Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie badania miały mamunie podczas ciazy?

Polecane posty

Gość gość

Hej piszcie jakie badania mialyscie podczas ciazy ? Jak często :) i czy bolało hehe ;) Basia

Gość gość
co 3 tyg u lekarza, normalnie badanie, wazenie, mierzenie ciśnienia, czasem usg, potem będzie Ci badal tętno dzidziusia, ile razy mu serce bije na minute. W I trymestrze miałam sporo badan chyba prawie wszystkie z możliwych morfologia, mocz, glukoza, toksoplazmoza x 2, hiv, antygenty, i jeszcze sporo ale już nie pamiętam, w 22 tyg ciąży miałam mocz, morfologia, glukoza 75 g, teraz w 28 tyg ciąży znow mam sporo badan chyba z 8 wśród nich znowu hiv, antygenty, morfologia, mocz, toksoplazmoza itp.

Gość gość
A na HIV jest obowiązkowo? Z tego co wiem to chyba nie com?

Gość gość
a jak to jest z toksoplazmozą? jest refundowana czy nie? czytam w rozporządzeniu że jest, a u mnie w przychodni lekarka twierdzi, że nie. jak było u was? i do tego jeszcze grupa krwi i rh też jest w tym rozporządzeniu a moja lekarka powiedziała żeby wszystko zrobić we własnym zakresie...

Gość gość
Ja nie dostałam na toksoplazme ani na hiv tylko ogólne moczu na kiłę i na wirusowe zapalenie wątroby i morfologie za darmo

Gość gość
Morfologia i mocz co miesiąc reguralnie. A oprócz tego glukoza, toksoplazmoza, cytomegalia, HIV, kiła, żółtaczka, paciorkowiec, grupa krwi. Tyle pamiętam.... Co miesiąc badanie na fotelu, badanie USG, co 3 mce USG dokładne, z wyszukiwaniem i opisywaniem na ekranie po kolei każdego narządu dziecka, łącznie z liczeniem paluszków... :)

Gość gość
aha, jeszcze cytologia, jeśli nie była zrobiona krótko przed ciążą....

Gość gość
już wiem - z pewnego źródła, bo dzwoniłam do nfz :) lekarz musi dać skierowanie m.in. na toksoplazmoze, oznaczenie grupy krwi i rh w czasie ciąży i nie ma że boli! a mi lekarka mówi, że to nie jest refundowane!! wrrrr.... zmienić lekarza??

Gość gość
tokso i oznaczenie grupy krwi NA PEWNO nie jest refundowane

Gość gość
tokso jest refundowane

Gość gość
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 września 2010 r. w sprawie standardów postępowania oraz procedur medycznych przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych z zakresu opieki okołoporodowej sprawowanej nad kobietą w okresie fizjologicznej ciąży, fizjologicznego porodu, połogu oraz opieki nad noworodkiem na tej podstawie pani w oddziale nfz powiedziała mi, że na 100% te badania są refundowane, dlaczego miałaby kłamać? może jakby nie wiedziała to by powiedziała, że nie wie, ale ona zapewniała mnie że są refundowane :)

Gość mamapoli
na początku miałam taki sam podstawowy zestaw jak piszą dziewczyny powyżej, później co jakieś 6 tygodni robiłam morfologię i mocz, raz wyszły mi podwyższone leukocyty, więc lekarz zlecił dodatkowo wymaz i posiew z pochwy,wyszła mi patogenna bakteria i dostałam sumamed i provag. Po leczeniu robiłam badanie kontrolne.Później starzsa córka przechodziła ospę, więc robiłam sobie przeciwciała ospy z krwi.Później test obciążenia glukozą a na końcu paciorkowec.