Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciężarrówka

L4 w ciąży

Polecane posty

Gość ciężarrówka

Cześć, słuchajcie mam takie pytanie, a mianowicie: jak wygląda sprawa z wynagrodzeniem jeśli się idzie na l4 w ciąży??? Pytam, bo jestem w końcówce 7 miesiąca, trochę już wymiękam i zastanawiam się nad zwolnieniem. Moja wypłata wypłacana mi jest w gotówce w miejscu pracy, nie wiem jak to jest w przypadku l4 bo jeszcze nigdy nie byłam na takim zwolnieniu ;/ Kto wypłaca wtedy te pieniążki?? ZUS?? Czy będę się musiała fatygować po ich odbiór??

Gość gość
Zależnie od pracodawcy, ale macierzyński miałam płacone z ZUSu-przychodziły pocztą (w zusie nie wypłacają ;) ) potem poszłam podałam numer konta i od tamtej pory na konto.

Gość gość
No macierzyński to się domyśliłam, ze idzie z ZUSu..bardziej mnie zastanawia te l4...bo gdzieś słyszałam, że to pracodawca płaci za pierwsze 33 dni zwolnienia...i nie wiem czy to prawda???

Gość gość
po 33 dniach zus w ciąży masz płatne 100 % pensji. Brana jest średnia z ostatnich 12 miesiecy w których nie brałaś l4 jeśli jakieś było ale mineły 3 miesiące bez to się liczy te ostatnie 3 miesiące

Gość gość
Ja mam na konto ale może tobie przekazem pocztowym będą mogli przesłac są l4 gdzie się leży cały czas więc musi być jakaś furtka

Gość gość
ZUS przesyła TYLKO pocztą lub na konto-nie ma innej opcji. O macierzyńskim mówiłam, bo miałam umowę do dnia porodu i wszystko załatwiałam bezpośrednio w ZUSie :]

Gość gość
Czyli w moim przypadku wychodzi na to, że muszę sobie w dzień wypłaty przyjechać po pieniążki?? a jak miesiąc trwa np. 29 to co z tymi dajmy na to 4 dniami???

Gość gość
mamy wrzesień ....który miesiąc ma 29 dni oprócz lutego? No tepota ludzka nie zna granic. A ile będzie dostawała kasy? a ile masz na umowie?

Gość gość
dogadaj się i pracodawca może pójdzie ci na rękę i zapłaci za 33 dni w jednym dniu, inaczej będzie tak: przyjeżdżać po wypłatę np 10.10 za 30 dni i 10.11 za 3 dni a za pozostałe dni wypłaca ZUS, czyli pieniążki przesyła listonosz a skoro źle się czujesz to siedzisz w domu i nie ma problemu. Wiem że istnieją na świecie tak wyrozumiali pracodawcy że przywożą pieniążki do domu.

Gość gość
może ci w dwóch transzach prześlą, ja przejścia z pracodawcy do zus nie odczułam

Gość gość
A czy Ty durny hejterze z 16:06 jesteś jakiś niedorobiony??? To niech ma 30 dni, jeśli Twoja wyobraźnia jest tak ograniczona, bo najwyraźniej do prostego ludu trzeba prosto. Napisałam cytuję "np. 29 dni", jak będzie miał 30 czy 31 to nadal, jełopie jeden, problem się nie rozwiązuje, bo zostają do rozliczenia 3 albo 2 dni....masakra...

Gość gość
Dziękuję gościu z 16:08, o to mi właśnie chodziło, zapytam szefa czy damy radę to załatwić za jednym zamachem :)