Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćoszczedza

Wasze sposoby na oszczędzanie. Podzielcie się pomysłami

Polecane posty

Gość gośćoszczedza

Nie jestem osoba uboga, ale wiadomo jak to jest, lepiej zawsze zaoszczedzic niz zmarnowac pieniadze:) My odkladamy co miesiac srednia sume bo 1500-2000zl w zaleznosci od nieprzewidzianych wydatkow. Jednak zauwazyam, ze wiele tez rzeczy marnujemy np. za duzo jedzenia, za duzy abonament na telefon. Moje pomysly to: 1. nie kupowanie malych butelek z napojami, maz, ja i syn mamy swoje plastikowe, ktore kupilam i codziennie wlewamy w nie wode lub np. sok, ktory jest w domu, butelki sa o pojemnosci 0,7l. 2. Filtr do wody oplaca sie bardziej niz kupowanie wody niegazowanej w butelce 3. kupuje zawsze wedline krojona, podobnie ser jest lepszy i moge np. kupic 6 plastrow swiezego sera niz 12 w opakowaniu 4. lepiej kupic ten ogromny proszek niz maly, oplaca sie cenowo, ale to tylko w przypadku proszku 5. Kupuje np. kilka rodzajow miesa i mroze, niemusze wtedy nic na biezaco na obiad kupowac. 6. mroze chleb, bardziej sie oplaca i jest swiezy potem To na razie tyle jak cos sobie przypomnie to dopisze, a wy macie jakies sposoby?

my mamy problem z nadprogramowymi wydatkami, wiec wydzialmy sobie tygodniowke - do jednej szuflady pieniadze na zywnosc, chemie, kosmetyki (takie codzienne) itp., do drugiej pieniadze na przyjemnosci. i staramy sie zmiescic w budzecie :).

Gość gość
-Robię wszystkie zakupy w biedronce w przeliczeniu miesięcznym duża oszczędność -mam żarówki energooszczędne -ciuchy buty i sprzęt komputerowy kupuję na aukcjach np na olx -staram się w weekendy dorabiać znam się na informatyce wtedy wpada dodatkowa kasa - jak mam ochotę na piwo to nie idę do baru tylko nad zalew taniej i przyjemniej. -staram się sprzedawać nie potrzebne mi rzeczy na aukcjach internetowych( z tego jest całkiem ładny zastrzyk gotówki) -Jeżeli w domu coś się popsuło a nie umie tego naprawić wystawiam na aukcji jako uszkodzone zawsze parę złoty wpada - mam darmowy internet AERO2 (dzięki temu nie muszę co msc za niego płacić) - mam tel w PLAY i formułę mini max dzięki niej za tel płacę 30 pln i mogę z każdym gadać ile chcę bo mam nielimitowane rozmowy z zagranicą też jeżeli dzwonie na Polskie nr -sprzedając cokolwiek w internecie korzystam z darmowego olx a nie płatnego allegro (dzięki temu nawet jak coś się nie sprzeda nie ponoszę żadnych kosztów) -jak mam coś naprawić w domu patrzę na youtubie jak to się robi i robię a nie wzywam fachoców to chyba tyle ale temat ciekawy:D

Gość gość
1) należy bezwzględnie oszacować swoje stałe wydatki w miesiącu wówczas możemy oszacować ile jestesmy w stanie odkładać pieniędzy 2) załozyć osobne konto oszczędnosciowe 3) ustalić stałą kwotę która co miesiąc przelejemy na konto oszczędnosciowe w dniu wypłaty- najlepiej zrobic sobie zlecenie stałe!Uznać ze tej kwoty nie ma, ona po prostu nie istnieje 4)Trzymać się ściśle swojego planu 5)Robic selekcję swoich przyjmności 6) Robić zapiski swoich wszytskich wydatków 7)UNIKAĆ JEDZENIA NA MIEŚCIE!!!! Na to idzie najwięcej kasy! Zadne drożdżóweczki, żadne bułeczki, soczki, obiadki, tortille. Zamiast tego robimy sobie śniadanko w domu z tego co mamy w lodówce!Jeśli już musisz zjeść na mieście wybieraj tańsze restauracje np bar mleczny, chinol 8) Wyrzucić wszytskie karty kredytowe- nad wirtualnymi pieniędzmi nie mamy kontroli. A ubywająca kupka pieniędzy zmotywuje nas do oszczedzania. 9) zakupy ubraniowe 2-3 razy do roku 10)SKARBONKA- odkłądać w niej calutki rok np 5 złotówki na dany cel np wakacje 11) TAŃSZE KOSMETYKI- często sa tej samej jakości co te ze średniej półki. Warto poczytać opinie na wiżażu przed zakupem. 12)KUPOWAĆ KOSMETYKI W PROMOCJACH - np.rossman ma codziennie wiele produktów w promocjach. 13)robic dzienny/ tygodniowy limit wydatków 14)kupować chemie i kosmetyki oraz żywność niepsującą sie w dużych oopakowaniach 15)każde dodatkowe pieniądze z premii, sprzedazy na allegro, z urodzin odkładać bezwzzglednie na konto- przyjąć że ich po prostu nie ma i nie było 16) NIE KUPUJ NAPOJÓW DO PRACY - zamiast tego kup sok i rozcienczaj z wodą 17) LUBISZ KAWĘ NA MIEŚCIE? Pomyśl o zakupie eksperesu do kawy lub kup sobie kubek termiczny i rób kawę w domu 18)RÓB LISTĘ ZAKUPÓW 19)NIE CHODZ PO SKLEPACH ODZIEŻOWYCH I KOSMETYCZNYCH 20)KOSMETYKI ZUŻYWAJ DO DEŃKA- nie kupuj kolejnego kosmetyku kiedy nie wyczarpałaś jednego do samego końca 21)TELEFON NA KARTĘ 22) Zamiast pomadki ochronnej wazelina, kremu do rąk wazelina itp 23)rower zamiast samochodu 24)Kupować ubrania zimowe w lecie ( allegro) a w lecie zimowe 25)Nie kupowac zbędnych gadżetów typu płyn do prania czarnego 26)gotować większe porcje i mrozić 27)zakręcać wodę przy mydleniu, myciu włosów , zębów i goleniu nóg 28)nie kupować żywności szybko psującej na zapas 29)robic przetwory zimowe 30) Kupować chleb zamiast bułek 31) KOnta bankowe mają być darmowe!! Płacąc za prowadzenie konta np 8 zł w roku tracisz prawie 100 zł!! 32)robić menu na cały tydzień 33)na zakupu chodzić najedzonym 34)robic LISTĘ ZAKUPÓW i brać tyle pieniędzy ile bedzie potrzeba na produkty z listy 35)mrozić wieczorem niedojedzony chleb 36)PRZECINAĆ OPAKOWANIA ZUŻYTYCH KOSMETYKÓW- nawet nie wiecie ile można jeszcze z tego wygrzebaćusmiech.gif 37) WYKORZYSTYWAĆ DANIA/PRODUKTY NA POSIŁKI KOLEJNEGO DNIA np z rosołu można zrobić pomidorówkę, z mięsa z rosołu zrobić krokiety czy pierogi, z resztek w lodówce pizze 38)MALUJ ŚCIANY MIESZKNIA NA JASNE KOLORY- biała farba odbija 85% światła a to daje niższe rachynki za prąd 39)MARZYSZ O FAJNYM SPRZĘCIE? KUPUJ NA RATY!! Oczywiście rób to z głową!! Bierz tylko jeden kredyt, wybieraj raty 0%, poczekaj na np weekend bez Vatu bo to dodatkowo 23% rabatu, warto też mieć swiadomość ze można odmowić ubezpieczenia kredytu który podraża ratę 40)LUBISZ CHODZIĆ DO KINA? Zorientuj się gdzie organozwane są seanse kinowe za pół ceny. Ja chodzę w " środowe wieczory" usmiech.gif 41)ODGRZEWANIE OBIADÓW - też możesz ograniczyć kupując termos obiadowy. Przekładając do niego ziemniaki i mięso nie będziesz musiała odgrzewać mężowi/facetowi gdy wróci z pracy. 42)MASZ ZMYWARKĘ DO NACZYŃ? Ustaw program szybkiego zmywania, bez suszenia naczyń. Ja zmieniłam z 80 minut na 20 minut a naczynia tak samo czyściutkie

Gość gość
Darmowe konta z kapitałem do 5000 mają 0% natomiast normalne mają nikły procent ale się za nie płaci po przeliczeniu wyjdziesz na to samo

Gość gość
Widać że są dwie szkoły oszczędzania jedna taka żeby oszczędzać bez względnie na wszystkim co uważam nie jest dobre bo po pierwsze ogranicza przyjemności w życiu dosyć mocno, a po drugie wcześniej czy później i tak człowiek ulega pokusie . Druga polega na oszczędzaniu ale też zdobywaniu nowych dodatkowych środków często poprzez prace dodatkowe czy też odsprzedaż swoich rzeczy których się już nie używa ja zawsze będę za tą druga opcją uważam że każdy umie robić coś co może sprzedać drugiemu: -robienie tipsów -gotowanie i sprzedaż tego na wynos(dużo samotnych osób to kupuje bo jest tanie i takie jak w domu) -sprzątanie -naprawy przy domowe itp. Portale takie jak olx.pl ułatwiają nam tylko sprawę i pozwalają się reklamować.Nie jestem biedny ale wyznaję zasadę że muszę być przedsiębiorczy aby w przyszłości nie spotkać się z tym problemem

Gość MadoonF
odkąd kupiłam rower, zaoszczędzam ok 100 zł miesięcznie na bilecie miesięcznym. może 900 zł za rower na raz to dużo, ale policzcie ile oszczędzacie już po roku :) http://www.centrumrowerowe.pl/rowery/miejskie-city/p,rower-vintage-d-braz-ziel-2014-romet,261571.html?qrtc_slt=slt_product_2_cr&qrtc_tpl=tpl_prod_view&qrtc_typ=prd&qrtc_prd=75771634&qrtc_pos=1&skad=quartic każdemu polecam dojeżdżanie rowerem do pracy, to czysta przyjemność

Jak oszczędzisz sobie jakąś kwotę to zrób sobie jaką małą nagrodę. Jak po jakimś czasie zobaczysz, że uzbierała się spora sumka to już to bedzie nagrodą. Oszczędzanie to nie sknerostwo. To wyrzeczenie się zbędnych przyjemności na poczet przyszłych nagród