Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zdesperowana mama 29

Rozkapryszone dziecko

Polecane posty

Gość gość
a dlaczego musisz? bo mi sie wydaje ze chcesz. nie chce jesc? zabierz jedzenie, i to nie tylko obiad, ale i pozostałe posiłki których nie zjadł. daj tylko wode do picia. nawet trzy dni takie mu nie zaszkodzą. nie sprząta-do worka zabawki i do piwnicy czy na strych. pozbedzie sie wszystkich to zmadrzeje. telewizje oglada? jak tak, to zabron. i nie mow mu, ze przez niego nie poszliscie gdziekolwiek-bo on i tak zacznie sie bawic swoimi zabawkami,pozostanie w domu to kara dla ciebie.jezeli jego zachowanie uniemozliwia Tobie wyjscie z domu czy tez rozmowę z kolezanką- odbierz mu cos, na czym mu zależy, bo dzieci nie rozumieja zaleznosci. a moze on po prostu w ten sposób zabiega o uwagę?

Tak teściowa przez długi czas się wtrącała i bronila go na każdym kroku.Zauważylam jak to dziala i powiedzialam stop,ale on dalej pamieta że babcia jest najukochańsza i mowi mi czasem,że jak mu nie pozwole na to czy na tamto to powie babci!Ktoregoś razu sie wkurzylam,teściowa dostała opieprz i nie wtrąca się juz w to.Ale niestety do dzisiejszego czasu słyszę teksty : wyprowadze się do babci! Nic dziwnego,u teściowej robił co chciał.Ona wyręczała go we wszystkim.A on jak u niej przebywał to potrafił się rozpłakać na zawołanie i zrobić ze mnie najgorszą,bo czegoś u zabroniłam czy nakrzyczałam,że jest niegrzeczny.Często teściowa robiła mi awanturę przy nim,że to moja wina,że ja jestem zła.

Tak teściowa przez długi czas się wtrącała i bronila go na każdym kroku.Zauważylam jak to dziala i powiedzialam stop,ale on dalej pamieta że babcia jest najukochańsza i mowi mi czasem,że jak mu nie pozwole na to czy na tamto to powie babci!Ktoregoś razu sie wkurzylam,teściowa dostała opieprz i nie wtrąca się juz w to.Ale niestety do dzisiejszego czasu słyszę teksty : wyprowadze się do babci! Nic dziwnego,u teściowej robił co chciał.Ona wyręczała go we wszystkim.A on jak u niej przebywał to potrafił się rozpłakać na zawołanie i zrobić ze mnie najgorszą,bo czegoś u zabroniłam czy nakrzyczałam,że jest niegrzeczny.Często teściowa robiła mi awanturę przy nim,że to moja wina,że ja jestem zła.

Gość gość
Pozno obudzilas sie. Powinnas juz kilka lat temu porzadnie op******ic tesciowa! Musisz byc bardzo ale to bardzo teraz konsekwentna

Niestety powinnam od razu powiedzieć,że nie życzę sobie by się wtrącała.Teraz ciężko ujarzmić mi rozkapryszonego dzieciaka,bo na wszystko ma argument:babcia! Chociaż nie zawsze tak jest.

Gość gość
Tesciowa, tesciowa. Przyjzyjcie sie sobie! Nie chce jes, niech nie je tout je go sprzwa. Nastepny posilek za 4 godziny. Nie chce spac OK. Ale od 21,do 7 rani siedzi w swoim pokoju.jesli nie, tout zamykasz drzwi na klucz. Nie chce sprzatac. OK ty posprzataj do worka na smieci i oddaj do caritasu. Chce isc naskarzyc na ciebie. Ok idz z nom do osoby du ktorej chce sie zwrocic. Nawet na police.niech nie zgrywa chojraka.

Zastosuję te metody od dziś i zobaczymy czy zadziała.Mam nadzieje,że nie pęknę i nie bede dalej za nim latać i prosić by zjadł,szedł spać czy posprzątał pokój.

Gość gość
Ja bym mu powiedziala, ze wyladuje w domu dziecka jak sie nie zmieni...

Gość gość
Przede wszystki nie pros. Wez go na powazna rozmowe i powiedz, ze takie zachowania( zrob liste: sa nie do przyjecia w zyciu waszej rodziny) jesli nie przestrzega pour posilkow: nastepny posilek dostanie sa 4 godziny, nie posprzata zabawek, to one znikna itd itp. Zrob to najspokojniej jak potrafisz.powiedd, se go kochasz o twoim zadaniem i zadaniem rodziny jest nauczenie go poprawnych relacji miedzyludzkixh. Derozumiesz zde toi mode byc yrudne i od dzisiaj postepujesz tak i tak. Kazde zachowanie= konsekwencja. Musisz byc twarda, ale uda ci sie!

Gość lxlx
Mały buntownik. Mam nadzieję, że mu to minie, ale konsekwentnie musisz go ograniczać. Ja też miałem pokłady złości, potrafiłem - o zgrozo - doprowadzić mamę do łez, nawet gdy mnie dyscyplinowała. U mnie zasady były proste - marudzę przy obiedzie: nie dostanę słodyczy na podwieczorek albo jem zimne - nie sprzątam zabawek: za karę nie mogę nic innego robić, np. pójść z tatą lub mamą na podwórko. Czasem mama robiła wyścigi, kto pierwszy posprząta i w nagrodę coś tam miałem (dziwne, ale mama zawsze przegrywała :)) - najczęściej był to batonik - nie raz i nie dwa mówiłem, że nie chcę mieszkać z mamą. Rodzice puszczali to między uszy. Raz tato przyniósł mi plecak i kazał się spakować i że mogę się wyprowadzić. Wyglądałem komicznie z plecakiem pełnym misiów i samochodów. Daleko się nie wyprowadziłem, bo na podwórko, ale więcej takich akcji nie było - odezwałem się nieodpowiednio to był kąt lub kara, czasem niestety, ale cielesna, jak uszy nie chciały słuchać...

Witam serdecznie, Piszę do Państwa, ponieważ jestem w trakcie przygotowywania odcinka popularnego programu telewizyjnego, do którego chcemy zaprosić rodziców dzieci z ADHD. Problem ten dotyczy coraz większej ilości młodych osób i dlatego uważamy, że należy na ten temat rozmawiać. Jeżeli ktoś z Państwa jest zainteresowany udziałem w programie lub mają Państwo jakiekolwiek pytania proszę o przesłanie na adres monikadalaszynska@tlen.pl wiadomości lub numeru telefonu - zadzwonię i przedstawię szczegóły. Rozmowa jest oczywiście zupełnie niezobowiązująca. Pozdrawiam, Monika