Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaalergika

Jakie mm dla alergików?

Polecane posty

Gość mamaalergika

Hej, jakie mm można dać 10mcznemu dziecku, które jest uczulone na mleko krowie? Najlepiej, żeby w miarę przypominało mleko matki.

Gość gość
Nie byłam u lekarza. Czy uważasz, że powinnam iść lekarza zapytać o mleko? W sumie myślałam, że sama wypróbuję bez konsultacji, bo w końcu to dość banalny problem. Mam wrażenie, że lekarze polecają te mleka, których przedstawiciele ich najczęściej odwiedzają...

Powinnaś iść do lekarza, bo bez konsultacji chyba nie jesteś w stanie stwierdzić czy to na 100% alergia na mleko krowie. No niby problem banalny ale takie kombinacje z mlekiem, bo to może nie pasować, a tamto np powodować zaparcia nie wpływają korzystanie na dziecko. I niekoniecznie jest tak jak piszesz o polecaniu mleka, bo jeśli dziecko ma faktycznie skazę białkową to wybór mleka jest zawężony ( Bebilon Pepti, Nutramigen i chyba Enfamil OLac). Ja radzę iść najpierw do lekarza ale zrobisz jak uważasz.

Zresztą w doświadczenia mogę napisać, że też raz tak zrobiłam, że sama kupiłam mleko ( Bebiko 1 HA) jakiś tydzień po urodzeniu córki. Niby hipoalergiczne ale jednak jeszcze nie to. Poszłam do lekarza, stwierdził skazę białkową i zalecił Bebilon Pepti.

Gość gość
Alergia jest na mleko krowie na 100%, bo mały wymiotuje po mleku i to jest ewidentne. Podobnie po jogurcie i po każdym mlecznym przetworze. Alergia mu trochę złagodniała, bo na początku to nawet ja musiałam ścisłą bezmleczną dietę trzymać, a teraz już mogę spokojnie niewielkie ilości nabiału przyjmować. Skoro uważasz, że wizyta u pediatry jest niezbędna to się wybiorę, choć od razu wiem, że enfamil mi polecą. Ja mam nawet śliniaczki z enfamilu z naszej placówki :D

Gość gość
W przypadku alergii mleka się nie poleca. Dobiera się je pod kątem potrzeb dziecka. Mój pił bebilon pepti, bebilon pepti mct. nutramigen i neocate (te mleko ma szałową cenę-160 zł bez recepty). Jest wiele różnych mieszanek.

Gość gość
Moj syn tez wymiotowal po mm ze sklepu. Musisz isc do lekarza. Mleka dla alergikow sa na receptę. My bylismy ma pepti.

Z Neocate się nie spotkałam nigdy, ale słyszłam, że jest na ryczałt po 1 marca 2014. Moja córka była na Bebilonie Pepti ( Nutramigenu nie chciała z nic w świecie pić). Teraz patrzę i nie wierzę. Rok temu za Pepti płaciłam 7 zł a teraz refundowane kosztuje 26 zł.