Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nie daje radyz moim 5 latkiem

Polecane posty

Gość gość

bardzo go kocham jest fajnym chlopakiem ,ale za nic nie chce słuchac .Rano budze go do przedszkola wstaje zaczyna się bawic ,wołam na sniadanie z 10 razy później już krzycze .....sniadanie je i je i znów gadam sto razy ,ubieranie ,wyjście do przedszkola to samo po powrocie mówie setki razy zdejmi buty,przebierz się ,umyj rece ,choć jesc.....mam dość .Ostatnio czuje już kołatania serca wykańcza mnie to .Kary za bardzo nie działają ,gdy mówie mu ze nie będzie ogladal bajek mówi jakość to przezyje....doradzcie co robic bo ja już nie daje rady.Maz rzadko wraca przed 20 sta wiec dużo mi nie pomoze

Gość gość
stanowczość i konsekwencja i nie ma powtarzania po 10 razy, po 2 max ma zrozumieć

Gość gość
To powiedz madralo, jak to zrobic zeby po 2 razie posluchal ?

Gość gość
skoro podchodzisz do mojej wypowiedzi ironicznie, to nie będę Ci udzielała żadnych rad

Gość gość
dokładnie ....mówiłam już setki razy ze mowie raz ,drugi i jak nie posłucha to ma zakaz ogldania bajek no i nie oglada i tyle .Mowie posprzątaj zabawki w pokoju ,a on do mnie a dlaczego ja mam wszystko robic sam .Tlumacze mu mama sciera kurze ,odkurza ,myje podłogi a ty masz tylko odłozyc zabawki.....kiedyś to zrobi ,ale ja do tego czasu jestem klebkiem nerwów

Gość gość
Kara zakaz slodyczy, lub siedzenie przez pol h w jednym mejscu

Gość gość
Jej... Powiem Ci nieporadna miernoto jak. Mówisz raz, nie słucha powtarzasz pod groźbą kary i trzeci raz już nie powtarzasz tylko stosujesz karę. Podziała. Co to za kara-zakaz oglądania bajek??? To ile on ich ogląda??? Pewnie za dużo zeby miał na nie parcie aż takie żeby się słuchać dla nich. Kara to np. do kata na 5 minut itd.

Gość gość
A może zastosuj jakąś metode nagradzania go za dobre zachowanie? jakieś zbieranie naklejek tak jak w Superniani nieraz było? a potem jak zbierze określoną ilość to coś dostanie od Ciebie.

Gość gość
do gościa z 17:53 a jakie kary dałabyś dziecku które ma 5 lat? u nas to właśnie bajki ,bo lubi ogladac ,nie idziemy na plac zabaw ,nie ma słodyczy ,albo siedzi na pufie pilce iles tam minut ,ale wszystko spływa po nim jak po kaczce....

Gość gość
moja córa poszla w tym roku do podstawówki i się okazało ze nie wolno dzieci karac np.stawiac do kata .....kiedyś dzieci doatały w tylek i chodzily jak w zegarku ,a teraz rodzic boi się dziecku powiedzieć bo dostaniesz w tylek bo nie daj boze usłyszy jakas idiotka/idiota i poleca na policje

Gość gość
a Ty myślisz że jak raz dziennie dasz karę to ma byc grzeczny i chodzić jak w zegarku? Nie prosisz się dziecka, nie kupujesz słodycz zabawek nie ma jak jest niegrzeczny. Jest złe zachowanie ostrzegasz jak nie to kara-to jest pracochłonne i czasochłonne ale przynosi efekty

Gość gość
a i nie zapomnij o pozytywnym wzmacnianiu-czyli nagroda docenienie dziecka ale nie koniecznie cukierkiem tylko np wypadem do kina do zoo czy nawet zrobieniem dla niego ulubionego obiadu

Gość gość
tu autorka-dobry pomysl z tym kinem ,zoo itp...tylko jak jedziemy gdzies to ie mam go z kim zostawić ,a żeby nie jechać to szkoda dwóch pozostalych

Gość gość
fajne te krowki

Gość gość
jak już ktoś pisał wyżej kary i nie odpuszczać to trochę potrwa ale mały wyjdzie na ludzi

Witam, Powtarzanie dziecku tysiąc razy nic nie da. Najlepiej dać jasny komunikat "zakładasz buty", jeśli tego nie robi powtarzasz jeszcze raz, natomiast za trzecim razem wychodzisz z domu. Koleją dobra metoda jest metoda motywacji, np.zbieranie plusów za dobrze i poprawne wykonane polecenie, następnie nagradzanie. Możesz również zastosować kary, że jeśli nie wstanie z łóżka nie dostanie swojej ulubionej kanapki czy smakołyku. Musisz być w tych działaniach konsekwentna. Nawet jeśli będzie prosił nie ulegaj. Warto abyś przeczytała książkę "Odmień swoje dziecko do piątku. Jak zmienić nastawienie, zachowanie i charakter twojego dziecka w 5 dni" Kevina Lemana. Książka opisuje wiele takich sytuacji , w których dziecko buntuje się, nie chce czegoś zrobić lub po prostu nie zależy mu na niczym. Autor daje konkretne rady, wskazuje jak postępować. Niektóre są dosyć ostre ale naprawdę działają. Pozdrawiam