Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

szponder wo艂owy jak robicie

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

jak przyrz膮dzacie szponder wo艂owy bez mielenia, 偶eby by艂 mi臋kki? pr贸bowa艂am ju偶 kilka razy i wychodzi twardy i gumowaty

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Do duszenia dobry, zw艂aszcza w czerwonym winie.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
ja lubie wolowy rosol wiec gotuje w rosole i wykorzystuje gotowany do dalszej przerobki np jako farsz do pierogow

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
a da si臋 go jako艣 upiec albo zgillowa膰 w kawa艂ku albo w kawa艂kach? to mi si臋 w艂a艣nie nie udaje jak zmiel臋 do kotlet贸w/pasztecik贸w/pierog贸w to jest super jak zalej臋 winem albo piwem i gotuj臋 godzinami to jest super ale w kawa艂ku z piekarnika za nic nie chce wyj艣膰, niezaleznie od temperatury pieczenia i d艂ugiego marynowania

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
nie da si臋

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
bo to jest rodzaj miesa, ktory nadaje sie wlasnie do duszenia, musi miec wilgoc, nie nadaje sie do suchej obrobki takij jak pieczenie, grilowanie.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
w stanach z tej cz臋艣ci robi膮 kotlety grillowane, ale albo maj膮 tam m艂odsz膮 wo艂owin臋 w sklepach, albo znaj膮 jakie艣 tricki, kt贸rych ja nie znam niestety ci臋偶ko si臋 szuka informacji o obr贸bce w internecie, bo po angielsku szponder to plate, czyli tak samo jak talerz i wyskakuje ca艂a masa niezwi膮zanych ze szpondrem wynik贸w

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
w stanach wolowina jest inna, mieksza, krowy sa karmione kukurydza i maja tluste, miekkie mieso. ale mnie zdrowe od krow pastwiskowych, ktorych mieso niestety jest twardsze i wymaga innej obrobki. plate? pierwsze slysze. to jest brisket. mieso jest twarde i poprzerastane, bo to miesien podtrzymujacy przednia czesc krowy (krowa nie ma kosci obojczykowych, wiec te przednie miesnie sa bardzo twarde i silne). to jest kolo przedniej czesci dolnych zeber.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
pewnie co stan to troszk臋 inne nazewnictwo, tam gdzie ja jad艂am szponder to si臋 nazywa艂o plate beef by艂 te偶 brisket, ale to by艂a inna cz臋艣膰 u rze藕nika by艂 obrazek z cz臋艣ciami krowy i zapami臋ta艂am ;) chocia偶 kiedy by艂am w stanach by艂am dzieckiem i min臋艂o ju偶 sporo czasu dolna cz臋艣膰 krowy by艂a podzielona od przodu patrz膮c na brisket, plate i flank i z tej cz臋艣ci kt贸ra nazywa艂a si臋 plate w艂a艣nie moi opiekunowie robili kotlety na grillu, bo to by艂o tanie mi臋so, chudsze od 偶eberek, a w smaku bardziej zbli偶one do porz膮dnego steaka ale teraz znalaz艂am w necie podzia艂 i u nas chyba w og贸le inaczej dzieli si臋 mi臋so, ca艂a cz臋艣膰 powiedzmy przedniej po艂owy na samym dole to mostek, a nad mostkiem jest d艂ugi pas szpondra w tym schemacie z blogu Adamczewskiego wygl膮da to tak samo a tu: http://culinaryarts.about.com/od/beefporkothermeats/ss/cutsofbeef_5.htm podzia艂 taki, jaki znam ze stan贸w

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×