Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Utrata praca a ubezpieczenie zdrowotne ?

Polecane posty

Gość gość

Od miesiąca jestem bez pracy, pokłóciłam się z szefową i złożyłam wypowiedzenie nie ważne. Podobno konstytucja daje prawo obywatelowi Polski do korzystania z służby zdrowia czyli opieki zdrowotnej. Jednak koleżanka powiedziała mi że muszę się zarejestrować na Urząd Pracy żeby mieć ubezpieczenie zdrowotne. Czy to jest prawda ? bo jeśli tak to upadnę na głowę. Jakim cudem i prawem MUSZĘ rejestrować się na urząd pracy żeby mieć ubezpieczenie zdrowotne ?

Gość gość
koleżanka ma rację, ubezpieczenie zdrowotne przysługuję ci jeszcze przez 30 dni od momentu rozwiązania umowy o pracę,lub jej wygaśnięcia,po tym czasie musisz się zarejestrowac jako osoba bezrobotna,żeby móc korzystać ze swiadczeń zdrowotnych i bezplatnego leczenia

Gość gość
moja koleżanka nie miała pracy i nie byla zarejestrowana,miała wypadek samochodowy i z dośc ciężkimi obrażeniami trafiła do szpitala, po pobycie w szpitalu musiała płacić 24 tyś za leczenie,badania i leki

Gość gość
No to mnie teraz zszokowaliście. Nie jestem leniem nie moja wina że wyszło jak wyszło, chętnie zmienię pracę ale nie chcę się rejestrować w urzędzie pracy bo dla mnie to kpina i poniżenie jeśli mam być szczera. I dlatego że tam się nie zarejestruję nie będę miała ubezpieczenia ? To jest chore !!! Przecież konstytucja mi to daje

Gość gość
Przykro mi,ale tak jest, ktoś przecież musi opłacać ci składki,żebyś ty mogła korzystać z bezpłatnego leczenia,badań,zniżek na leki. Na początku robia to rodzice,pózniej twój pracodawca, jak nie pracujesz bo np. wychowujesz dziecko albo zajmujesz się domem to mąż, a jak nie masz zatrudnienia ani rodziny to UP. nie ma innych możliwości,konstytucja niczego ci nie daje

Gość gość
warto się zarejestrować bo można dostać całe 711 zł zasiłku :D przez pierwsze trzy miechy a potem całe 500 z hakiem :D, a ubezpieczenie zdrowotne to bardzo ważna rzecz.

Gość gość
po jaki .... się zwalniałaś sama mogłaś poprosić aby oni dali tobie wypowiedzenie i mogłabyś dostać zasiłek, jak zwalniasz się sama zasiłek jest wstrzymany przez 3 miechy.

Gość gość
racja, ja byłam zarejestrowana 6 miesięcy i dostawałam zasiłek, po okresie 6 miesięcy złożyłam wniosek o dofinansowanie na otwarcie wł. działalności, został rozpatrzony pozytywnie i dostałam 19 tyś z urzędu pracy, to żaden wstyd, takie jest prawo to czemu nie skorzystac

Gość gość
tylko ja bym wolała pracować niż być na p*********m zasiłku !!!!!!!

Gość gość
oczywiście,że lepiej pracować,ale nie zawsze po stracie jednej pracy odrazu znajdziesz następną ( a zazwyczaj tak nie jest) więc warto mieć to ubezpieczenie i zasiłek, 700 zł to niby grosze,ale dla osoby bezrobotnej to już spora kwota

Gość gość
a co jeśli zdarzy ci się wypadek ,albo nagle powaznie zachorujesz i nie będziesz miala ubezpieczenia, to powiesz że wstyd ci było iść do urzędu,żeby sie zarejestrować, leczenie prywatnie jest bardzo drogie

Gość gość
w urzędzie pracy są skrajne przypadki od normalnych ludzi po margines społeczny, byłam wczoraj właśnie zapytać kiedy muszę się zarejestrować aby mieć kontynuację ubezpieczenia i widzę ze w tej kwestii nic się nie zmieniło.

Gość gość
20.16 mozesz rozwinąc o co ci chodzi?

Gość gość
co się nie zmienilo i oco ci chodzi z tymi skrajnymi przypadkami

Gość gość
skrajne przypadki to np : koleś śmierdzący alkoholem, brudny, szukający pracy tak żeby jej nie znaleźć albo np: nauczyciel, księgowy, pani sprzedawczyni - ludzie których zwolniono z pracy ale chcą pracować !! Nie lubię nawet tej dzielnicy w której znajduje się UP