Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyparzanie słoików

Polecane posty

Gość gość

Czy ktoś może mi powiedzieć w jakim celu wyparza się słoiki przy robieniu przetworów? Czy to konieczne? Czy wyparzanie musi odbywać się bezpośrednio przed nalaniem np. gorącego dżemu czy można kilka godzin wcześniej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przed nalaniem, jak masz duzo słoikow nastaw wode w garnku, zagotuj i wyparzaj :P Moja mama ostatnio robila soki i podgrzała sok w wielkim garnku, zagotowala chwile i nalewala do wyparzonych butelek po kubusiu, zakrecamy, odwracamy i jak pstryczek w zakrętne nie pyka to wszystko poszlo ok ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wyparza się, żeby pozbyć się bakterii i grzybów,żeby potem przetwory się nie zepsuły raczej nie opuszczałabym parzenia ;) roboty nie jest wiele, a potem w zimie nie będzie przykro, jak się słoiki popsują można też dezynfekować słoiki w piekarniku, ale to tylko jeżeli masz pokrywki z silikonową uszczelką, najczęściej dostępne w sprzedaży są pokrywki z gumową uszczelką, a guma by się w piekarniku stopiła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×