Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zanik miesiączki

Polecane posty

Gość gość

Witam, Piszę, ponieważ mam problemy z miesiączką, a raczej jej brakiem od lutego 2013r. Jeszcze w styczniu wszystko było ok, później luty, marzec, kwiecień, maj- brak, wtedy poszłam do ginekologa, pani przepisała mi luteinę, po której wystąpiło delikatne plamienie. W lipcu znów nic więc po raz kolejny poszłam do pani ginekolog, przepisała mi cyclo- progynova na 3 miesiące. Tak więc we wrześniu, październiku i listopadzie miesiączki pojawiały się idealnie. W grudniu znów nic (chociaż czułam się tak, jakby miała się pojawić), po raz kolejny poszłam do gin. kazała brać mi femoston- mitae przez 7 dni aby wywołać krwawienie i zrobić badanie TSH i prolaktyny. Mimo przyjmowania leków krwawienie się nie pojawiło, jednak badania zrobiłam, TSH w normie, prolaktyna delikatnie podwyższona, pani kazala brać cyclodynon (tabletki ziołowe) przez 90 dni (luty, marzec, kwiecień). Zero rezultatów. Wtedy otrzymałam skierowanie na badanie innych hormonów (tsh, estradiol, fsh,lh, prolaktyna, testosteron, morfologia- nie były robione w konkretniej fazie, bo po prostu miesiączka nie występowała) (maj). wszystko w normie. Pani dała mi skierowanie do poradni endokrynologicznej do katowic i powiedziała, że ona już więcej nie pomoże, a do czasu wizyty, która przewidziana została na wrzesień miałam brać cyclo- progynova, więc w czerwcu, lipcu, sierpniu, wrześniu krwawienie znów występowało regularnie. W skrócie- kiedy biorę tabletki wszystko jest ok, w innym przypadku miesiączka po prostu nie występuje. Podczas wizyty w katowicach właściwie niczego się nie dowiedziałam, wizyta była bardzo pobieżna, bez jakichkolwiek badań, nawet nie miałam możliwości opowiedzieć całej tej historii. Otrzymałam skierowanie na oddział (kilkudniowy pobyt w szpitalu), aby zrobić wszystkie badania (dopiero lipiec 2015 r. !). Może ktoś był podobnej sytuacji, ma pomysł co mi dolega? Dodam jeszcze, że kiedy zanikła miesiączka sporo ćwiczyłam i schudłam ok 5 kg, ale zdrowo się odżywiałam i na pewno nie mam niedowagi (60 kg/ 172 cm, mam 19 lat) podczas wizyt u gin. robione miałam USG- wszystko ok, pani powiedziała tylko, że mam malutką macicę.. Pierwszą miesiączkę miałam w wieku 13 lat, nigdy nie były zbyt regularne, ale były, dodatkowo jestem owłosiona tam gdzie nie powinnam być (brzuch, piersi, szyja).. już nie wiem co mam z tym robić.. po prostu czekać do lipca?

Gość gość
A ile masz lat? Bo to jest istotne .

Gość gość
zanik miesiączki to poważna sprawa również w tak młodym wieku. Jeśli nie masz miesiączki i nie znasz przyczyny jej braku to lepiej idź do ginekologa. Mogę ci polecić super panią doktor, idealną na ta pierwszą wizytę http://gabinetginekologicznybialystok.pl/ Wiem z własnego doświadczenia że zanik misiaczki może być spowodowany stresem, chorobą. Przeziębieniem, przyjmowaniem antybiotyków, podróżami, zmianami klimatycznymi i ciążą. Lepiej żebyś nie szukała porad w Internecie tylko poszła do ginekologa, do kobiety, łatwiej ci będzie przezwyciężyć strach. Ja osobiście polecam ci ten gabinet.

Gość gość
tylko konkretne badania hormonów usg jajników, to mogą być jakieś zaburzenia hormonalne zrób badania, nawet gdybyś musiała prywatnie i poszukaj endokrynologa

Gość gość
może własnie lepiej będzie gdy odwiedzisz niezaleznego od poprzednich wizyt lekarza, i zobaczysz jaką on ma opinię na ten temat? Zanik miesiączki to powazna sprawa, znaczy że coś bardzo nie gra, zwłaszcza,że trwa to tak długo u ciebie? Nie brałaś jakichś specjalnych leków, nie odchudzałaś się? To tez ważne. Możesz zajrzeć go ginekologa w Krakowie - www.gemini-med.pl/ ja tu chodze i nie mam zarzutów, bo o wszystko można dokładnie wypytać i robią komplet badań..

nieodpowiednie odchudzanie jest często przyczyną problemów z hormonami.