Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość66

który to tyd ciąży?

Polecane posty

Gość gość66

w każdym kalkulatorze wychodzi inaczej ostatni @ miałam 13.o7.2014, pierwsze usg miałam 22.08.2014 i wychodziło że jest 5 tyd i 2 dni, czyli teraz jest 9 tyd czy 10 tyd, zaznaczam że mam długie cykle bo 31 dniowe

Gość gość
zawsze się liczy +/- dwa tyg bo nie wiadomo kiedy doszło do zapłodnienia zazwyczaj najpeniej się wylicza na podstawie wzoru NEAGELEGO, który wyglada następująco Termin porodu = pierwszy dzień ostatniej miesiączki + 7 dni - 3 miesiące + 1 rok. oczywiście jeżeli miałaś regularne miesiączki bo ten wzrór sprawdza się tylko przy regularnych cyklach, więc jeśli wyliczysz sobie termin porodu to będziesz wiedziała który o tydz. Mogło być też tak jak u mnie: poszłam na pierwsze USG w kalkulatorze wyliczylam sobie ze to 7 tydz ciąży lekarz mowi że 4 tydz ja w szoku bo termin wyznaczył ten sam co ja wyliczyłam w kalbi na 30.03.2015. i wżadne sposob nie moglam sie doliczyć, kolejna wizyta i okazuje się ze jestem w 11 tyg a dopiero potem się zjarzyłam o co chodziło. Na pierwszej wizycie gin określi tydzień życia maluszka , a nawet nie zdawalam sobie sprawy że tydz życia płodu, a tydz ciąży to dwie zupełnie różne rzeczy. teraz już wszystko mi się zgadza jestem w 12 tyg ciąży i jest to 9 tydz życia płodu :D napewno wszystko jest ok

Gość gość
lekarz się raczej nie myli a sokro mialaś określony tydz to chyba umiesz liczyć do siedmi. 5 tydz i 2 dni czyli dnia 19.09.2014 będzie 9 tydz i 2 dni... kończysz teraz 8 tydz proste

Gość gość
jak poprzedniczka skoro 22.08.2014 miałaś USG i wyszlo że to 5 tydz i 2 dni no to policz sobie tygodniami - te dwa dni teraz dokładnie dziś zaczynasz 9 tydz ciaży a 19.09.2014 będziesz 9 tyg i 2 dni wielka filozofia..

Gość gość66
dzięki tak właśnie myślałam ale chciałam się upewnić, bo u mnie tez kalkulator nim poszłam na usg wskazywał na 6 tyd, ale data porodu z usg i kalkulatora wychodziła tak samo na 22.04.2015, następna wizytę u lekarza mam we wtorek, ale usg dopiero na 2 tyg

Gość gość
http://dziecko.haczewski.pl/ Tu masz fajny kalkulator. Dolna tebelka -"Długość ciąży od miesiączki" wylicza dokladnie wiek ciąży jak lekarze.

Gość gość66
cykle mam raczej regularne i dość długie 30-31 dni