Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do osób pracujących podczas urlopu macierzyńskiego

Polecane posty

Gość gość

Chodzi mi konkretnie o osoby, które wrocimy do pracy na pół etatu po pól roku od urodzenia dziecka, łapiące się na roczny platny urlop. Jak wygląda Wasze wynagrodzenie? Dostajecie zasiłek z zus w wysokości 60% + wypłatę która wynika z pracy na pół etatu czy to jest jakoś inaczej? I jeszcze jedno pyt. Czy gdy chcialyscie przedłuzyc ten podstawowy urlop macierzyński do rocznego, wystarczyło że pisalyscie wniosek do pracodawcy i on się zajmował reszta, czy coś jeszcze musialyscie załatwiać?

Gość gość
Zamiast kombinować jak oszukać państwo weź się do roboty. Albo urlop albo praca

Gość gość
A to czemu oszukać państwo? Mozna byc na z urlopie macierzyńskim i pracować. Ja jestem na działalności gosp. I o tej jakze legalnej możliwości informowala mnie ksiegowa. Cos tam robie, jest to totalne minimum bo wole byc z dzieckiem ale jak nie zrobie to po roku mogę nie mieć do czego wracac. Jak sie nie znasz na przepisach to sie nie wypowiadaj. co do pytania autorki nie pomoge, jak pisalam jestem na dg i w tej sferze dokladnie wiem wszystko ale pierwsza odpowiedz mnie wkurzyla i musialam napisać :/

Gość gość
Mnie się zdaje, tak na logikę, że jak wracasz do pracy (niezależnie na jaką część etatu), to tracisz roczny zasiłek. Ideaa tego zasiłku jest taka, by mama była z dzieckiem w domu, więc jak wraca do pracy, to już automatycznie już go nie otrzymuje. Wóz, albo przewóz ;)

Gość gość
Własnie nie tracisz prawa do zasiłku:) Jesli wracasz do pracodawcy, który udzielił Ci tego urlopu, to możesz wrócić maksymalnie na 1/2 etatu już na dodatkowym macierzyńskim i oczywiście na urlopie rodzicielskim. Wtedy zasiłek macierzyński jest stosownie pomniejszany do wymiaru etatu. Przykład: zdecydowałaś pobierać zasiłek na zasadzie 80% pensji cały rok, ale po pół roku od urodzenia dziecka decydujesz się wrócić do pracy na 1/2 etatu. Wtedy dostajesz w czasie pracy połowę zasiłku (bo uzupełniasz to pracując na 1/2 etatu), czyli dostajesz 40%. Co więcej, jeśli podpiszesz nową umowę o pracę w trakcie pobierania zasiłku macierzyńskiego (podstawowego, dodatkowego lub rodzicielskiego), to nie tracisz prawa do zasiłku i nie jest on pomniejszany. Jesli się mylę proszę mnie poprawić:) nie jestem kadrową:)

Gość gość
Nie, no właśnie tak nie jest. Przepisy mówią że będąc na urlopie rodzicielskim, tym platnym 60% masz prawo pracowac tylko że w wymiarze nie większym niż pół etatu. Zasiłek jak najbardziej się wtedy należy tylko zastanawiam się czy również 60% czy jakoś mniej, np 50% + pensja za pół etatu, by w sumie dało to 100 %. Dlatego proszę o odpowiedź osoby które wiedzą a nie wydaje im się:) drugiej odp nawet nie chce mi się komentowac...

Gość gość
Dzięki za konkretną odpowiedź. Co masz na myśli pisząc o podpisywaniu nowej umowy? Chodzi o umowę z nowym pracodawca czy umowę ze starym ale na nowych warunkach (np mam stara umowę na czas nieokreślony na cały etat i podpisuję nową na pół etatu?)

Gość Kadrowakjkjljk
Urlop rodzicielski jest dla osób, które są z dzieckiem w domu i sprawują nad nimi osobistą opiekę. Nie można pobierać i zasiłku i pensji, to się wyklucza. Nie ważne na jaką część etatu wrócisz -stracisz zasiłek.

Gość gość
hej wracając do pracy na macierzyńskim nie tracisz go natomiast przykładowo jeżeli dostajesz 2000zl macierzyńskiego wracasz na 1/2 etatu za np 1000 zł to zus dopłaca ci te 1000 zł o ile jest to umowa o pracę . Jeżeli zlecenie, dzieło u innego pracodawcy masz 2tys macierzyński+ wynagrodzenie. Tak obrazowo zresztą doczytaj sobie na stronie rodzicielski.gov

Gość gość
No właśnie nie tracisz! Po co by była w takim razie informacja na str zus że możesz wrócic do pracy? Nie mogę tam tylko znaleźć informacji ile ten zasiłek wtedy wynosi lub o ile konkretnie jest pomniejszony. Bo przysługuje na pewno.

Gość gość
Ok, czyli tak w skrócie - dostaje 50% pełnej pensji za pracę na pół etatu, a resztę doplaca zus tak by wychodziło 100 %? Rozumiem że gdybym wróciła do pracy na 1/4 etatu to 25% mam pensji + reszta to zus, jednak nie więcej niż 60 %?

Gość gość z 835
Trudno powiedzieć jak oni to zinterpretują jesli podpiszesz umowę z tym samym pracodawcą, musiałoby to byc chyba inne stanowisko pracy (to jest taka luka w prawie i nie bardzo wiadomo jak to rozumieć). Najlepiej zapytać konkretnie w ZUSie. Z całą pewnością nie mogą się doczepić jesli podpiszesz umowę zlecenie lub umowę o dzieło z tym samym pracodawcą. Z innym pracodawcą możesz podpisywac dowolne umowy i nie tracisz prawa do zasiłku. I nie ma tak dobrze, że Ci dopłacają do 100% pensji:D Jeśli dostajesz 60% macierzyńskiego na urlopie rodzicielskim to wracając do pracy dostajesz 50% pensji + 30% zasiłku (połowa z tych 60%) co daje w sumie 80% pensji:) O dodatkowy urlop macierzyński w wymiarze 6 tygodni i urlop rodzicielski w wymiarze 26 tygodni musisz wystąpic z wnioskiem odpowiednio wcześniej (chyba 2 tygodnie) do pracodawcy.