Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bielinik

10 kg grzybów Co z tym robic

Polecane posty

Przed chwilą przyniósł kolega męża. Na oko jest tego z 10 kg może więcej ( 3 pełne , duże wiadra). Nigdy nie miałam do czynienia z grzybami. Jakieś słoiczki? Suszyć?

Gość gość
Najpierw posprawdzaj czy nie robaczywe. Bo moga byc. A potem w zaleznosci co lubisz Ty czy Twoj maz: susz albo marynuj.

Właśnie zabieram się do oczyszczenia. Najpierw je umyć, potem nożem posprawdzać? Czy na początku poodcinać podejrzane elementy?

Gość gość
Oddaj mi, ja sie nimi z checia zajme:) A jak nie chcesz mi oddac, to tak: oczysc (nie myj, lepiej oskrobac nozykiem/wytrzec), czesc na swiezo-zupa grzybowa/sosik, reszte potnij na mniejsze kawalki i ususz albo sparz i po ostygnieciu zamroz poporcjowane. Mozesz tez zamarynowac jesli potrafisz i masz dobre grzybki (najlepsze maslaczki, mniam).

Gość gość
Znaczy te na biezaco to oczywiscie umyj, te do mrozenia tez mozesz przeplukac, ale te do suszenia nie. Uscislam, zanim ktos mnie tu zjedzie^^

Gość gość
mmmmm maślaczki w occie mmm dziadek świętej pamięci zawsze robił pyszne !

Ok super :) U mnie kiedyś babcia robiła maślaki w occie. Zadzwoniłam do mamy. Zaraz przyjdzie i pomoże mi to ogarnać.

Gość gość
male - zamarynowac wieksze najlepiej pokroic i ususzyc roznymi sposobami - czesc zagotowac i zapasteryzowac w sloikach , jako przyszly farsz lub danie smazone z cebula w smietanie i przyprawami do ziemiakow lub makaronu

Gość gość
i spiesz się bo nie właściwie zabezpieczone staną się niebezpieczne spróbuj nadmiar może odsprzedać.

Ja zamrazałam surowe, oczywiscie najpierw oczyszczone i umyte. Porcjowałam, i potem taka paczuszka do gulaszu, do grzybowej wraz z garscią suszonych, na gèsto ze smietaną do omletu...

Gość gość
tez mrozilam, do sosow czy farszu byly jak znalazł