Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaSynusia05

urlop rodzicielski dla ojca

Polecane posty

Gość MamaSynusia05

Witam, Pracuje na umowę o pracę. Wkrótce kończy mi się urlop macierzyński. Ojciec dziecka w dniu jego narodzin pracował na umowę o pracę (1/3 etatu) oraz umowę o dzieło. Aktualnie została umowa o dzieło (sam się dobrowolnie ubezpiecza). Czy może skorzystać z urlopu rodzicielskiego? Czy będzie płatny? W jaki sposób będzie naliczane ewentualne swiadczenie? I najważniejsze: do kogo wnioskuje o urlop?

Gość gość
o urlop wnioskuje do pracodawcy ale może wnioskować o urlop tylko jeśli ty się z niego zrzekniesz chyba że mówisz o tych 2 tygodniach które mu się należą wtedy też składa do pracodawcy.

Gość MamaSynusia05
Ja się zrzekne oczywiście. Wnioskuje do pracodawcy, u którego pracuje na umowę o dzielo?

Gość MamaSynusia05
Czy fakt, że w momencie urodzenia dziecka pracował na 1/3 etatu nic nie zmienia?

Gość gość
nie bo jak sama zauważyłam pracoWAŁ już nie pracuje, to tak jakby się burzyć że kobieta jest bezrobotna a nie ma urlopu wychowawczego....

Gość gość
A nie lepiej zeby twoj lekarz prowadzacy wystawil twojemu mezowi L4 na opeke nad toba

Gość MamaSynusia05
Dla mnie to nie to samo. Po pierwsze - nie jest bezrobotny. Po drugie - pytam o rodzicielski a nie wychowawczy. Po trzecie- nie burze się o nic. Pytam zwyczajnie, bo w tym kraju przepisy są mało czytelne i laik taki jak ja się zwyczajnie w tym gubi. A szkoda by było nie skorzystać ze świadczeń jeśli przysługują.

Gość MamaSynusia05
Gość z 14:57 - jaka opieka nade mną?? Ja wracam do pracy po macierzyńskim.

Gość gość
Nie pracuje na umowę na 1/3 etatu a PRACOWAŁ więc nic mu z tego tytułu NIE PRZYSŁUGUJE co było to minęło. Ja ci dałam przykład, czy wg Ciebie osoba bezrobotna (która pracowała w chwili urodzenia się dziecka, ale umowa wygasła w dniu porodu) nie może iść na urlop wychowawczy? Bo nie ma ku temu powodów-tak samo jest z Tobą.

Gość gość
przecież ty możesz dalej ciągnąć rodzicielski. Niestety ale mąż nie przejmie rodzicielskiego bo nie opłaca składki chorobowej -nie ma takiej opcji na umowie o dzieło. L4 też płatnego nie dostanie.

Gość MamaSynusia05
Wiem, że ja mogę skorzystać z urlopu rodzicielskiego jednak z różnych powodów nie chcę. Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Gość MamaSynusia05
Zapytam o jeszcze jedno: czy gdyby przed końcem urlopu macierzyńskiego założył działalność lub zmienił umowę o dzieło na umowę zlecenie to by cos zmienilo???