Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mała główka dziecka w ciąży, co robić?

Polecane posty

Gość gość

Na badaniu w 27 tc wyszło ze główka naszego maleństwa jest za mała, niepełne 2 tyg. Nigdy nie paliłam, nie pije alkoholu, odzywiam się zdrowo. Co może być przyczyną, co mogę zrobić żeby przy następnym badaniu było lepiej? Puki co leżę na lewym boku- takie dostałam zalecenie, ale czy to wystarczy?

Gość gość
Przede wszystkim się nie stresuj. Może dziecko po prostu będzie miało małą głowę. Mój kuzyn urodził się z łbem jak kapusta i póki był mały to głowa była nieproporcjonalnie duża do reszty ciała. Dopiero od kilku lat reszta ciała nadgoniła głowę, a chłopak ma 16 lat. Czasami na ulicy można zobaczyć ludzi, którzy raczej mają małe głowy. Póki co nie przejmuj się bo lekarze lubią siać panikę.

Gość gość
Rozbieżności 2 tygodniowe są dopuszczalne, lekarz powinien ci to powiedzieć. Z resztą wielką głowę ciężko urodzić, więc się ciesz.

Gość gość
Trochę mnie to martwi, mam to skonsultować w przyszłym tygodniu i jeśli przyrost będzie za mały, to Dr powiedział ze skieruje mnie na cesarkę.

Gość gość
ale po co ma Cię skierować na cc?

Gość gość
Bo stwierdziła, ze to może świadczyć o zachamowanym wzroście i lepiej zrobić cesarkę, bo dziecko ma wtedy większe szanse na przeżycie.

Gość gość
Nie wiem czy to dobre rozwiązanie, bo maleństwo waży 1100g, jest malutkie i niewiem jakie ma szanse na przeżycie.bardzo się boję.

Gość shha
Nie martw sie na zapas!!kiedy ja bylam w ciazy u mojego glowka byla zawsze wieksza o 2-3tyg od reszty,ile ja sie naryczalam i naczytalam o wodoglowiu i innych chorobach!a potem w ciagu kilku tyg.reszta ciala zaczela nadrabiac zaleglosci i urodzil mi sie prawie 60cm synus:-) przede wszystkim nie czytaj nic w internecie o takich przypadkach,bo jeszcze bardziej sie zestresujesz

Gość gość
Dokladnie po pierwsze usg jest niedokladne! Nawet najlepszy sprzet nie da 100% gwarancji ile ma obwodu glowa Twojego dziecka. A poza tym Twoj maluch codziennie w Twoim brzuchu intesywnie sie rozwija i rosnie! Moze byc lekko nieproporcjonalny jeszcze! Moj byl chudy jak patyk lekarz starszyl ze bedzie z niska masa urodzeniowa a okazalo sie ze w 7 miesiacy nadrobil i w 39 tyg urodzilam klocka 4 kg a tez sie naryczalam jak glupia.

Gość gość
moja miała małą główkę, mniejszą od reszty o ok. 1,5 tyg i NIKT nic nie mówił, lekazr powiedział, ze wszystko ok. Urodziła się z głową 34 cm i początkowo wolno jej rosła ta główka, myslałam, ze umre ze strachu (naczytałam sie o małogłowu). Teraz jest proporcjonalną, dosć drobną, ale nie jakąś tam zbyt malą, dwulatką. Jej głowa wyglada normalnie, choć nie jest jakaś wielka. No i przede wszystkim jest super zdrową, sliczną i bardzo bystrą gadułą

Gość gość
Moj syn mial 4 kg i glowe 35 cm nie uwazam ze 34 cm głowa u dziewczynki to mało...

Gość gość
Moja córka na usg też miała o 2 tygodnie mniejszą główkę, urodziła się z głową o obwodzie 33 cm. Bardzo martwiłam się, że to jakaś choroba, mikrocefalia, itd. Na szczęście wszystko w porządku, córka ma półtora roku, dość drobną głowę, ale proporcjonalną.

Gość gość
Trochę daliście mi otuchy, ale jednak lek pozostanie. Mam nadzieje ze będzie dobrze, ale zawsze jest jakieś ale...

Gość gość
Udało mi się załatwić dodatkowe Usg na innym aparacie no i zobaczę co wyjdzie.

Moja córka miała po porodzie obwód główki 32 cm, ogólnie była malutka ( 2360). Zero komplikacji. Ale kiedy skończyła 12 miesięcy okazało się ze ma plagiocefalie ( ma płaska główkę w prawej strony z tylu). W ciąży nikt mi nie powiedział ze dziecko ma zarośnięte szwy cząstkowe. Ale rozwija się normalnie, mózg zawsze był w porządku. Czyli na ten moment jest to raczej wada kosmetyczna.

Gość gość
Autorko, zachowaj spokój. USG nie jest zbyt dokładnym badaniem co sama doświadczyłam. Byłam badana kilkakrotnie i wszystko wskazywało, że dziecię waży ok. 1200-1300 g, a cesarka była niezbędna. Dzieciątko urodziło się z wagą 2500g. Przytyło w ciągu 5-6 dni? Pewnie nic nie jesteś w stanie zrobić tylko trzymać się zaleceń lekarza. jestem pewna, że wszystko będzie dobrze, drobne dysproporcje wyrównają się w wieku niemowlęcym.

Gość gość
Lekarz na drugim usg trochę mnie uspokoił, powiedział ze dziecko jest po prostu małe, ale proporcjonalne, mam kontrolować wzrost i leżeć.