Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jestem osobą bezrobotną

Polecane posty

Gość gość

Jestem osobą bezrobotną,co mam zrobić by mieć ubezpieczenie i mieć darmową drogę do lekarzy ,wiem cos ,ze trzeba isc do Swojego Urzędu pracy bodajze po jakas legitymację ,moze mi ktos pomóc jak to się odbywa ,dostaję ją od razu ? kompletnie nic nie wiem -(

Gość gość
musisz sie zarejestrowac jako bezrobotny. idziesz ze swoimi papierami o doswiadczeniu i u nich wypelniasz wniosek. po tygodniu odbierasz zaswiadczenie ze jestes ubezpieczony

Gość gość
Musisz isc do urzedu pracy i zarejestrowac sie jako bezrobotna. Nie dostaniesz zadnej legitymacji, tylko zaswiadczenie i decyzje. Dopoki bedziesz miala status osoby bezrobotnej mozesz korzystac z panstwowej sluzby zdrowia.trzeba bedzie co jakis czas chodzic do urzedi pracy i poswiadczac tzw gotowosc do pracy. Terminy tych wizyt ustali urzednik, ktory bedzie Cie rejestrowal.Drugim sposobem jest to, ze jesli masz pracujacego meza lub mame lub tate, z ktorymi prowqdzisz wspolne gospodarstwo domowe (moga miec rowniez emeryture) to oni moga Cie dopisac do swojego ubezpieczenia. To zalateia sie u pracodawcy, albo w zusie. Jesli jestes bezrobotna a masz dzieci, ktore sama wychowujesz, zglos to w urzedzie pracy, to one tez beda mialy ubezpieczenie.glowa dogory, tez bylam w takiej sytuacji:))

Gość gość
I przepraszam za literowki, jestem za granica i nie dosc, ze pisze na tablecie, to jeszcze bez polskich znakow:))

Gość gość
tak musisz sie zarejestrowac jako osoba bezrobotna w urzedzie pracy i od razu jestes ubezpieczona, legitymacji zadnej sie nie dostaje, czasem niektore przychodnie wymagaja potwierdzenia ubezpieczenia to w urzedzie ci to potwierdzenie drukuja na zwyklej kartce a4, z tym ze raczej cie nie zarejestruja jak powiesz ze chcesz tylko dla ubezpieczenia, musisz przyjmowac oferty pracy, szkolen, stazy jak odmowisz to cie wyrejestruja i potem nie mozesz sie zarejestrowac przez jakis czas, u mnie w urzedzie po 1 odmowie przez 120 dni, po 2 przez 180 a po 3 az przez 270dni, a oferty pracy ktore oferuja to niestety takie ze tej pracy nikt nie chce np. sprzedawca za 6,43zl brutto na godzine, sprzataczka zlecenie 500zl a praca po 8 godzin przez 5 dni w tygodniu, serio takie oferty mi proponowali a mam wyksztalcenie srednie i kilka lat doswiadczenia w handlu

Gość gość
dziękuję ślicznie ;-) ,a mam takie jedno głupie pytanie heh ,a jak wygląda ta rejestracja ? muszę mieć przy sb jakies dokumenty ,które będą mi potrzebne

Gość gość
już wszystko wiem ;-) ,dziękuję za pomoc i fatygę ;-)