Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Paula09876

Jaką sałątkę zrobić do znajomych ?

Polecane posty

Cześć, jutro idę z mężem do znajomych. Chce coś przygotowac, myślę o sałatce, jaką Wy polecacie?

Gość gość
Z kurczakiem i kaszą gryczaną, mogę dać przepis ;)

Gość gość
Kup sałatkę jarzynową na wagę i masz z bani.

Gość gość
Makaron swiderki, szynka konserwowa pokrojona w kostke, groszek zielony, kukurydza, jajka na twardo, starty zolty ser, majonez pol na pol z jogurtem naturalnym, sol i pieprz... moja ulubiona salatka obiadowa :p

Gość gość
Dwa woreczki kaszy gryczanej gotujesz, dwie spore piersi z kurczaka kroisz w kostkę, przyprawiasz przyprawą do kurczaka albo gyrosem, podsmażasz, paprykę czerwoną i ze 2, 3 ogórki kiszone kroisz w drobną kostkę, wszystko łączysz, do tego sól, pieprz i odrobina majonezu (żeby składniki się połączyły, ale nie zrobiła się ciapa) :)

Gość gość
Jak to jaką tradycyjnie gyros :D

Gość gość
Kasza gryczana. majonez. kurczak? Rzyyg...

Gość gość
A ja mam kilka sprawdzonych przepisów. Oto one :) Sałatka z kuskusem i kurczakiem Składniki: 1 opakowanie kuskusu 1 podwójna pierś z kurczaka cebula papryka cukina kukurydza suszone pomidory majonez lub jogurt naturalny sól,pieprz,przyprawa kebab-gyros Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawą kebab-gyros, podsmażamy na patelni zostawiamy do wystygnięcia. Cebulę, paprykę i cukinię drobno kroimy i dusimy na patelni do miękkości(solimy i pieprzymy), po przestygnięciu dodajemy do kurczaka,kroimy suszone pomidory w drobne kawałaki i rónież wrzucamy do reszty składników oraz kukurydzę, kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i dorzucamy do miski, dodajemy dwie łyżki majonezu(wersja dietetyczna z jogurtem) i wszystko dokładnie mieszamy. Warstwowa sałatka z ananasem Składniki: sałata lodowa lub pekińska szynka seler (ze słoika) kukurydza puszka ananasów ser żółty jogurt naturalny majonez pieprz, sól Przygotowanie Na poczatku przygotowujemy sos: 3 lyżki majonezu i 3 łyżki jugurtu naturalnego do tego sól i pieprz, mieszamy aż wszystko się połączy.Sałatę lodową drobno kroimy i wrzucamy na dno miski,polewamy troszkę sosem,następnie wrzucamy pokrojona w kostkę szynkę oraz kukurydzę,znowu polewamy sosem,następnie selera(wzcześniej odcedzonego z zalewy)znowu polewamy sosem,potem pokrojonego ananasa w kostkę, sos i na końcu posypujemy całość serem żółtym. Opcjonalnie można dodać jeszcze warstwę z jajek ugotowanych na twardo. Sałatka z zupek chińskich Składniki: dwa opakowania zupek chinskich najlepiej vifon,jedna łagodny kurczak,druga kurczak curry pierś z kurczaka(podwójna) ogórki konserowe lub papryka konserwowa albo pół na pół fasola czerwona w puszczce kukurydza przyprawa kebab-gyros majonez Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawaiamy przyprawą kebab i smażymy na patelni, makaron z zupek chińskich robimy według przepisu, wszystko wrzucamy do miski, dodajemy kukurydzę,fasolę czerwona oraz pokrojone w kostkę ogórki lub paprykę(albo jedno i drugie)Całość doprawiamy przyprawami z zupek chińskich według uznania i dodajemy dwie łyżki majonezu,wszystko mieszamy. Sałatka z brokułem Składniki: brokuł ugotowane jajka na twardo (5 szt) kukurydza pomidory koktajlowe(mogą być normalne) majonez jogurt naturalny sól, pieprz Przygotowanie: Gotujemy brokuła, robimy sos z majonezu i jogurtu naturalnego(pół na pół) z pieprzem i solą. W misce układamy warstwami najpierw brokuła,sos,jajka pokrojone w półksiężyce,pomidory pokrojone w cząstki,posypujemy kukurydzą oraz polewamy sosem i tak kilka razy do skończenia składników.

Gość gość
a co to jest sałątkę?sałatkę się pisze ciemniaczko.

Gość gość
Makaron wyglądający jak ryż gotujesz, dwie piersi z kurczaka pokrojone w kostkę smażysz z przyprawą gyros, brokuła gotujesz, kroisz na małe kawałeczki, łączysz ze sobą i przyprawiasz solą i pieprzem. Smacznego :)

Nie chcący napisałam "sałątkę" chyba wiesz o co chodzi to po cholere sie czepiasz"ciemniaczko" haha, są ludzie i ludziska ;/ Dzięki Wam napewno wyprobuje Waszych przepisów pozdrawiam! ;))