Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak odżywia się zarodek? Ktos moze mi to wyjasnic?

Polecane posty

Gość gość

Wiem, ze w pierwszych tygodniach zarodek odzywia sie z cialka zoltego. Pozniej te funkcje i produkcje hormonow przejmuje lozysko. I stad moje pytanie. Czy cialko zolte pobiera jakos witaminy i inne potrzebne substancje od matki, czy tworzy sie w momencie zaplodnienia i co tam bylo w rezerwie w tym czasie u matki, to juz jest? Wiecie o co mi chodzi? Bardzo mnie to interesuje. Czy dopiero w 12 tc jak powstaje lozysko dieta matki ma na to jakis wplyw?

Gość gość
ciekawy temat. nie wiem, nigdy się nad tym nie zastanawiałam, może warto poszukać jakiś naukowych artykułów. w każdym razie na logikę dieta matki na pewno ma wpływ już od 1 dnia a nawet wcześniej - skoro zaleca się przyjmowanie kwasu foliowego jeszcze przed ciążą. z drugiej strony pamiętam jak sie martwiłam, że piłam alkohol nie wiedząc jeszcze o ciąży - wtedy gin powiedział mi, że początkowo zarodek jest w takim pęcherzyku, który działa ochronnie i na pewno ten alkohol nie zaszkodził, że dopiero w późniejszej ciąży ma on takie negatywne znaczenie. ale teraz nie wiem, może chciał mnie tylko uspokoić.

Gość gość
To chyba jest tak: Od pierwszych tygodni ciąży tworzy się w organizmie kobiety kosmówka, która później przekształca się w łożysko. W momencie gdy serce zarodka zaczyna bić sieć naczyń krwionośnych jest już rozwinięta, co umożliwia przepływ krwi płodowej przez kosmówkę- takie pierwsze niedorozwinięte łożysko. W dalszym rozwoju kosmówka ulega rozrostowi i od 12-16 tygodnia przekształca się do końca w łożysko

Gość gość
Hmm, z tego co pamiętam, ciałko zółte nie odzywia - to resztka pęcherzyka po uwolnionym oocycie i zachowuje się tak jak gruczoł - zaczyna wydzielac hormony ktore dają impuls blonie sluzowej w macicy na przyjęcie zarodka. Tam zarodek przykleja sie i odzywia bezpośrednio z błony, tworząc kosmówkę. Dopóki nie wytworzy się łozysko, większy wpływ na zarodek mają inne czynniki, stany zapalne, czynniki fizykalne typu promieniowanie, temperatura itp