Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

śniadanie wegetarian

Polecane posty

Gość gość

Cześć, ostatnimi czasy dowiedziałam się, że mam anemię. Z racji tego, że rano nic innego nie mogę w siebie wcisnąć, jem kulki (np. chocapic) z mlekiem. W sumie na opakowaniu piszę, że mają żelazo. W sumie zawsze coś.. Myślicie, że powinnam zmusić się do jedzenia czegoś innego?

Gość gość
Nie no wiem, że to nie jest najzdrowsza opcja, ale nic innego w siebie rano wcisnąć nie mogę. Jestem ciekawa tylko czy te żelazo które jest wypisane na opakowaniu, coś daję. Czy może być przyswajalne dla organizmu. Dzięki za odpowiedź :)

Gość gość
żelazo ze słodkich płatków śniadaniowych nie wyleczy Cię z anemii jak nie możesz jeść nic po wstaniu to rób sobie zdrowe śniadanie i zabieraj w pudełku, zjesz po kilku godzinach nie szukaj wymówek tylko do dzieła :) w necie znajdziesz masę informacji co i jak jeść żeby uzupełnić niedobory żelaza

Gość gość
Dzięki za odpowiedzi;) Nie chcę aby mnie te płatki wyleczyły (od tego mam tabletki), tylko zastanawiam się czy nie pogorszą stanu zdrowia. ^^

Gość gość
słodkie płatki na bazie oczyszczonych ziaren to jest śmieciowe jedzenie wypełnione cukrem jeżeli pytasz, czy takie jedzeni pogarsza stan zdrowia, to odpowiedź brzmi tak - jedząc takie produkty regularnie niszczysz sobie zdrowie rób sobie chociaż owsiankę zamiast tego słodzonego szajsu

Tak, pogorsza, bo to syf nie jedzenie. Juz lepiej faktycznie nic nie jedz, wez jakiegos owoca i zjedz jak zglodniejesz.

Gość gość
może faktycznie jakieś jabłko na śniadanie będzie lepszą opcją. Dziękuję za odpowiedź.:)

Gość gość
w sumie niby pogarsza, ale dzięki temu nie mam ochoty na słodycze wciągu dnia, bo zjadam rano. Jeśli chodzi o owsiankę, w sumie dobry pomysł, ale raczej nie dam rady w siebie wcisnąć. Dzięki za radę:)

polecam kanapki gryczane Potrzebne składniki kasza gryczana (np. torebka 100g) jajka (jedno spore na 100g kaszy) pestki dyni (opcjonalnie) sól Przepis podstawowy Przygotowanie jest bardzo proste — gotujemy kaszę gryczaną wg przepisu z opakowania w osolonej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia, żeby nam się jajka nie ścięły. Następnie wbijamy jajka i mieszamy wszystko dokładnie. Możemy lekko dosolić, jeśli kasza po samym gotowaniu nie smakuje odpowiednio dobrze. Dla polepszenia wyglądu i smaku możemy dodać trochę pestek dyni. Nastawiamy patelnię z tłuszczem (olej lub oliwa), a gdy się rozgrzeje wykładamy kaszę łyżką/widelcem, formujemy płaskie placuszki i smażymy z obydwu stron. Najlepiej odwracać czymś płaskim, gdyż nie są super zwarte. Gdy lekko przestygną, możemy używać zamiast chleba do zrobienia kanapek, np. smarując masłem i kładąc na nie ser żółty i pomidora. Same również smakują całkiem nieźle. Uwagi i wariacje Do takich kanapek pasują m.in, dżemy, warzywa, sery a także wędlina sojowa. Możemy sobie ugotować więcej kaszy i część użyć do śniadania z bakaliami. Kanapki gryczane to dobra propozycja dla osób stosujących dietę bez pszenicy, jak i wszystkich innych którzy dbają o zdrowie.

Gość gość
dzięki za przepis. Trochę roboty z tym, ale może kiedyś na obiad zrobię ;) brzmi fajnie.

jeszcze jest cos takiego jak przyswajalność żelaza. a z tym bywa różnie.

Gość gość
jeśli chodzi o przyswajalność to wszystko zależy od organizmu, niektórzy potrafią sobie bez mięsa poradzić inni już nie.

Gość gość
Imho płatki słodzone nie są dobrym pomysłem dla nikogo. Zamiast tego możesz gotować sobie na śniadanie płatki owsiane, jaglankę albo - jeśli lubisz kanapki - wędlinę sojową, np. polsoja lub z pszenicy (salve), hummus, guacamole lub inne psaty, a dotego dużo świeżych warzyw.