Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rozmowy z polakami za granica w jakim jezyku

Polecane posty

Gość gość

Bo ja choc mieszkam od 4 lat w Niemczech nie potrafie z Polakami po niemiecku rozmawiac. Czuje taka blokade, zazenowanie i jakis rodzaj zlosci czy rozczarowania, ze Polak do mnie nie mowi po polsku.

Gość gość
ja przeciwnie, po pierwsze unikam polakow bo nikt cie tak nie zniszczy jak rodak, zlodzieje kretaczen ,cwaniaczki, chamy, bydlaki, mowie tylko po angielsku, mieszkam w anglii i mowie w tym jezyku, 80% moich znajomych to brytyjczycy

Gość gość
a dlaczego z rodakami miałabym rozmawiać w innym języku, niż polski? nie rozumiem

Gość gość
tu autorka ja tez nie latam za polakami, ale wiadomo ze tu czy tam sie spotka. Z niektorymi widujemy sie co tydzien na zajeciach sportowych i niestety unikam jak ognia, bo nie umiem z nimi po niemiecku gadac... Jak jeszcze nie znalam tych obyczajow, to zagadalam jedna mame po polsku, nawet chwile po polsku porozmawialysmy. Ale to bylo ostatni raz. Pozniej (nawet jesli nie bylo obok nas nikogo) ja do niej po polsku a ta po niemiecku... I teraz czuje sie jak debil, ale naprawde jej unikam.

Gość gość
tu autorka Ja ogolnie jestem osoba niesmiala, dodatkowo moja znajomosc jezyka jest raczej srednia, na poziomie b2. Z Niemcami sobie jakos radze, tzn mowie moze 20 procent tego, co bym powiedziala w polskim towarzystwie, ale ogolnie nie ma problemu. Jak czegos nie rozumiem to dopytam. Jak nie potrafie sie wyslowic to tlumacze naokolo. I jest ok. Ale od Polakow uciekam.