Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Werka126

Włosy wychodzą garciami w ciąży :(

Polecane posty

Gość Werka126

Witam. Mam nadzieję że dostanę może jakieś rady. Bo jest to dla mnie bardzo przykra sprawa. Jestem w końcówce 4 miesiąca. Włosy zaczęły mi wypadać od początku ciąży. Myślałam że to minie. Ale jest coraz to gorzej. Lecą garściami. Włosy strasznie mi się przerzedziły. Widac przeswity:(. Jestem załamana. Dermatolog też nie może wiele zrobic, bo nie wszystko w ciąży można. Ginekolog zlecił tylko TSH. Nie wiem już co robić. W jakim kierunku się badać.. Iść. Ścielam też włosy.. Może ktoś pomyśli że przesadzam. Ale niestety mąż czy teściowa sami stwierdzili że problem jest poważny. Bede wdzięczna za rady

Gość gość
ciąża i dziecko zawsze niszczy kobietę, zarówno na ciele, na umyśle jak i jej życie. a kobiety z własnej woli się w to pchają

Gość gość
mi tez wypadaly, może nie garściami ale wypadaly, wiesz co najpierw kupiłam odzywke trochę pomogla ale wciąż wypadaly i tydzień temu obcielam bo miałam mega długie siegaly mi do tylka i scielam mam do ramion, nie zaluje bo wlosy przestaly wypadac czesze je 10 razy dziennie czasem i w szczotce nie znajduje zadnych wlosow, przestaly wypadac, fryzjerka mi je tak dużo obciela bo jak powiedziała "do końca ciąży by Ci mało ich co zostało" rodze w końcu grudnia lub na początku stycznia także ty tez może obetnij i zrobia się mocniejsze

Gość gość
a ja sie skapnelam ze jestem w ciazy bo prawie calkiem przestaly mi wypadac. wiekszosci jednak nie wypadaja a wrecz odwrotnie. włosy najczesciej w czasie ciąży nie sprawiają problemów, bo działa lizyna – ona blokuje wypadanie włosów, sprawia, że blokowana jest produkcja prolaktyny – powodującej wypadanie włosów. no i mozna miec nawet o 20, 30 % wiecej wlosow. za to po porodzie traci sie te wlosy ktore stracilysbysmy normalnie w ciagu dnia + ta nadwyzke z okresu ciazy, stad tez wydaje sie ze po ciazcy wrecz lysiejemy :) oprocz tego mam teraz ladniejsza buzke niz przed ciaza podobno :P

Gość gość
to ja gosc z 19.26 :) poczytajcie to: moze tutaj szukajcie przyczyny, bo wlosy na ogol w ciazy powinny wygladac ladniej :) Organizm to jednak bardzo skomplikowana „maszyna” i choć faktycznie ilość estrogenu wzrasta kilkaset wręcz razy, o tyle czasami ujawniają się różne problemy. Dość często problem z włosami ma bardzo prozaiczną przyczynę i często w niektórych rejonach Polski (np. w górach) spotykaną, czyli niedoczynność tarczycy. Jest ona często powodowana niedoborem jodu – konieczna jest tu interwencja lekarza, ponieważ w ciąży zbilansowana dieta nie wystarczy – najczęściej leczenie polega na podaniu/uzupełnieniu hormonów. Jednak włosy mogą nadal wypadać z powodu niedoczynności tarczycy, mimo podania hormonu – nie wolno jednak tutaj oglądać się tylko na wizualną stronę – zdarzają się skrajne sytuacje, że podczas ciąży mogą właśnie z powodu niedoczynności (nawet tej leczonej) wypaść wszystkie włosy – jednak po kilkunastu tygodniach włosy odrastają. Druga poważna i chyba najczęściej spotykana przyczyna wypadania włosów w trakcie ciąży to anemia z powodu braku żelaza. Zazwyczaj w tym wypadku wystarczy zażyć preparat wielowitaminowy z mikro i makroelementami, a problem powinien się rozwiązać – jednak nie warto brać żadnych witamin na własną rękę, szczególnie na początku ciąży, ponieważ nadmiar niektórych z nich (np. witaminy A) może doprowadzić do uszkodzeń maleństwa – witaminy przyjmowane z pokarmem nie są tak groźne, chociaż należy uważać z marchewką, gdyż za dużo witaminy A nawet z tego naturalnego źródła jest szkodliwe. Młode mamy nie powinny przerywać dbania o włosy i zaopatrzenia organizmu w potrzebne składniki również po urodzeniu dziecka – bowiem nasilone wypadanie włosów jest jeszcze przed prawie połową z nich – około 3-4 miesięcy po urodzeniu dziecka, wypadają włosy, które nie przeszły w czasie ciąży w stan odpoczynku, tylko dzięki estrogenowi cały czas rosły, ponieważ zdecydowana większość kobiet nie ma aż tak wielkich problemów z wypadaniem włosów w ciąży jak właśnie po ciąży. W czasie ciąży jest także zablokowana produkcja prolaktyn. Jednak trzeba uprzedzać kobiety, że nie wszystko w życiu przebiega identycznie jak w książkach i muszą psychicznie przygotować się na różne indywidualne reakcje ich organizmu. Najgorszą przypadłością, na szczęście zdarzająca się rzadko jest złośliwa postać łysienie plackowatego tuż po porodzie lub w końcowej fazie ciąży – tu niestety rokowania są niezbyt optymistyczne – może zdarzyć się, że do końca życia już włosy nie odrosną, często ta postać łysienia ma tak ostrą formę, że kobieta traci włosy na całym ciele – a bak brwi i rzęs jest naprawdę problematyczny