Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy warto zalozyc dziecku konto oszczednosciowe?

Polecane posty

Gość gość

? Czy Wasze dzieci maja konta? Corka ma dwa lata i czasem dostaje jakies pieniadze, ktore wplacalibysmy na to konto. I ktory bank wybrac?

Gość gość
Ja mam dla dziecka lokatę w wbk. Nie pamiętam jak ona sie dokladnie nazywa ale dziala jak konto wiec mozna doplacac w kazdym momencie pieniadze a procent jest jak na lokacie.

Gość gość
Ja tak w PKObp mam bardzo wygodne zbieram do 13 roku. Synek ma 5 lat założyłam mu na dowód można na akt urodzenia. Konto bezpłatne.

Gość gość
oczywiscie i jesli jeszcze ma chojnych dziadkow zawsze cos mu sie uzbiera ...pozniej bedzie miała jak znalazł ....dolozyc do czegos drozszego jak bedzie chciał kupic albo w wieku 18 lat na prawo jazdy

Gość gość
jasne, moja chrześnica ma konto założone przez rodziców. Na chrzciny i roczek zamiast tabuna misiów dziadkowie i chrzestni wpłacali pieniądze. I teraz na każde urodziny kupuję tylko jakiś drobiazg, a kasę wpłacam na konto. Zresztą mała ma za dużo zabawek. Wiem, że rodzice co miesiąc wpłacają jej jakąś konkretną kwotę. A kasę będzie miała na studia, bo nie wiadomo, czy za kilkanaście lat jej rodziców będzie stać na to (bo różnie w życiu bywa- choroba, śmierć)

Gość gość
My założyliśmy córce konto w PKO SA, na 2 %. jak skończyła 4 lata. Wpłacamy po 50 zł miesięcznie plus wszystkie pieniądze jakie ona dostanie od dziadków. Tak samo mamy zamiar wpłacić kasę komunijną. Może 50 zł to nie dużo ale zawsze coś tam się nazbiera do 18 lat.

Gość gość
moja córka od urodzenia ma założone konto w axa, wpłacamy miesięcznie po 150-200zł + pieniążki ze chrztu świętego, urodzin itp. Warto jednak, abyś to konto założyła na siebie z kilku przyczyn : - dziecko nie może wybrać tych oszczędności do momentu uzyskania pełnoletności - nie daj Bóg nadarzy się choroba dziecka, która będzie wymagała nakładu pieniężnego, a Ty masz zamrożone pieniądze - dziecko w wieku 18 lat jeszcze nie rozumie czym jest pieniądz, dlatego może wybrać te pieniądze i jechać na woodstok i tyle Twojego zbierania. Ja postanowiłam, założyć konto na siebie, gdybym zmarła, to wszystko dziedziczy moja córka. W momencie gdy moje dziecko postanowi założyć rodzinę, lub pójść na studia i sie usamodzielnić, wszystkie pieniążki przekazuje na nią i ma do swojej dyspozycji.

Gość gość
aha i jeżeli konto masz na siebie, to po 2 latach masz prawo wyciągnąć te pieniądze kiedy tylko chcesz. O tym dużo konsultantów nie mówi, dlatego zakładanie takiego funduszu na dziecko jest dość ryzykowne.

Gość gość
Ja mam w PeKaO konto (nie fundusz) założone na dziecko ale mogę wybrać pieniądze kiedy chcę. Ono ma oprocentowanie 2% dlatego że to specjalne konto dla dziecka, gdyby było na mnie miało by 0,01%. To konto jest do ukonczenia 18 lat. Ja pewnie póżniej wybiore tą kasę i wpłace na inne konto, na mnie, bo osiemnastolatka nie zawsze myśli poważnie. Dam jej trochę później.

Gość gość
moj maz od małego wszystko miał wpłacane na konto, gdy juz zaczął zarabiać tez co miesiac cos wplacal na konto uzbierało mu sie 20 tys franków :)