Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Objawy przeziębienia u niemowlaka, pomóżcie!

Polecane posty

Gość gość

Mam mały problem. Najpierw mój mąż, a za kilka dni ja, pochorowaliśmy się trochę. Przeziębienie - ból gardła, kaszel, lekka gorączka, ból głowy. Karmię piersią, więc dostałam tylko paracetamol, syrop na kaszel, Tantum verde na gardło. I oczywiście zaczęłam lekko schizować, dopatrując się u córeczki objawów choroby. I tu zasadnicza kwestia: Mała co jakiś czas kaszle (dziś od wstania o 9.00 pokasłała 2 razy). I już sama nie wiem, czy tyle co zawsze, bo nigdy nie zwracałam na to szczególnej uwagi, a ona pokasływała czasem, jak się zakrztusiła ślinką, albo mlekiem. Nie ma świszczącego oddechu ani kataru, ani gorączki. Ma dobry humorek, śmieje się, jest aktywna, nie widać po niej choroby. Tylko to kasłanie (kilka razy dziennie). Nie chcę lecieć od razu do lekarza, żeby nie stwierdził, że zdrowe dziecko po przychodniach ciągam. Czy poznałabym, gdyby mała była faktycznie chora? Czy iść do lekarza, czy poczekać? Poradzi mi jakaś mama, co przeszła przez chorobę niemowlaka?

Gość gość
Po kaszlu bedzie katar,budzenie sie w nocy.Obserwuj czy nie ma goraczki.Kaszel to nie koniec swiata,dzieci choruja jak kazdy.Nie panikuj tylko obserwuj dziecko.

Gość gość
A w jakim dokładnie wieku jest dziecko? Pytam, bo u mnie było podobnie. Syn miał wtedy chyba coś ok. 6 - 7, nie pamiętam, góra 8 miesięcy. Przeziębiliśmy się z mężem, mały wydawał się być zdrowy, poza tym kaszlem. Przeszłam się z nim do pediatry, lekarka go osłuchała i powiedziała, że jest całkowicie zdrowy a to, że kaszle może oznaczać jedynie to, że nas naśladuje :) i rzeczywiście do dzisiejszego dnia jak ktoś przy nim kaszlnie to on to naśladuje i się śmieje, traktuje to jak dobrą zabawę. a ma już 15 m-cy

Gość gość
Bardzo dziękuję za odpowiedzi :) Mała ma 3,5 miesiąca. Nawet przeszło mi przez myśl, że naśladuje (bo często kaszle tuż po tym, jak ja się rozkaszlałam) ale chyba jest jednak za mała na takie umiejętności... :)

Gość gość
ze zwykłym kaszelkiem chyba faktycznie nie ma co biegać do lekarza. poczekaj, poobserwuj. a spróbuj może podać jej rumianek. ja swojej córce nigdy nie dałam syropu na kaszel ani niczego takiego tylko jak już to troszkę rumianku, za radą naszej pediatry. ma działanie przeciwzapalne. ps. nawet jak nie pomoze to na pewno nie zaszkodzi. pomyśl też o jakiś olejkach eterycznych

Gość gość
Żadnych olejków eterycznych u tak małego dziecka!!!!!!!!!!!!!! Ja bym nie panikowała, aj zacznie się coś to zauwazysz to 100%. na razie możesz psikać do nosa sól morska, zeby nawilżyć śluzówkę. Wystarczy.

Racja - olejków nie można. W żadnym wypadku nie u takiego maluszka! Co do rumianku i soli morskiej, to popieram.

Gość gość
Ok, to lecę po sól morską. A rumianek mam, ale czy mała nie dostanie po nim wzdęć? Do tej pory nie piła nic opr. mleka, a ma czasem problemy z gazami.