Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wiadomo wam cos o tej przypadlosci

Polecane posty

Gość gość

Witam dzisiaj dowiedzialem sie ze moj syn ma rzekomy zespol klinefeltera tzn mimo prawdilowego kariotypu bedzie mial problemy z psychika na tle seksualnym i dodatnia chromatyna plciowa co to moze znaczyc/ Co mam zrobic aby uatowac go i pozatym nei wiem jak to mozliwe narzad plciowy wyglada poki co w normie boje sie przyszlosci dojrzewania plciowego... i jak sb poradzi wzyciu

Gość gość
Lekarz na oddziale mowil mi cos tlumaczyl o determinacji plci gonadalnej itd wydaje mi sie to dosc skomplikowane nie rozumiem przeciez nie stanie sie kobieta ... juz neiwiem co mam robic naprawde

Gość gość
Nie wiadomo. Nie nastawiaj się. Rzekomy zespół Klinefeltera tak naprawdę nie jest do końca jednoznaczną diagnozą. Pierwsza sprawa: nie "uratujesz" dziecka, to jest kwestia genetyczna, czyli wrodzona. I nieuleczalna. Druga sprawa: rzekomy oznacza, że będzie mniej problemów, niż gdyby miał standardową formę. Trzecia sprawa: jeśli chromatyna płciowa dodatnia, to zespół Klinefeltera. Jeśli ujemna - rzekomy. Nie ma niczego pomiędzy, żadnej innej opcji. Nastaw się na cięższą pracę z dzieckiem i nie zamartwiaj. Mogło być dużo gorzej!

Gość gość
Nie, to tego nie oznacza. I swoją drogą pisali o jądrach komórkowych, a nie jądrach w sensie rozrodczym ;) Po prostu na tym etapie nic nie wiadomo.

Gość gość
Badano material krew zylna- czy to znaczy ze w innych komorkach organizmu moglby byc inne aberracje czy to nieuzasadnione wnioskowanie/

Gość gość
Prawdopodobnie będą rzeczywiście kwestie z seksualnością. Mogą wystąpić problemy z tożsamością/identyfikacją płciową u dziecka, ale tego się nie przewidzi. Być może będzie transseksualne, może być homoseksualne, ale równie dobrze może być hetero. Nie przewidzisz tego. No i wyluzuj, grunt że nie będzie upośledzone. Kwestie orientacji itd. to sprawy naprawdę bez znaczenia.

Gość gość
Kompletnie nieuzasadnione wnioskowanie. Komórki w krwi to normalne komórki. Twój syn może mieć mozaikę (poczytaj: mozaicyzm), ale nie chodzi o to, że w jednym narządzie są inne komórki, niż w innym. Komórki płynące we krwi to normalne komórki i te wyniki badań są uniwersalne niezależnie od źródła pobranego materiału.

Gość gość
ma dodatkowego X czy Y? Jak X to nie ma biedy, po prostu będzie miał kobiecą sylwetkę i słaby zarost. Jak Y to problem, bo wtedy będzie agresywny i skłonny do popełniania przestępstw. Prawdopodobnie bedzie bezpłodny, ale aż tak dobrze się nie znam

Gość gość
PO za tym podobno plec gonadalna nei zawsze ma wplyw na ksztaltowanie sie plci fentypowej czyli w wyniku dojrzewania plciowego rozwiniecie sie cech drugo i trzeciorzedowych czy nie jest tak moglby mi ktos to wytlumaczyc lekarze mowia co innego w internecie jest coinnego ... ami rece opadaja juz

Gość gość
nie przejmuj się, będzie normalnym chłopcem, nie będzie kobietą :) Po prostu nie będzie kanciasty. Inteligencja będzie normalna. Jedyny kłopot to tylko ta bezpłodnośc, ale da się to pewnie załatwić poprzez in vitro . A transeksualni, czy homoseksualni są też goście z kariotypem XY, więc nie przejmuj się. Ma Y więc enzym który spowodował wyrzuty testosteronu w okresie ciązy działał. Od tego zalezy czy dziecko będzie gejem czy nie :)