Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość orzeszek pistacjowy

Prosze, ocencie obiektywnie sytuacje...

Polecane posty

Gość orzeszek pistacjowy

Jestem mama 7mies chlopca. Nigdy nie mial super gladkiej skory na policzkach, zawsze mial takie mini krostki (naprawde malusienkie) wlasnie na policzkach i uszach. Bylam z nim u lekarza i stwierdzono ze to po prostu problem z sucha skora. Jakis czas temu (ok miesiaca temu chyba) takie same krostki wyskoczyly mu na ramionach i udach. Czytalam ze tak objawiaja sie alergie wiec znowu poszlam do lekarza (innego) a babka wciska mi znow ze to sucha skora. Pytam sie jej czy to moze nie jest alergia na mleko (syn jest na mm) a ta stwierdzila ze skoro nie ma biegunek, wymiotow i jest bardzo pogodnym dzieckiem to na pewno nie jest alergia ani skaza tylko...problemy z sucha skora :/ Sama nie wiem co o tym myslec, to moje pierwsze dziecko i moze jestem przewrazliwiona, ale jakos mnie nie przekonuje to wyjasnianie. Czy ktoras z Was miala podobny problem? Co o tym myslicie? Dodam ze krostki czasami sa prawie niewidoczne a czasem widac je wyraznie. Na ramionkach i udach czasem znikaja. A jesli to naprawde sucha skora to poleccie jakis super dobry krem, bo na razie jest smarowany oliwka.

Gość orzeszek pistacjowy
???

Gość gość
Oliwka nie nawilża. Kup emulsję do kąpieli oilatum albo emolium i balsam do skóry z tej serii i smaruj.

Gość gość
Mój ma 2 lata i ma to samo od 1,5 roku, ale jak się urodził miał ekstra skórę. Jedna lekarka powiedziała, że to wygląda jak azs, ale ja mam to samo na ramionach, ciesze się , że mam buzie ok, ale mój synek, hmmm... taka jakby kaszka. Smaruje bepantenem, w okresie letnim jest z nim dobrze, gorzej właśnie jak się chłody zaczynają.

Gość orzeszek pistacjowy
tak- wlasnie taka kaszka. U mojego ramiona i uda wysypalo mu jakis mies temu. Na poczatku myslalam ze to gluten, wiec przestalam wprowadzac ale jest to samo. W sumie wtedy tez przeszlam na "mleko nastepne" i stad moje podejrzenia o alergie na mleko.

Gość gość
To ja od tego 2 latka, ja też podejrzewałam alergie na mleko i jego pochodne, zresztą on miał 3 razy obturacyjne zapalenie oskrzeli więc podchodzi pod alergie, na razie cisza z chorobą. Brał jakiś czas leki antyhistaminowe, ale krótko bo lekarze stwierdzili, że po co męczyć organizm lekami skoro po 3 roku życia zrobi się pewne testy alergiczne.

Gość gość
Oliwka? Bepanthen? Odstaw oliwke pewnie pomoze. Do kąpieli cetaphil restoraderm i po kąpieli balsam o tej samej nazwie na mokra skórę

Gość gość25
Oliwka natluszcza ale nie nawilza, a moze nawet wysuszac skore. Do kąpieli emolienty oilatum albo emolium albo balneum baby i po kąpieli balsam z emolientami u nas dobrze dziala alerco dodatkowo jak widzisz ze buzia sucha to w ciagu dnia kilka razy smaruj balsamem. Jak masz jakies watpliwosci to idz do dermatologa on ci najlepiej okresli co to za kropeczki

Gość gość
Moja córka miała alergię na mm i Gdy skończyła 9 msc postanowiłam spróbować z mlekiem krowim, ale takim prawdziwym a nie z kartonu. wszystkie zmiany skórne zniknęły bez śladu.

Gość jawerty
idź do lekarza i poproś o receptę na "maść cholesterolową" jest to maść robiona i wierz mi jeśli dziecko faktycznie ma suchą skórę i krostki są od tego to na pewno mu przejdzie

U mojego tak wyglądały początki alergii na mleko, z tym, że później zaczęły mu się robić aż rany. W każdym razie tak jak piszą dziewczyny, radzę Ci odstawić oliwkę i zacząć stosować emolienty - stosuj miejscowo nawet kilka razy dziennie. Pocieszę Cię, że mój ma teraz 13mcy i ma gładką buzię. Jest pod stałą opieką alergologa i nie używam już żadnych emolientów. Nie może jeść niczego z pszenicą i mlekiem krowim, bo wtedy wyskakują mu krostki. Poza tym odżywia się normalnie i zarówno pediatra, jak i alergolog mówią, że najprawdopodobniej wyrośnie z tego zanim skończy 3 lata. Poproś może o skierowanie do alergologa a jak nie dostaniesz to idź prywatnie albo wybierz się do dermatologa- przyjmuje na nfz bez skierowania.

Gość gość
U nas też to jest alergia na mleko, ale mały ma też wymioty po mleku. Natomiast nigdy nie miał problemów z kupą itp. A może alergia na coś kontaktowego, np. pościel, proszek, coś w tą stronę? Z nawilżających polecam krem oilatum.

Gość gość
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Niestety jak pisalam nie mieszkam w Polsce tylko w UK wiec nie moge sie udac do pediatry- tutaj jest od takich rzeczy lekarz pierwszego kontaktu i jesli on stwierdzi problem wysyla dalej. Niestety moj nie stwierdzil :/ No nic, sprobuje z oliatum i zobaczymy jakie beda efekty...

Gość orzeszek pistacjowy
to wyzej to ja- autorka tematu

Gość gość
moim zdaniem coś go jednak uczula spróbuj zmienić mleko.... moze bedzie poprawa