Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

goraczka

Polecane posty

Gość gość

Mamy doradzcie. Podalam 17 miesiecznej corce czopek paracetamol125 mg,miala goraczke 38,3. Nie minelo 10 minut i mala zrobila kupe. Czopej chyba sie nie wchlonął bo minela juz ponad godzina a temp.sie utrzymuje. Nie wiem czy dobrze zrobilam bo pidalam jej teraz 2,5 ml ibufenu w syropie.

Gość gość
a pomyslałas moze zeby zadzwonic do pediatry i zapytac ? mnie sie wydaje ze w pierwszej kolejnosci powinnas podac jej ibuprom bo jest poprostu silniejszy a ten paracetamol sie raczej nie wchłonał ale ie wiem lekarzem nie jestem . Ja Ci moge powiedziec z własnego doswiadczenia ze zawsze w pierwszej kolejnosci stawiałm na ibuprom a ten paracetamol sobie zostawiałam w razie W zeby po 4h podac

Gość gość
Ja robie tak jak gosc wyzej. Najpierw nurofen potem paracaetamo jeśli jest potrzeba. Uwazam ze powinnas iść do lekarza zobaczyc skąd ta gorączka.

Gość gość
Pomyslalam ale o tej porze pewnie przyjmuje pacjentow i nie odebral tel a w recepcji w przychodni babka powiedziala,ze ona nie wie,że to musi lekarz i takie tam. Dalam najpierw czopek paracetamol bo po ibufenie zawsze od razu jest kupa.

Gość gość
dokładnie powinnas tez pojsc do lekarza i zapytac skad ta temp

Gość gość
Ja tak mialam tyle ze z 4 miesięcznym dzieckiem. Czopek na pewno się nie wchłonął. Ja podawalam tak 3, tzn. po pierwszym mala zrobila kupe po 10 minutach,podalam 2, to samo, dopiero za 3 razem jak dalam doustnie podzialalo.

Gość gość
Corka teraz zasnela.dzwonilam do przychodni sie zarejestrowac i juz na dzis nie ma miejsc. Pojde mimo to. Bylismy u lekarza 2 dni temu,miala miec szczepienie ale miala stan podgoraczkowy. Mowil ze moze cos ja bierze przepisal engystol

Gość gość
Tu autorka . Z czopkami to bym tak nie ryzykowala jednego po drugim

Gość gość
Tu autorka. Bylismy u lekarza kolo 13. Bo nawet po ibufenie goraczka nie spadala. Bylo nawet 39,7. Ma zapalenie gardla. Na goraczke dostalismy kinder coś tam. No i antybiotyk amotaks. I znow mam problem pierwsza dawke podalam o 14 ,druga po 20 ( za zgoda lekarza troche wczesniej,zeby w nocy nie wybudzac) nie wiem co ile podawac nastepnym razem. Co 8 czy co 12 godzin?

Gość gość
A ile razy dziennie masz podawac 2 czy 3?

Gość gość
Nie wiem czy mowil czy zapimnialam.mala wrzeszczała,musialam ja przekrzykiwać. Mam podawac 2*2,5 ml

Gość gość
No to jesli dwa razy dziennie po 2.5 ml to co 12 godzin. Dlaczego mialabys dawać co 8 ?

Gość gość
Chociaz cos mi sie przypomina,ze chyba co 8 bo liczyl, żejak dam o 15 to potem o 23. Ale pozwolil dac w tym przypadku troche wczesniej, żeby jej nie wybudzac. Tylko farmaceutka mnie zmylila bo pytalam czy mi starczy tej zawiesiny na 7 dni a onapowiedzial,ze pidaje sie 2 razy na dobe vzyli co 12 godzin. I jyz nie wiem sama

Gość gość
Jesli masz cos podawac dwa razy dziennie to co 12 godzin, jeśli 3 razy dziennie to co 8. Jak nie jestes pewna to lepiej rano zadzwon do przychodni , napewno w karcie wpisal dawkowanie.

Gość gość
Bo mi liczyl, ze jak pierwszy raz dam o 15 to potem o 23 czyli wychodziloby co 8. Sama juz nie wiem.przeciez nie bede po nocy dzwonic. Zreszta nigdy nie lubie dzwonic tam. Id niedawna jestesmy w tej przychodni ,wiadomo, ze wszystkich pacjentow nie kojarzy. Kilja razy jak mala sie urodzila zdarzylo mi sie do niego dzwonici zawsze wydaje mi sie,ze przeszkadzam

Gość gość
Dawkowanie mozr wpisal ale prwnie tak samo jak dla mnie. Ile razy dziennie i ile ml no i w nawiasie ile dni.Zawsze tak pisze. Nawet jak rano zadzwonie to i tak jyz pi ptakach bo nast.dawke bede jyz musiala podac. To co podac po 12 godzinach?

Gość gość
moj mial to samo co twoja corka, goraczka jak wstal odrazu go ubralam i pojechalam z nim do lekarza, nie lubie dzialac na wslasna reke tymbardziej ze goraczke dostal pierwszy raz, okazalo sie ze mial rowniez zapalenie gardla, ponoc dosyc silne, i bral antybiotyk Ospen co 8h -3,5ml lek na goraczke i przeciwbolowy MIG FORTE 3xdziennie ( bezwzgledu czy ma goraczke czy nie ma) przez 2, gora 3 dni. pamietaj ze zapalenie jest bolesne dla dziecka, tam mi tlumaczyla moja lekarka ze tworza sie male pecherzyki ktore jak pekaja to bola, dlatego byl na lekach przeciwbolowych i najlepiej podawac letnie plyny, rzadnych mocno cieplych i delikatne papaki zeby nie podraznialo gardla a co do lekow to wydaje mi sie ze 3 razy dziennie powinna dostac antybiotyk , a to ze lekarz powiedzial ze dwa razy dziennie to moze mu chodzilo o ten konkretny dzien a najlepiej zadzwon i sie zapytaj bo nei ma co szalec

Jeśli ma 2 razy 2,5 ml to wychodzi co 12 godzin. Podaj jej rano np o 7 i wieczorem o 19 i trzymaj się schematu. A dzisiejsza sytuacja była wyjątkowa dlatego lekarz tak zalecił podanie.