Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy można zmienić dziecku nazwisko???

Polecane posty

Gość gość

Oboje z męże mamy bardzo 'niefajne' nazwiska. Czy możemy nadać dziecku zupełnie inne?

Gość gość
jak nadać, albo wszyscy zmieniacie albo macie jakie macie:/

Gość gość
Dokładnie, zmienić możecie wszyscy albo nikt, poza tym co znaczy "niefajne" nazwiska? Z tego co wiem jest jakis przepis który to reguluje, można zmienić jeśli jest obraźliwe, ośmieszające czy obcojęzyczne. Nie nazywasz sie chyba Conchita Wurst?

Gość gość
Mój mąż ma takie trochę wulgarne, kojarzące się z seksem, w życiu nie chciałbym się tak nazywać. A moje jest strasznie durne, można rzec nawet, że obraźliwe >> Kabel :D

Gość gość
No i co, chcielibyście się nazywać Kabel? :D Czyli wychodzi na to, że powinniśmy obydwoje zmienić sobie na takie samo, tak?

Gość gość
Akurat w twoim przypadku wystarczyłoby zmienić jedną literkę i po problemie, wszyscy mogliby wtedy przyjąć twoje zmodyfikowane nazwisko. Znam przypadek znajomych moich dziadków a więc sprzed wielu lat, gdzie rodzina nosiła nazwisko Pipa, tak zwał się senior rodu i nie były to czasy gdzie żona mogła zostać przy własnym nazwisku. Pomysł zmiany nazwiska dał syn owej pary, po skończeniu szkoły podstawowej chciał iśc do liceum potem na studia prawnicze i postawił sprawę jasno, że chce zmienic nazwisko jeszcze przed liceum bo zamierza zrobić karierę i z takim nazwiskiem mu się nie uda. Wiem że były kombinacje zmienić własnie tylko jedną literę, ale pupa czy papa, lipa czy c**a brzmiało równie fatalnie i w końcu sąd się przychylił do całkowitej zmiany nazwiska. Dzisiaj nazywają Chojniccy czy jakos podobnie, ale zmienić musieli wszyscy rodzice i dzieci.