Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamaaaa

Rodzice sześciolatków które poszły do 1 klasy

Polecane posty

Gość Mamaaaa

Proszę napiszcie jak wasze dzieci odnalazły się w szkole . Chodzi mi głownie o dzieci urodzone w 2008 roku. Moja córcia jest z lipca i daliśmy ją do zerówki bo mieliśmy jeszcze wybór (tak wydawało się że będzie najlepiej dla niej ) Ale zastanawiamy się czy nie przenieść jej do pierwszej klasy,gdyż większość dzieci w jej grupie to dzieci 5- letnie , które nie chodziły nigdy do przedszkola .Dodam że nasza córka od 3 roku życia chodziła do przedszkola ma bardzo dobry kontakt z rówieśnikami . Proszę napiszcie mi o wszelkich obawach i jak uważacie czy taki sześciolatek nie musi po prostu zbyt szybko dorastać

Gość gość
moja nie poszła

Gość Mamaaaa
no właśnie myślałam że tak będzie ale jak się okazało wszystkie dzieci płaczą ciężko im się rozstać z rodzicami bo chodzą po raz pierwszy do przedszkola. Nie mam pojęcia jaką decyzję podjąć czy zostawić ją w zerówce czy przenieść do pierwszej klasy by się nie cofała. Dodam też że w zerówce chodzi teraz na popołudnie na 12-12:30 kończy o 17 , jak dla mnie to trochę długo... W pierwszej klasie mają na 8 rano do 11:30 bądz 12:30 ( ewentualnie potem świetlica)

Gość gość
ale nad czym sie zastanawiasz? dziecko bystre i juz odklejone od mamusi moze pojsc do szkoly a nie siedziec w przedszkolu z mazgajami :)

Gość Mamaaaa
Właśnie daliśmy ją do zerówki w szkole by mogła się oswoić z otoczeniem . Jest bystra i łatwo nawiązuje kontakty. Obawiam się o to że odbieram jej dzieciństwo bo wiadomo tutaj już trzeba będzie się uczyć pisania , czytania ... A z tym niestety bywa różnie potrafi powiedzieć że ona nie chce bo jest zmęczona albo chce się bawić . W pierwszej klasie dzieci są również mieszane czyli pół na pół rocznik 2007 i 2008

Gość gość
moj syn ur w grudniu 2008 zostal drugi rok w zerowce mimo,ze czyta plynnie i pisze od 3 roku, nie zapisalam go do 1 klasy bo wydaje mi sie jeszcze taki dziecinny choc wychowawczyni namawiala bym go dalawczesniej do 1kl

Gość gość
w sumie to nie rozumiem juz czego oczekujesz :) mamy za ciebie podjac decyzje? ok moja 6 latka jest uczennica pierwszej klasy jest bardzo bystra, wyszczekana i jest indywidualistka ma wiele mocnych stron jako 3 latka brala udzial w konkursie recytatorskim i zajela perwsze miejsce jako 5latka wygrala konkurs piosenki w zerowce swietnie sie bawila bo wszyskie cwiczenia byly dla niej zabawa testy zdala spiewajaco, dlatego jest uczennica a nie przedszkoalakiem coz :) ty decyduj, gdzie miejsce twojego dziecka :)

Gość Mamaaaa
oczywiście że ja podejmę decyzję jednak nie ukrywam że po pierwszym tygodniu szkoły są jakieś zdania ,, za,, i ,,przeciw,, a ja mając tą możliwość chciałabym je poznać.

Ja uważam, że na naukę jest jeszcze dużo czasu. Szczególnie, że już jest w zerówce, to bym ją tam zostawiła. Niech ma jeszcze ten kawałek bardziej beztroskiego dzieciństwa.

Gość gość
nie asekuruj sie za i przeciw podejmij sluszna decyzje a dla dziecka to wazne czy rok wczesniej zacznie edukacje czy nie uwierz mi na slowo im dziecko ma wiecej obowiazkow i im wczesniej do nich przywyknie tym lepsze sa wyniki w nauce a potem w zyciu to tez widac :)

Gość Mamaaaa
może dla kogoś wydawać się to śmieszne ale dla mnie jest to jedna z najtrudniejszych decyzji .

Gość gość
ta jasne najtrudniejszy jest pierwszy krok i dziecko samo potrafi przebrnac a ty nie wiesz co masz robic albo jets matka albo zrob lotto, niech zdecyduje los pzdrawiam

Gość tatko1
nie puszczać dzieci w tym wieku są zdecydowanie niedojrzałe

Gość Beatka_M
mi osobiście wydaje się że chyba za wcześnie, tym bardziej że dziś z programem nauczania lecą w szkołach dużo szybciej. Mój syn w trzeciej klasie już ma zadaną lekturę 200 stron do przeczytania w ciągu kilku dni. Jakoś nie wydaje mi się aby był szczęśliwy z tego powodu gdybym dała go do szkoły w wieku 6 lat .