Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co to znaczy powazny zwiazek? jaka wy macie definicje na to?

Polecane posty

Gość gość

bo tak sie zastanawiam o co chodzi w tej definicji

Gość Sklonowana40
Dwoje dorosłych i dojrzałych ludzi wiąże się ze sobą oraz podtrzymuje związek wkładając tyle samo pracy. Rozmawiają ze sobą w sposób jasny i klarowny [zasady prawidłowej komunikacji] kazdre jest odpowiedzialne niezaleznie od podejmowanych przez siebie decyzji, kazde dba o siebie wzajemnie i jest wzajemnie wdzieczne drugiej osobie o to że dba o niego. Nie ma tam żadnych oznak zrzucania na siebie odpowiedzialności za ewentualne problemy czy konsekwencje błednych decyzji, nie ma tam wzajemnych żali i oskarżania. Kłótnie [nie awantury] oparte są na zdrowych zasadach komunikacji i wnoszą konstruktywne rozwiazania problemów. Nie ma tam nałogów, wyzwisk, braku szacunku. Kazdy z osobna nadaje sobie prawo do uczuć, błedów i własnej przestrzeni. To moje zdanie o prawdziwym dojrzałym związku:)

Gość gość
a ramy czasowe? na jakis czas czy moze jak sie zdecydujeciebze to ma byc powaeny zwiazek to na stale z planami na przyszlosc, dziecmi itp

nie wiem po co miałabym byc w czymś niepoważnym...tzn chwilowym ;) dla mnie to zwykła strata czasu. Kazdy zwiazek traktowałam poważnie:) choc nie kazdy łaczył sie z małzenstwem i dziecmi:)

Gość gość
Nie mam definicji, bo każdy związek mój jest poważny... Niepoważni ludzie tworzą niepoważne związki.

Gość gość
Ja uważam że poważny związek=małżeństwo. Jak nie ma ślubu to wg mnie nie jest to poważny związek, no chyba że to wieloletni konkubinat, i mają dzieci. Ale generalnie poważny związek kojarzy mi się z małżeństwem.

Gość gość
Wg mnie to jest związek, w który ludzie wchodzą nie po to,żeby się pobawić przez chwilę ale z założenia na jak najdłużej. Postanawiają wziąć ślub albo żyć razem tak jak małżeństwo, być może mieć dzieci, wspólnie decydować o wydatkach, podejmować razem istotne decyzje. Jak coś się psuje starają się to naprawiać a nie zabierają zabawki i idą do kogoś innego.

Gość gość
bawia mnie skojarzenia typu: slub i powazny zwiazek malo znacie malzenstw ktore traktuja sie kompletnie niepowaznie? zabukowany partner/partnerka, teraz mozna juz wszystko?

Gość gość
no to jak kobieta mowi, ze szuka kogos do powaznego zwiazku to znaczy sie ze chce kogos z kim wezmie slub i bedzie chciala miec dzieci i tego samego oczekuje od faceta ale skad moze miec ta pewnosc, ze on tak samo mysli?