzenia, skupiła się tylko na zajmowaniu się małą, na jej rehabilitacji, prosi o pomoc finansową. Matko, jak to życie może wywrócić się do góry nogami!

Gość gość
straszne

Gość gość
"Może to dziwnie zabrzmi, ale po kimś kto jest bystry, wyedukowany, ambitny i może nawet trochę przemądrzały, ciężko spodziewać się że urodzi chore dziecko, niepełnosprawne intelektualnie i po części też fizycznie ' x no nie załamuj mnie, myślisz, że chore dzieci rodzą się tylko niewykształconym i mało ambitnym ? Nie znam tej choroby ale podejrzewam, że jest to genetyczna.

Nie wiadomo jak bardzo zespół Williamsa się rozwinie. Spory procent ludzi cierpiących na niego funkcjonuje względnie normalnie. Nie jest to porażenie mózgu.

Gość gość
Chyba nie o to chodziło autorce, co myślał powyższy gość. Ja też znam kogoś za kim nie przepadałam a komu urodziło się chore dziecko. Po prostu też by mi przez myśl nie przeszło że akurat jej urodzi się takie dziecko. Co nie znaczy że nie pojmuję iż może dotknąć to każdego, ale dopiero jak to się stanie, to człowiek zaczyna o tym dumać. Zespoł Willamsa to na pewno nic fajnego, ale to chyba też nie taka straszna choroba, pomijając że intelektualnie i fizycznie dziecko jest "cofnięte", chyba gorszy jest zespół downa, to widać z daleka, Zespół Williamsa objawia się mniej charakterystycznie, u chłopców prawie niedostrzegalny.