Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

akna1

religia vs etyka

Polecane posty

Czym różni się etyka od religii? Na co wysłaliście lub wysłalibyście swoje dziecko do szkoły?

Gość gość
nie wiem na czym polegają zajęcia etyki ale na religię nigdy w życiu :)

Gość gość
Etyka co to ma być ? Oczywiście że religia. Każdemu przyda się .Nawet nie wierzącym.

Gość gość
nie mam dzieci ale oczywiście że na etykę bym wysłała żeby się dzieciak nie uczył bałwochwalstwa

Gość gość
To dobrze że nie masz dzieci. Nic dobrego byś ich nie nauczyła. Wyrosli by na dresow

Gość gość
Polska się ostanie, - o ile sobie nie da wiary odebrać, - i będzie zawsze przedmurzem Kościoła". Słowa Pana Jezusa do Wandy Malczewskiej, Żytno, 1871rZbliżają się czasy przewrotne. Ojczyzna wasza będzie wolna od ucisku wrogów zewnętrznych, ale ją opanują wrogowie wewnętrzni. Przede wszystkim starać się będą wziąć w swoje ręce młodzież szkolną. Dowodzić będą, że religia w szkołach niepotrzebna, że można zastąpić ją innymi naukami. Spowiedź i inne praktyki religijne, kontrola Kościoła nad szkołami zbyteczna, bo ścieśnia samodzielność myślenia ucznia. Krzyż i obrazy religijne z sal szkolnych będą chcieli usunąć, aby te wizerunki chrześcijańskie nie drażniły Żydów. Przez młodzież pozbawioną wiary zechcą w całym narodzie wprowadzić niedowiarstwo. Jeżeli naród uwierzy temu i pozbędzie się wiary, straci przywróconą Ojczyznę. Niechże ojcowie i matki zwracają uwagę na szkoły. Niech protestują przeciwko usuwaniu wizerunków religijnych ze szkół i przeciwko nauczycielom dążącym do zaprowadzenia szkoły bezwyznaniowej. Nauka bez wiary nie zrobi Świętych ani bohaterów narodowych. Zrodzi szkodników. Módl się o dobrą chrześcijańską szkołę". Słowa Pana Jezusa do Wandy Malczewskiej, Żytno, 1874r.

Gość gość
nie mam dzieci i ni chcę ich mieć ale gdybym miała chodziłby na etykę ewentualnie miałyby okienko tak jak ja :)

Gość gość
To żal mi cię .

Gość gość
Zgadzam się z wypowiedzią z 20:13. Uważam że nie trzeba posyłać dzieci na religię żeby ich nauczyć wartości moralnych. Duży wpływ ma wychowanie rodziców a nie kościół więc nie gadajcie głupot, że takie dziecko wyrośnie na dresiarza. Na religii wciskają dzieciakom ciemnotę a jeśli ktoś pozwala żeby jego dziecku robiono pranie mózgu to jego indywidualna sprawa.

Gość gość
Następna "mądra " Krzywdzi dziecko a jaka zadowolona z siebie .A czego zlego nauczy się dziecko na religi ? Zeby nie kraść ? Zeby nie zabijać ? Ze oprócz zarcia TV i wczasów jest Ktoś kto nas stworzył ?

Gość gość
Mam w rodzinie 14-letniego chlopca, ktory od poczatku szkoly mial religie. W czasie wakacji (II-ga gimnazjum) dowiedzial sie, ze ma wybor, do planu weszla etyka. Pozostal przy religii. Powod - bardzo fajny ksiadz, ktory nie gledzi, nie strofuje, nie jest nudny, ktory potrafi zachecic mlodziez do dyskusji w taki sposob, ze nieraz lekcja jest za krotka by wyczerpac temat. Ale jak w szkole sredniej nie bedzie mu odpowiadal sposob nauczania religii, wybierze etyke.