Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciaza a praca

Polecane posty

Gość gość

Witam . Potrzebuje porady . Jestem w 4 tygodniu ciąży. Dowiedziałam się o tym dzisiaj . Od poniedziałku zaczynam pracę na umowe zlecenie na 3 mc - potem normalna jak się sprawdzę . Jeśli w tej sytuacji będę pracować to od 10 tc pracodawca nie może mnie zwolnic prawda ? Nie należy mi się żadne macierzyńskie, ani urlop wychowawczy ? Ile % wynagrodzenia dostałabym na l4 ? Nie zakładam oczywiście , że na nie pójdę, chcę pracować do końca ciąży , potrzebuje pieniędzy , pytam teoretycznie, gdyby w razie czego coś się działo z dzieckiem . I co po porodzie ? Od razu muszę wracać do pracy ? jak to jest ?

Gość gość
przy umowie zleceniu nie ma ochrony wcale. "Umowa zlecenie a ciąża W związku z wykonywaniem zlecenia kobiecie ciężarnej nie przysługują żadne uprawnienia pracownicze. Łącznie z tymi wynikającymi z ochrony stosunku pracy, czyli zakazu rozwiązania umowy o pracę w okresie ciąży przez pracodawcę oraz takie, jak: zwolnienie od pracy na zlecone przez lekarza badania lekarskie, zakaz wykonywania pracy w godzinach nadliczbowych lub w porze nocnej. Kobiecie w ciąży pracującej na podstawie umowy-zlecenia przysługują tylko takie uprawnienia, które wynikają z treści zawartego porozumienia. Stąd też przed podpisaniem tego typu umowy radzimy dokładnie przeczytać jej treść. Szczególnie jeśli w tym czasie kobieta zamierza starać się o potomka. Z przytoczonych powyżej informacji jasno wynika, że kobieta w ciąży pracująca na umowę-zlecenie czy umowę o dzieło nie może liczyć na ochronę stosunku pracy. Tylko od dobrej woli pracodawcy będzie zależało, czy jej nie zwolni."

Gość gość
potrzebujesz pieniędzy czyli nie stać cie na dziecko... to po co uprawiasz seks bez zabezpieczenia????

Gość gość
Mam nadzieję, że cię nie zatrudnią na pełen etat. Takie leniwe rozpłodowce tylko naciągają przedsiębiorców i blokują etaty.

Gość gość
Kolejna głupia krowa, która zatrudniła się tylko po to, żeby wyciągnąć świadczenia. A tu taki zonk :D

Na umowie zleceniu nie jesteś w żaden sposób chroniona. Nie należy ci się też l4,mmacierzyński ani wychowawczy. Pracodawca może cię zwolnić w każdej chwili i nie chroni cie kodeks pracy.

Nie jesteś chroniona i nie ma pewności, że dostaniesz etat. Ale jeśli popracujesz na umowie zlecenie przez 3 miesiące i przez te 3 miesiące będziesz ubezpieczona (chodzi mi o ubezpieczenie chorobowe, a nie zdrowotne) to jeśli pójdziesz na l4 dostaniesz zasiłek chorobowy. Wymiarem tego zasiłku jest Twoje średnie wynagrodzenie. Jeśli będziesz cały czas na zwolnieniu to w dniu porodu będziesz osoba ubezpieczoną. A to oznacza, że będziesz mogła wnioskować o roczny zasiłek macierzyński.