Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy macierzynski jest platny 100% caly rok?

Polecane posty

Gość gość

Czy ostatnie trzy miesiace to 80 %. Takie sluchy mnie dzis doszly. Mojego kolegi zona wraca do pracy po 8 mies macierzynskiego bo niby ostatnie 3 miesiace sa platne 8p % rzeczywiscie tak jest?pytam bo tez jestem w ciazy i chcialam wiedziec

Pół roku macierzyńskiego płatne jest 100%, kolejne pół roku (urlop rodzicielski) płatne jest 60%. Jeśli decydujesz się z góry, że idziesz na roczny urlop to możesz mieć od razu płacone 80% przez cały rok.

Gość gość
Warunkiem uzyskania 80 % przez rok, jest złożenie wniosku u pracodawcy w ciągu 14 dni od dnia porodu z wyszczególnieniem dokładnych dat od.. do... 1. urlop macierzyński 2. urlop macierzyński dodatkowy 3. urlop rodzicielski Ważne jest, aby była ciągłość, bez nawet jednego dnia przerwy. Plus oświadczenie, ze drugi rodzic nie będzie korzystał z tych urlopów.

Gość gość
Jaki to jest urlop macierzynski dodatkowy?

Gość gość
Ten roczny podzielony jest na macierzyński i macierzynski dodatkowy. Takie pieprzeniem i biurokracja, dużo spotkań z biurwami i psucia krwi mlodym rodzicom :) Musisz napiszac podanie o urlop macierzynski od do (20 tygodni) i o urlop dodatkowy w wymiarze 6 tygodni (od dnia po skonczeniu normalnego 6 tyg). Tak bylo dotychczas, ale kto to wie co ci idioci wymyslili?

Gość gość
Ale to wszystko juz w zusie zalatwiam tak? A co od pracodawcy potrzebuje po porodzie?

U mnie żadnej biurokracji nie było. Jak urodziłam to wysłałam maila do kadr, oni odesłali mi wzór wniosku, wypełniłam go, odesłałam pocztą i przez rok miałam spokój. Żadnego psucia krwi ;)

Gość gość
Mnie oni psują krew jak o nich myślę! Gościu zainteresowany, pójdź może do ZUSu niech niech ci to wytłumaczy któraś pipa jak będzie miała czas między kawą a Pasjansem :D I lepiej zasięgnij języka u 2, bo oni plotą czasem bzdury tam.

Gość gość
Ok Led Zet chyba masz racje tak bedzie najlepiej. Wielkie dzieki

Gość gość
Poza podstawowym macierzyńskim ( 20 tyg bodajże) jest dodatkowy macierzyński ( 6 tyg) i do tego urlop rodzicielski ( 26 tyg bodajże) i w tym całym okresie można te 80 % dostawać, jeśli złoży się wniosek w odpowiednim czasie.

Pierwsza lepsza stronka wyszukana w google : Wysokość zasiłku macierzyńskiego 2014 zależy od tego, na jaki czas mama zadeklaruje pozostawanie na urlopie macierzyńskim i kiedy to zgłosi. Istnieją 3 warianty do wyboru: 100% wynagrodzenia, jeśli rodzina będzie deklarowała urlop rodzicielski; wówczas dostanie 100% zasiłku przez cały okres urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub urlopu tacierzyńskiego 80% wynagrodzenia, jeśli mama zadeklaruje od razu wykorzystanie pełnego wymiaru przysługujących jej urlopów, czyli po urlopie macierzyńskim zadeklaruje również wykorzystanie dodatkowego urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego 60% wynagrodzenia, jeżeli wniosek o urlop macierzyński zostanie złożony nie wcześniej niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu. Wynagrodzenie jest tutaj liczone jako średnie pobory za ostatnie 12 miesięcy, ale nie niższe niż płaca minimalna.