Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Boję się, że w przyszłości nie będę miał za co się utrzymać

Polecane posty

Gość gość

Mam 24 lata i studiuje na 4 roku finanse i rachunkowość. Pracuje dorywczo, ale za stawkę 5 - 7,5 zł/godz. na rękę. Boję się, że po studiach nie znajde porządnej pracy, albo nawet żadnej, a jak tu sie utrzymać za 1000 zł lub mniej? Prawda jest taka, że dopóki żyją rodzice to mam zapewniony dach nad głową, a co później?

Gość gość
Mam podobnie...niby stała praca ale ciągle towarzyszy mi lęk ptzed tym, że mogę zostać zwolniona...staram się jak najwięcej odk£adać ale nie zarabiam kokosów...niby mieszkam z rodzicami ale moje obawy nie znikają...:(

Gość gość
Niestety, ale takie lęki to nieodłączny element dorosłego życia :). Nawet jeśli znajdziesz dobrą pracę, to zawsze możesz ją stracić, zawsze coś tam może się zmienić na rynku itd. Przyzwyczaj się, ale nie trzeba się załamywać: dopóki nie znajdziesz lepszej pracy możesz mieszkać u rodziców lub wynająć coś taniego, możesz się doształcać/przekwalifikować jeśli nie będziesz widział szansy na awans, możesz wyjechac za granicę i zarobić więcej, gdy rodzice umrą dostaniesz pewnie jakiś spadek, nawet jeśli będzie niewielki to w jakiś sposób pozwoli ci ogarnąć sytuację tak, żebyś miał gdzie mieszkać. Złóż wniosek o mieszkanie komunalne - poczekasz wiele lat, ale za te wiele lat może się to okazać wybawieniem.

Gość gość
nie martw się, popelnisz jakies przestepstwo albo udasz wariata i cie zamkna i bedziesz życ jak paczek w maśle; zobacz jak fajnie zyje sobie trynkiewicz, w specjalnym osrodku, ma cale pietro dla siebie, ochrone, papieroski, damornych psychologow i wszystko, doba jego utrzymania kosztuje nas podatnikow ponad 1000zl. zyc nie umierac, a ty sie przejmujesz

Gość gość
Mieszkanie komunalne będę miał po rodzicach, ale nawet takie mieszkanie opłacić i utrzymać się za 1000 zł jest chyba ciężko

Gość gość
A kto sie nie martwi Ja mieszkam w Anglii, o prace ciezko, zarabiaj najnizsza i to w stolicy, ledwo to na wegetacja starcza O wlasnym domu, samochodzie, oszczednosciach to sobie mozna jedynie pomarzyc

Gość gość
Mam tyle samo lat co Ty, też jestem na 4 roku Finansów dziennych i pracuję za 12 zł netto na godzinę. Pracuję powiedzmy że w zawodzie, bo co prawda na stanowisku asystenckim ale w znanej i dużej instytucji finansowej. Czemu nie szukasz praktyk, staży w finansach? Tylko sie czepiasz jakichś beznadziejnych prac dorywczych.

Gość gość
Mieszkanie komunalne to zawsze coś. Będziesz miał gdzie mieszkać. Jasne, że za 1000 zł jest ciężko, choćby i mieszkanie było za darmo, ale masz jeszcze czas, by swoje zarobki podnieść, pomnożyć, zmienić pracę, awansowac itd.

Gość gość
A w takiej instytucji gdzie pracujesz nie wymagają bardzo dobrej znajomości języków obcych? Szukam stażu w finansach, na razie wysłałem pare CV, byłem nawet na rozmowie w banku, ale mówili że chcą raczej kogoś na 40 godz. tygodniowo, a z biura rachunkowego też dzwonili, ale że chętnie przyjmą na bezpłatne praktyki.

Gość gość
A chwytam sie prac dorywczych,. bo mysle sobie że gdybym znalazł coś stałego to niemógłbym zrobić sobie np. tygodnia wolnego na święta. A mój znajomy znalazł pracę na część etatu w szkole i za 7 lekcji w tygodniu dostanie miesięcznie 610 zł i jeszcze wolne wakacje i ferie. I niby nauczyciele mają tak źle

Gość gość
To było iśc na nauczyciela, a nie stękać. Nauczyciele mają ciężką pracę, zwłaszza tych przedmiotów jak matma czy polski. Idz i zostań belfrem i wtedy pogadamy. Może przepracujesz 30 lat i może nie nabawisz się choroby zawodowej związanej z gardłem!!!Każdy się boi utraty pracy, ale trzeba robic oszczędności sobie-należy mieć na koncie równowartość 2 wypłat żeby potem chociaż na opłaty mieszkania było. Można zapłacić z góry za cały rok na wszelki wypadek i jak straci się pracę to żyć z dorywczych. W czasie studiów (skonczyłam rok temu-mam 24 lata) pracowałam w soboty i niedziele na pradoukcj i tylko za weekendy miałam 6-7 stow na miesiąc. Na produkcj można dostać na cały etat ponad 2,5 tys.

Gość gość
To zmień swoje życie jak się boisz o utrzymanie. Są dziś kursy, studia podyplomowe. Można się przekwalifikować i szukać lepszego zajęcia.

Studia podyplomowe to dobre rozwiązanie. Dzięki ich dyplomowi można stać się specjalistą w danej dziedzinie i znaleźć dobrą pracę. Nie od dziś ich dyplom ma znaczenie dla pracodawców, bowiem kandydat taki to gwarancja dobrego wykształcenia i przygotowania merytorycznego do pracy. Dlatego też warto wybierać takie studia na uczelniach, które są poważane w oczach pracodawców. Korzystając z okazji zapraszam właśnie na uczelnie Wyższych Szkół Bankowych, które mają swoją renomę. Nasza oferta jest niezwykle szeroka, a studia można podjąć w kilku lokalizacjach na terenie kraju m.in. w Poznaniu, Wrocławiu czy Gdańsku. Po szczegóły zapraszam na naszą stronę internetową. Dodam też, że na wielu kierunkach są ostatnie wolne miejsca i wciąż można aplikować. Pozdrawiam, Małgorzata Wieczorek Online Ekspert WSB

Gość gość
Ja sie zawsźe starałam tak robić, zeby miec 10 pensji w zapasie w razie w. Myślec negatywnie nie wolno, po co sie martwić na zapas. Mowię tak jednak dopiero po tym jak kolezanka mi to uzmysłowila. Tyle ze ja mam problem zdrowotny i wszystko może w mgnieniu oka szlag trafić.

Gość gość
Te kobieto od Wsb...rozumiem że tonacy brzytwy sie chwyta już niedługo prywatne szkółki poupadaja. Takze żałosne sa te próby reanimacji :D.. z czym do ludzi jak nawet na panstwowych uczelniach ciezko jest zapelnic miejsca?

Gość gość
A myślałem, że tylko ja tak mam, to nawet mi trochę lepiej :)